Nikolina "pametna" rukavica spas za slepe!

Autor: novosti.rs

Vesti

25.12.2017

05:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nikola Krstić, maturant Elektrotehničke škole "Nikola Tesla", napravio je jedinstven proizvod u svetu - "pametnu" rukavicu namenjenu slepim i slabovidim osobama, koja će im znatno olakšati svakodnevni život.

Foto: facebook.com/Danica Grujičić
Nikola sa svojim izumom

Svoj pronalazak je predstavio i na nedavnom Sajmu omladinskog preduzetništva u Beogradu.

Nikola otkriva i da je razmišljao kako pomoći slepim osobama, koje su prinuđene samo da se kreću uz pomoć "belog štapa" ili psa vodiča. Kako bi saznao šta ih najviše muči, uradio je anketu s njima i tako je nastala ideja o rukavici, pošto je njihov najveći problem nedostatak pomagala prilikom kretanja. Njegov izum ima nekoliko funkcija, a napravio ga je u svojoj kući za samo nekoliko meseci.

- Osnovna funkcija je navođenje, ako se u blizini nalazi neka prepreka, objekat, predmet ili osoba, rukavica ima jače vibracije - objašava mladi Nikola. - Može da prepoznaje lica i emocije. Uz pomoć kamerice napravi sliku, koju šalje mobilnom telefonu, a zahvaljujući tehnologiji koju ima prepoznaje emocije osobe s kojom se razgovara. Na prstima postoje senzori za detektovanje, a preko slušalica se čuje koje je boje neki predmet.

Pošto slepe osobe vole da imaju predstavu o svetlosti, rukavica ima mogućnost da određuje i njen intenzitet u prostoru. Tako, ako je mračno i nema svetlosti, ona neće uopšte vibrirati i obrnuto. Jedna od funkcija je i prepoznavanje plamena. Zahvaljujući ultracrvenim zracima, slepa osoba je upozorena da se evakuiše kada negde izbije vatra.

- Rukavicu sam napravio kod kuće i bilo mi je potrebno nekoliko meseci - kaže maturant. - Nosi se na jednoj ruci, vrhovi prstiju su slobodni, biće obložena platnom i univerzalne je veličine. Baterija traje jedan dan i ima bežično punjenje. Kompaktna je, lagana, vodootporna i ne greje leti. Iako i u ovom obliku može da se koristi, neophodno je završiti fazu razvoja i istraživanja, unaprediti postojeće funkcije i dodati neke nove. Ideja mi je da ima i mogućnost lociranja, kako bi se tačno znalo gde se slepo ili slabovido lice nalazi.

Nikola pojašnjava da je poenta njegovog izuma da slika koju mi vidimo bude preko drugih čula na neki način dočarana i slepoj osobi. Zbog toga, rukavica koju je napravio proučava lice i ambijent. On kaže da mu je inspiracija bio i "beli štap", koji funkcioniše tako što vibrira kada se kucka po podlozi.

Ovaj mladi genije se od osme godine bavi programiranjem i veb-dizajnom. Iako su profesori u školi i drugari bili skeptični kada im je saopštio šta želi da napravi, Nikola sada ima njihovu punu podršku. Planira da upiše Računarski fakultet, a nada se i stipendiji za studije u inostranstvu. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading