ANALNI TEST NA KORONU! Ne zgražavajte se - ovo nas sve čeka: KINESKI NAUČNICI OTKRILI NAJBOLJI NAČIN ZA OTKRIVANJE OMIKRONA

Autor:

Vesti

24.01.2022

11:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako ste mislili da je uzimanje brisa iz grla i nosa za testiranje na koronu neprijatno, pa čak i bolno, ne znate šta je neprijatnost. Uskoro biste, međutim, mogli da saznate...

ANALNI TEST NA KORONU! Ne zgražavajte se - ovo nas sve čeka: KINESKI NAUČNICI OTKRILI NAJBOLJI NAČIN ZA OTKRIVANJE OMIKRONA

Foto: Tanjug/AP

Bolnice širom Evrope i dalje se bore s ogromnim prilivom pacijenata

Naime, kineska istraživanja pokazala su da su analni testovi na KOVID-19 najpouzdaniji i da se njima prisustvo virusa bolje detektuje na ovaj način nego uzimanjem uzoraka iz nosa ili grla, kao kod klasičnih PCR testova.

Kinezi su zbog toga započeli široku upotrebu analnih testova, a ubrzo će njihovim putem i neke druge zemlje. Samim tim, ne bi se trebalo iznenaditi ako i kod nas u neko skorije vreme bude uvedeno testiranje na ovaj način.

Makar opciono ako ne i drugačije...

LAKO OBJASNITI

Kinezi godinu dana koriste bris iz analnog otvora za KOVID testove.

Kako tvrde kineski naučnici, tragovi virusa se duže zadržavaju u anusu, te se lakše otkrivaju u uzorcima stolice nego u nosu ili grlu, pa je ovo testiranje pouzdanije i pokriva i asimptomatske pacijente u mnogo većoj meri nego PCR testovi, a posebno antigenski.

Kako se radi analno testiranje

- štapić dužine pet centimetara sa sterilizovanom vatom ubacuje se pažljivo u rektum
- štapić se nekoliko puta zarotira, uzorak vadi i šalje na analizu
- testiranje jeste neprijatno, ali ne i bolno, posebno u odnosu na, recimo, kolonoskopski pregled debelog creva
- analno testiranje je pouzdanije i detektuje virus i kod asimptomatskih pacijenata 

- Virus živi duže u izmetu ili anusu nego u respiratornom traktu, što znači da analno testiranje ima manje lažnih negativnih rezultata na koronu - objasnio je dr Li Tung Ceng, zamenik direktora odeljenja za respiratorne i zarazne bolesti u bolnici Juan u Pekingu.

Analno testiranje u Kini posebno je aktuelno nakon pojave omikrona, koji se načešće manifestuje uz blažu kliničku sliku ili potpuno asimptomatski. Analni test se izvodi tako što se štapić dužine pet centimetara sa sterilizovanom vatom ubacuje u rektum, nakon čega se rotira, uzorak vadi i šalje na analizu.

ANALIZA KANALIZACIJE

I dok se ostatak sveta na početku zgražavao zbog ove kineske metode, sve je više potvrda da su oni u pravu.

Naime, mnogobrojne studije koje su se bavile ispitivanjem uzorka vode širom Evrope ustanovile su da se koronavirus može naći u kanalizaciji mnogo pre nego što se njegovo prisustvo može utvrditi na neki drugi način.

Prava uzbuna nastala je svojevremeno u Parizu nakon što su tragovi koronavirusa pronađeni u vodi iz Sene koja se koristi za pranje ulica i navodnjavanje gradskog zelenila.

Usledilo je hitno zatvaranje određenih delova vodovodne mreže, dok su gradske vlasti Pariza brže-bolje izdale saopštenje da je pijaća voda u potpunosti ispravna i sigurna, te da nema razloga za paniku.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Samo kažem

24.01.2022 12:18

Oni jedu i insekte jel to znači da svi treba to da počnu da rade?!Ili ako neka struka odluči da se svima odseče po uho jel treba bez pogovora pristati na to.

Odgovori 16 1