OČEKUJU NAS VELIKE TEMPERATURNE RAZLIKE U FEBRUARU: Iz debelog minusa idemo u plus, DETALJNA PROGNOZA

Autor:

Vesti

26.01.2022

13:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Od danas počinje period relativno toplog vremena i ono bi uz kraći prekid koji se očekuje oko 01. februara verovatno potrajalo barem desetak dana, najavljuje meteorolog Marko Čubrilo.

OČEKUJU NAS VELIKE TEMPERATURNE RAZLIKE U FEBRUARU: Iz debelog minusa idemo u plus, DETALJNA PROGNOZA

Foto: pexels.com

Posle 06. i prema 10. februaru ima naznaka da bi moglo doći do izmene sinoptike koja bi nas uvela u znatno hladnije vreme ali verovatnoća te promene je za sada dosta niska.

Od danas preko regiona sa severozapada nadire osetno topliji vazduh sa Atlantika tako da je nad severnim, zapadnim i delom središnjih oblasti regiona pre podne oblčano i znatno toplije u odnosu na protekle dane, ponegde samo uz slab sneg, kišu ili rosulju. Nad jugoistokom i istokom je noć bila vedra i tamo je još uvek dosta hladno.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Sneg u parku

- Tokom dana nad severnim, zapadnim, središnjim, a posle podne i jugoistočnim predelima promenjlivo oblačno i manje hladno u odnosu na protekle dane uz moguće vrlo slabe padavine u obliku snega, susnežice, a ponegde može biti i ledena kiše. Padavine će biti retke i slabe. Posle podne i uveče na severu regiona smanjenje oblačnosti. Vetar slab do umeren, zapadni i jugozapadni, a dnevni maksimu od 0 ponegde na istoku i jugoistoku do oko +6 ponegde na zapadu regiona - piše Čubrilo.

U četvrtak i veći deo dana u petak promenjljivo oblačno i još toplije te bi se sneg u svim predlima ispod 800mnv otopio, dok bi se u oblastima ispod 1000mnv otapao. Jutra će biti hladna ali uz uglavnom slab mraz, od -5 do 0, dok bi dnevni maksimumi trebali biti od +3 do +8, a na jugozapadu sutra ponegde i oko +11 stepeni Celzijusa.

Za vikend naoblačenje i moguća kiša

U petak posle podne do nas će stići slab hladan front koji će doneti prolazno naoblačenje, pojavu slabih padavina, jak severozapadni vetar i manje zhalađenje.

U nižim predelima će padavine generalno biti vrlo slabe i u obliku kiše, dok ih ponegde i neće biti. Nešto više padavina se očekuje u brdsko-planinskom delu BiH, Srbije i Crne Gore, posebno preko 800mvn i tamo će u noći ka suboti i u subotu pre podne ponegde pasti od 4cm do 8cm novog snega.

Foto: e-stock/D. MILOVANOV

Kiša na ulicama 

U subotu maksimum od +1 do +5 stepeni Celzijusa. U noći ka nedelji još jedan hladan front bi se trebao premestiti istočije od nas što bi severu i severoistoku regiona moglo doneti malo kiše ili snega uz prolazno jak severozapadni vetar.

U nedelju tokom dana malo do umereno oblačno, suvo i relativno toplo uz maksimume koji bi na jugozapadu i zapadu ponegde bili i oko +13 stepeni Celzijusa. Vetar u okretanju na jugozapadni.

Poslednjeg dana u mesecu (naredni ponedeljak) tokom dana naoblačenje i pogoršanje uz okretanje vetra na jak, a u zoni fronta, na kratko i olujan, severozapadni vetar. Ovog puta će front biti jači tako da će verovatno usloviti razvijanje slabog i brzo-pokretnog sekundarnog ciklona nad Jadranom koji bi u noći ka 01.02. i tog dana doneo nešto konkrentije padavine, a uz jače zahlađenje snega bi prolazno moglo biti i u nizijama ali se za sada formiranje snežnog porkivača ne očekuje.

Početkom februara signal za potencijalno jače zahlađenje

U sledeći ponedeljak maksimum od +3 na severu do +10 na jugoistoku, a 01. 02, od -2 do +3 stepena Celzijusa.

Za ovaj datum su modeli pre nekoliko dana davali signal za potencijalno jače zahlađenje uz konkretniji sneg i u nizijama ali u ovom momentu zapadni vetrovi sa Atlantika su suviše jaki i nedozvoljavaju dovoljno dugačak period između snažnih ciklona koji putuju preko Atlantika da dođe do podizanja anticiklona preko Velike Britanije ka Skandinaviji.

Foto: facebook.com/Marko Cubrilo

Meteorolog Marko Čubrilo 

Oko 05.02. oba modela trenutno imaju signal za izrazito pozitivnu AO fazu gde bi snažna ciklonska aktivnost zahvatila zapadnu i severnu Evropu dok bi nad nama dominirao anticiklon.

- Ima nekih signala da bi posle 06.02 snaga zapadnih vetrova malo opala, ali to ne znači da će oni bitno oslabiti, barem ne za sada jer i sa tim slabljenjem njihova snaga bi i dalje bila znatno iznad prosečnih vrednosti. Hoće li to slabljenje biti dovoljno da se pokrene stabilnija anticiklogeneza nad širim protorom zapadne Rusije, Skandinavije i severnog Atlantika kako to simulira dugoročni CFSV2 model ostaje da se vidi, jer u dosadašnjem toku zime taj proces se nije uspeo ostvariti - ističe Čubrilo, prenosi Blic.

Posle 06.02. atmosfera će ponovo imati šansu za tako nešto, zapadni vetrovi bi bar malo trebali oslabiti, ima nekih indicija da bi i polarni vrtlog poremećen stalnim, umerenim zagrevanjem stratosfere oslabio i još neki faktori, kao šrto je očekivano smirivanje ciklogeneza nad istokom SAD idu u prilog mogućeg građenju tog anticiklona ali reč je o jako dugačkom intervalu koji seže prema sredini narednog meseca i za sada nema načina da se uradu kvalitetna i detaljna analiza sinoptike za taj period.

Naredni dani svakako, posebno u nizijama, donose prekid zimskih odlika vremena na barem desetsk dana uz moguće prolazno zahlađenje oko 01.02.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading