DA LI PRIVATNIK MOŽE DA VAM OTVORI BOLOVANJE AKO OBOLITE OD KORONE!? Evo i da li se isplati čekati u redovima ispred državih ordinacija!

Autor:

Vesti

20.01.2022

09:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dugi redovi ispred kovid ambulanti primoravaju zaražene pacijente da odlaze kod privatnika, dok se ipak neke usluge koje oni pružaju razlikuju od onih koje možemo da dobijemo u državnoj bolnici.

DA LI PRIVATNIK MOŽE DA VAM OTVORI BOLOVANJE AKO OBOLITE OD KORONE!? Evo i da li se isplati čekati u redovima ispred državih ordinacija!

Foto: Photo by Martin Brosy on Unsplash

Omikron varijanta korona virusa dovela je u Srbiji do pogoršanja epidemiološke situacije, usled koje se prave ogromni redovi ispred kovid ambulanti. Ove gužve mnoge zaražene navode da se ipak obrate privatnim klinikama.

Jedna od takvih pacijentkinja u razgovoru za RTS govorila je koliko ju je to koštalo, te da li privatnici mogu da otvore bolovanje, dok su se o ovoj temi izjasnile i same privatne ambulante, kao i kovid bolnice.

Kako pacijentkinja navodi, prvo je išla privatno da proveri da li se zarazila, da bi nakon toga išla u državnu ustanovu gde ju je dočekala gužva i čekanje od nekoliko sati, ali da je to lakši oblik, i da je dobro prošla, ističe ona. Ipak, kod privatnika je procedura ubrzanija, pa se pregledi tamo zakazuju uglavnom istog dana po prijavi kol centru. 

Usluge koje privatne klinike nude sastoje se od, prema rečima Jelene Tonić koja radi u privatnoj klinici, pregleda lekara opšte medicine, osnovne laboratorijske analize kao što su krvna slika i CRP, na osnovu čega će lekar uraditi dalju evaluaciju pacijenta i na osnovu njegove kliničke slike i dobijenih rezultata, proceniti da li je pacijentu potrebna neka dalja dijagnostika.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Testiranje, Ilustracija

 

Ono što je bitno znati jeste i to da pregled, krvna slika i antigenski test koštaju oko 6.000 dinara i za sada nema zakonskog osnova za refundaciju. U privatnim zdravstvenim ustanovama se mogu uraditi i ostale analize, osim pi-si-ar testa.

- Mi sprovodimo antigensko testiranje u našim mikrobiološkim laboratorijama i mi svakog dana dostavljamo Zavodu za javno zdravlje izveštaje o broju pozitivnih pacijenata sa njihovim podacima tako da pretpostavljam da oni dalje procesuiraju te podatke - kaže Tonićeva.

Međutim, izgleda da se ne može sve završiti kod privatnika, pa tako podaci o pozitivnom antigenskom testu neće ući u zeleni sertifikat, a i bolovanje može da otvori isključivo izabrani lekar iz doma zdravlja.

- Pacijenti kada donesu pozitivan antigenski test iz privatne ustanove, mi njima sa tim pozitivnim testom otvaramo bolovanje, znači mi možemo sa tim testom da unesemo dijagnozu, bitno je samo da donesu na uvid taj papir. Međutim, ono što je problem, ti pacijenti ne mogu da dobiju zeleni sertifikat, znači taj antigenski test ako je rađen privatno neće biti u državnoj evidenciji - kaže dr Stefan Tubin iz Doma zdravlja Stari grad.

Ono što je u Srbiji novina kada su mere protiv korone u pitanju jeste ta da su nedavno skraćeni periodi obavezne izolacije, pa bolesni sada ne smeju na posao namanje 7 dana. Bolovanje može biti produženo u zavisnosti od simptoma i opšteg stanja pacijenta. 

- Izolacija mora biti kućna, znači ti ljudi nisu radno sposobni, ne smeju napuštati kuću, oni koji rade moraju doći ovde da im se otvore mere izolacije, da se otvori bolovanje na izolaciju, ako ne dobiju nikakve siptome u tih pet dana mogu se javiti svom izabranom lekaru da im se zatvori to bolovanje pod izolacijom - zaključuje dr Tubin.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading