Doktor Tiodorović otkriva kada se završava OMIKRON: Član kriznog štaba iznenadio građane šokantnim prognozama

Autor: Republika.rs

Vesti

22.01.2022

09:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Profesor doktor Branislav Tidorović tokom gostovanja u Jutarnjem programu otkrio je svoje prognoze u vezi sa završetom omikron soja koji je trenutno na vrhuncu.

Doktor Tiodorović otkriva kada se završava OMIKRON: Član kriznog štaba iznenadio građane šokantnim prognozama

Foto: ST/V. LUKIĆ

Član Kriznog štaba profesor doktor Branislav Tidorović tokom gostovanja na Jutarnjem programu govorio je o trenutnoj situaciji sa novim sojem omikrona koji ruši sve rekorde širom na naše zemlje i sveta. Osvrnulo se i na mere koji su na snazi, ali i na završetak ovog talasa koji zabrinjava građane.

- Sa koronom se mora živeti, treba je kontrolisati, suzbijati i sprovoditi mere, ali život mora da teče. U pojedinim zemljama se to već primenjuje. Mere su ostale kod svih, to su maske, držanje fizičkog odstojanja i primenjivanje dezinfekcije kada je to neophodno - rekao je on i dodao da bi vakcinaciju trebalo pojačati, ali da će omikron verovatno i u Srbiji naići na stepen kolektivnog imuniteta koji će ga usporiti. 

Tiodorović je podvukao da bi pojačana vakcinacija uticala na sticanje kolektivnog imuniteta.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

- I mi ćemo verovatno biti u situaciji da omikron stvori stepen prirodnog, kolektivnog imuniteta, ali je obuhvat vakcinacijom i dalje prilično slab. Treba obuhvatiti što veći broj ljudi, naročito ugrožene grupe. Ali daleko više bi morali da se vakcinišu i oni koji su radno aktivni. To verovatno ne možemo u nekom doglednom periodu da ostvarimo, kada nismo pred leto, sada će biti teško. Ipak ćemo sa prvim imunitetom postići nešto, kako narod kaže, i u zlu bude nečeg dobrog.

Doktor je ohrabrio i prognozom da će s početka proleća biti mnogo lakša situacija.

- Do polovine ili kraja februara će proći ovaj talas, a mi ćemo ući u proleće sa mnogo boljom situacijom, kontrolisanom. Normalno, ovo što ja pričam je zasnovano i na željama, moramo biti vrlo ozbiljni u sprovođenju osnovnih mera zaštite - rekao je član Kriznog štaba tokom gostovanja na televiziji Prva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (2)

Loading
Živko

22.01.2022 10:53

I šta je u njegovoj izjavi "šokantno", manite se takvih naslova.

Penzioner

24.01.2022 06:13

Hajde bre u penziju, mani se ćorava posla!