OGROMNE GUŽVE ISPRED KOVID AMBULANTE NA NOVOM BEOGRADU: Nismo očekivali OVAKAV prijem! (FOTO)

Autor:

Vesti

17.01.2022

12:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Broj pacijenta u KOVID ambulantama ne jenjava a lekari i medicinske sestre rade kao švajcarski sat. U to smo se lično uverili i to u jedinoj KOViD ambulanti za odrasle na Novom Beogradu koja pokriva opštinu sa gotovo 215.000 stanovnika.

OGROMNE GUŽVE ISPRED KOVID AMBULANTE NA NOVOM BEOGRADU: Nismo očekivali OVAKAV prijem! (FOTO)

Foto: Republika

Sa simptomima bola u grlu, uhu i kašljem ali bez povišene temeperature upitili smo se u Dom zdravlja Novi Beograd gde nas je sestra, kad je čula kakve tegobe imamo, već s vrata uputila u KOVID ambulantu.

- Ali, mene samo boli grlo i uho? - pokušali smo da se provučemo, ali bez uspeha.

- Žao mi je takav je protokol. Morate prvo u KOVID ambulantu - oštro je rekla i za svaki slučaj se povukla dva koraka u nazad.

Republika

Foto: Republika

 

U želji da se lično uverimo kako funkcioniše sistem u KOVID ambulantu u ulici Omladinskih brigada otišli smo inkognito ili što se narodski kaže bez potezanje bilo kakve veze.

Nije nam se mililo da čekamo u redu po hladnom zimskom jutru, ali bilo smo rešeni da prođemo proceduru kao i svi drugi pacijenti.

Na naše iznenađenje ispred KOVID ambulante nije bilo očekivanih redova.

Već na ulazu predali smo knjižicu dvema vidno umornim medicinskim sestrama.

Republika

Foto: Republika

 

Strpljivo su saslušale kakve simptome imamo i uputile nas u ordinaciju broj četiri.

U hodniku je bilo desetak pacijenata koji su strpljivo čekali u redu za pregled kod lekara ili testiranje.

Svi kijaju, šmrcaju i kašlju, dobro poznati simptomi omikron soja korone koji sada hara u Srbiji. Nije prošlo ni pet minuta, a lekar je prozvao i ušli smo u ordinaciju gde je sedeo sa koleginicom.

- Kakve simptome imate? Da li ste već preležali koronu? Da li ste vakcinisani? - ljubazno je upitala doktorka.

- Boli me grlo, uho, kašljem, ali nemam temperaturu. Primila sam sve tri doze vakcije, fajzer - odgovorili smo.

To je dobro. Dajte da vam poslušam pluća - rekla je doktorka.

Republika

Foto: Republika

 

Nakon pregleda konstatovala je da su pluća čista i poslala nas na testiranje brzim, antigenskim testom.

U susednoj prostoriji tri medicinske sestre u skafanderima radile su kao švajcarski sat. Pacijenti kao na pokretnoj traci jedan za drugim ulaze, uzima im se bris i već je sledeći na stolici.

Zbog brzine kojom rade u čekaonici nema više od desetak pacijenata iako se čini da neprekidno pristižu novi.

Usledilo je pola sata čekanja na rezultate testa i ponovo u ordinaciju kod lekara koji nas je obavestio da je test negativan. Sve u svemu, u KOVID ambulanti smo se zadržali tek nešto više od sat vremena.

Bolesni i mladi i stari

Republika

Foto: Republika

 

 

Na pregled i testiranje čekaju mladi, ljudi srednjih godina i penzineri. Bolesni su svi bez izuzetka, ali mahom sa lakšom kliničkom slikom. Pojedine pacijente lekar šalje na dodatno PCR testiranje, čisto da budu sigurni u rezultate. Dnevno kroz ovu KOVID ambulantu prođe više stotina pacijenata, a rade od 7 ujutru do 22 sata uveče sedam dana nedeljno.

Na naše pitanje medicinskim sestrama kako izdržavaju samo su se nasmejale.

- Šest sati smo u skafanderu, znači nema jela, pića odlska u toalet. Trudimo se da maksimalno ispoštujemo svakog pacijenta. da je teško jeste, da smo umorni jesmo ali takav nam je posao - kažu u gotovo u glas sve tri sestre.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Spomenka

19.01.2022 12:00

Isla sam juce u Medicinu rada na Novom Beogradu da uzmem uput za fizijatra ...ispred ulaza za covid gomila ljudi.....u ulazu pored(ako ste bez temperature i ne kasljete)puni hodnici posto nema medicinskog osoblja....rade samo dve doktorke.

Tanja

15.02.2022 22:07

Ovo nije istina, tada sam bila bolesna i u ovoj ambulanti. Redovi su bili ogromni i dodjete ujutru u 5.30 po broj i za to se ceka u redu, pa vam kazu kada da dodjete, pa cekate opet 1-3h da vas prime.