KRAJ PANDEMIJE? Amerikanci PRVI UKIDAJU OBAVEZNO NOŠENJE MASKI, u svetu se sve više popuštaju mere!

Autor: Dejan Katalina

Vesti

26.01.2022

19:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sudija Vrhovnog suda države Njujork Tomas Redmejker ukinuo je odluku o obaveznom nošenju maski.

KRAJ PANDEMIJE? Amerikanci PRVI UKIDAJU OBAVEZNO NOŠENJE MASKI, u svetu se sve više popuštaju mere!

Foto: pexels.com

Njujorčani od juče više ne moraju da nose maske! Da li to znači da su stručnjaci bili u pravu kad su konstatovali da je omikron soj zapravo kraj pandemije korone?

Ova pitanja su ostala i dalje otvorena, ali je sasvim izvesno da će uskoro veći deo planete skinuti maske s lica i krenuti u susret životu kakav smo vodili pre zlosrećne 2020!

Sudija Vrhovnog suda države Njujork Tomas Redmejker ukinuo je odluku o obaveznom nošenju maski i rekao da je guvernerka te države prekoračila ovlašćenja u nametanju pravila koje je trebalo da usvoji zakonodavno telo.

Redmejker je naveo da njegova presuda ni na koji način nema za cilj da dovede u pitanje efikasnost i potrebu nošenja maske kao sredstva u borbi protiv koronavirusa, ali da je "donošenje bilo kakvih zakona u tom cilju povereno isključivo državnom zakonodavstvu".

Republika

Foto: Tanjug/AP

Sve više država ublažava mere protiv koronavirusa

Tako je Njujork zapravo počeo da prati trend koji je pre toga uspostavljen u mnogim evropskim zemljama.

Trendseter je bila Velika Britanija, koja je poslušala stručnjake i odlučila da skine maske i ukine testove nakon velikog talasa omikrona, koji ju je zapljusnuo krajem decembra prošle godine.

Nastavlja se ublažavanje mera

Danska, Austrija, Velika Britanija, Irska i Holandija ublažavaju restriktivne mere protiv koronavirusa.

Austrija u ponedeljak ukida lokdaun za nevakcinisane, najavio je austrijski kancelar Karl Nehamer. Dok će Danska, i pored neprestanog rasta broja inficiranih koronavirusom, početkom sledeće nedelje ukinuti sve epidemiološke mere. Prema pisanju dnevnika Jilands Posten, koji se poziva na neimenovane izvore u vladi, premijerka Mete Frederiksen će krajem meseca ukinuti sva koronaograničenja.

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je 12. januara da omikron soj izaziva blaže simptome od prethodnih sojeva koronavirusa, ali da je on i dalje opasan virus, posebno za nevakcinisane osobe.

Na pitanje novinara jesmo li na pragu nove ere koronavirusa i šta će to značiti za naše živote profesor Džulijan Hiskoks, šef katedre za infektivne bolesti i javno zdravlje na univerzitetu u Liverpulu, odgovara:

- Gotovo da smo tamo, ovo sada je početak kraja. Mislim da će nam se životi tokom 2022. gotovo u potpunosti vratiti u pretpandemijsko vreme.

Kako je objasnio Hiskoks, ali i većina drugih eksperata s kojima je BBC razgovarao, ono što se menja jeste naš imunitet. Novi koronavirus pojavio se pre dve godine u kineskom Vuhanu i tada smo bili ranjivi. Bio je to potpuno nov virus, s kojim naš imunološki sistem nije ranije imao dodira, a nismo imali ni vakcine, odnosno efikasne lekove.

Popuštanje mera najavljeno je i u Francuskoj, što je prokomentarisala i jedna naša zemljakinja koja dugi niz godina živi tamo.

- Odahnuli smo kad je premijer Žan Kasteks najavio da će od 2. februara popustiti mere protiv korone. Kako i ne bismo, kad je više od 90 odsto vakcinisanih, a opet su na snazi bile svakojake restrikcije. U Parizu je sve strašno komplikovano, od izlaska u restoran do odlaska na neki kulturni događaj - objasnila je rođena Beograđanka Natalija Antonović, koja 20 godina živi i radi u glavnom gradu Francuske.

Francuska je, uz Veliku Britaniju, poslednja u nizu evropskih država u kojima se, uprkos dramatičnom skoku obolelih od omikron varijante KOVID-19, popuštaju mere umesto da se, kao do sada, stežu. Slično je i u Danskoj, Poljskoj...

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Džonson prvi ukinuo maske

Izložen kritici da se nije pridržavao mera protiv pandemije, premijer Boris Džonson ih je nedavno ukinuo. U Velikoj Britaniji niko ne mora da nosi zaštitne maske ni u otvorenom ni u zatvorenom prostoru. Ni KOVID propusnice više niko ne mora ni za šta da ima, a ukinuta je i preporuka za rad od kuće.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading