SRPSKI TELEGRAF IZVOJEVAO VELIKU POBEDU: "Nečista krv" očišćena od GENOCIDA!

Autor:

Vesti

17.01.2022

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pošto su uhvaćeni u opasnom izvrtanju činjenica - da su Srbi izvršili genocid nad Albancima na području Vranja, produkcija i autori serije "Nečista krv", koja se emituje na RTS, poručili su za Srpski telegraf da im je žao što je pogrešno protumačeno proterivanje albanskog stanovništva, kao i da se slažu da genocida nije bilo!

SRPSKI TELEGRAF IZVOJEVAO VELIKU POBEDU: "Nečista krv" očišćena od GENOCIDA!

Foto: Promo foto

Posle velike bure koja se podigla u javnosti zbog rečenice u devetoj epizodi u kojoj se optužuju Srbi, a na koju je ukazao i Dragomir Anđelković, produkcija je posle mnogo konsultacija i očigledno premišljanja našem listu poslala konačan odgovor:

- Produkcija i autori izražavaju žaljenje što je pogrešno protumačeno da je albansko stanovništvo proterivano. Potpuno se slažemo s gospodinom Anđelkovićem da genocida nije bilo.

Stojan Stojčić: Sve je bilo obrnuto!

Redakciji Srpskog telegrafa se povodom jučerašnjeg teksta javio Stojan Stojčić, autor prethodne verzije "Nečiste krvi".

- Kao odličan poznavalac ove teme, jer sam autor (scenario i režija) prethodne verzije sa Šerbedžijom, Ljubom Tadićem, Metom Jovanovskim... mogu da razjasnim u sasvim suprotnom smislu od tvrdnje u devetoj epizodi. Naime, tokom snimanja serije u Vranju (četiri godine) došao sam do saznanja da su Srbi iseljavani pod prinudom iz područja Vranja, Bujanovca i Preševa. Turci su ostavljali samo Arbanase kao zaštitnu zonu radi mogućih pomeranja granice. Arbanasi, nepismeni fizički radnici i "testeraši", poslušnici bili su naseljavani na srpskim ognjištima koja su Srbi morali da napuste prinudom i ubistvima. Genocid je obrnut - izjavio je Stojčić za naš list.

Međutim, kako saznajemo, u međuvremenu je produkcija, u dogovoru s rediteljem Goranom Stankovićem, odlučila da izmeni sporni deo pošto je zaključeno da ne piju vodu pokušaji da se navodi o genocidu relativizuju i opravdaju "drugačijim kontekstom".

PODMETAČINA

Istoričar Božidar Kljajević, jedan od stručnjaka koji su odmah osudili čitavu stvar, kaže za naš list da mu je drago što su autori priznali da su pogrešili i da o takvim stvarima mora da se vodi računa.

- To je tako osetljiva stvar, svet se hvata za neznalice. Tvrditi tako nešto je totalna nebuloza. Naprotiv, Albanci su proterivali Srbe. Drago mi je što su priznali da su pogrešili, čitavog života se borim za istinu istorije srpskog naroda - navodi Kljajević.

Podsetimo, u devetoj epizodi serije "Nečista krv", koja je emitovana u udarnom terminu 31. decembra, tvrdi se da su Srbi počinili genocid nad Albancima na području Vranja. To je u autorskom tekstu za Pečat izneo politički analitičar Dragomir Anđelković, kao i da, kad se uzme u obzir šta nam se sada podmeće u vezi sa Srebrenicom, ispada da treba da se podvuče da srpska genocidna politika nad muslimanima ima kontinuitet.

Anđelković: Pozdravljam priznanje, ali...

Dragomir Anđelković, politički analitičar koji je sve i pokrenuo autorskim tekstom, pozdravlja priznanje odgovornih, ali i očekuje da se sporan deo izbaci iz serije.

- Pozdravljam priznanje da vranjskog pogroma Albanaca nije bilo, ali očekujem i da laž da se to dogodilo bude izbačena iz serije umesto da se plasiraju besmislice o "zlonamernoj interpretaciji" i "dramskom kontekstu". Nesuvisla priča reditelja serije o Ahmedu koji se sakrio produbljuje laž o genocidu. On je među onima koji su se sklonili, a ostali su navodno nestali. Toga nije bilo, već su brojni Srbi i u doba kojim se bavimo bili masakrirani od albanskih ekstremista - istakao je Anđelković.

 

SPORNA REČENICA

- Kako u seriji posle pripajanja Vranja Kneževini Srbiji novopostavljeni predstavnik tamošnje srpske vlasti kaže: "Arnauti više nisu s nama. Šta je moglo, pobeglo je s turskim življem, a ostali... znaš." To "znaš" nesumnjivo znači - pobijeni su. Šta bi drugo i moglo da se pod tim podrazumeva ako nisu pobegli i nema ih više? Onako uzgred, kroz srpsku seriju provlači se užasna neistina da su Srbi krajem 19. veka u Vranju sproveli nekakav "opštinski genocid", kakav nam se sada podmeće u vezi s dešavanjima u Srebrenici 1995. Tako očito treba da se podvuče da srpska genocidna politika nad muslimanima ima kontinuitet. Navodno, ona već vekovima traje - piše Anđelković.

U tekstu se još ističe da je pitanje da li je ovo originalan scenario, koji je pre oko 50 godina napisao Vojislav Nanović, ili je spornu rečenicu ubacio Dejan Prćić, koji je adaptirao scenario za devetu i još neke epizode.

Inače, ovo je jedino srpsko ostvarenje koje je preuzela čuvena filmska platforma Netfliks.

Bonus video:

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
ZAvram

17.01.2022 21:50

Невиђена срамота! Наравно, то "жутој" уопште није засметало! И није први пут да се Срби, извртањем истине, проглашавају геноцидним! Нећу, бре, више да плаћам претплату за РТС 1!