NEZAPAMĆEN SKANDAL NA RADIO-TELEVIZIJI SRBIJE: U "NEČISTOJ KRVI" Srbi prikazani kao genocidaši

Autor:

Vesti

16.01.2022

19:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U devetoj epizodi serije "Nečista krv", koja je emitovana na RTS, tvrdi se da su Srbi počinili genocid nad Albancima na području Vranja.

NEZAPAMĆEN SKANDAL NA RADIO-TELEVIZIJI SRBIJE: U "NEČISTOJ KRVI" Srbi prikazani kao genocidaši

Foto: Promo foto

Ovo u autorskom tekstu za "Pečat" navodi politički analitičar Dragomir Anđelković, kao i da, kad se uzme u obzir šta nam se sada podmeće u vezi sa Srebrenicom, ispada da treba da se podvuče da srpska genocidna politika nad muslimanima ima kontinuitet.

UŽASNA NEISTINA

Pomenuta epizoda je emitovana na prvom programu 31. decembra, kada je gledanost najveća, a prema Anđelkovićevim rečima, pored toga što su "Albanci upadljivo prikazani pozitivnije od naših sunarodnika", na početku epizode "jezgrovito" je objašnjen njihov nestanak iz nekih jugozapadnih delova centralne Srbije.

Sumnjiva podudarnost

* tvrdi se da smo planski istrebili sve Albance s juga Srbije

* deveta epizoda prikazana u udarnom terminu 31. decembra, kada je gledanost najveća

* baš ovo je jedino srpsko ostvarenje koje je preuzeo Netfliks

- Kako u seriji posle pripajanja Vranja Kneževini Srbiji novopostavljeni predstavnik tamošnje srpske vlasti kaže: "Arnauti više nisu s nama. Šta je moglo, pobeglo je s turskim življem, a ostali... znaš." To "znaš" nesumnjivo znači - pobijeni su. Šta bi drugo i moglo da se pod tim podrazumeva ako nisu pobegli i nema ih više? Onako uzgred, kroz srpsku seriju provlači se užasna neistina da su Srbi krajem 19. veka u Vranju sproveli nekakav "opštinski genocid", kakav nam se sada podmeće u vezi s dešavanjima u Srebrenici 1995. Tako očito treba da se podvuče da srpska genocidna politika nad muslimanima ima kontinuitet. Navodno, ona već vekovima traje - piše Anđelković.

U tekstu se još ističe da je pitanje da li je ovo originalan scenario, koji je pre oko 50 godina napisao Vojislav Nanović, ili je spornu rečenicu ubacio Dejan Prćić, koji je adaptirao scenario za devetu i još neke epizode.

Čak ni Britanci ne spominju genocid

- Što se tiče Vranja, posle ulaska srpske vojske u taj grad 1878, tu nije bilo nikakvih masovnih zločina nad Albancima i Turcima. Bilo je pojedinačnih nedela i s naše strane (pre toga su zločini vršeni nad Srbima), ali ni predstavnici zemalja koje nam tada (kao ni danas) nisu bile naklonjene, primera radi Velike Britanije, čak i posredno, ne ukazuju da se dogodio nekakav "vranjski pogrom", a kamoli "genocid" (eventualno opisan drugim rečima jer tada tog termina nije bilo) - naveo je Anđelković u tekstu.

U razgovoru za Srpski telegraf Anđelković još dodaje da je očiti cilj da se stvori predstava da su Srbi činili Srebrenicu i pre Srebrenice.

- Za osudu je da se u projektu koji finansira srpska država neko usudi da tako nešto radi. Dok se Srbiji bori da spreči da nam neko zalepi genocidnu etiketu zbog Srebrenice, oni koji koriste fondove države i poreskih obveznika rade u korist haške laži - poručio je Anđelković za naš list.

ALBANSKI ZLOČINI

Prema rečima Božidara Kljajevića, istoričara, pomenuta teza o genocidu nad Albancima u Vranju velika je glupost.

Reditelj serijala: To su zlonamerne insinuacije

Goran Stanković, reditelj celog serijala i osnivač produkcije "This and That Productions", kaže da je "čudno da se iz neizgovorene rečenice izvlače netačne i zlonamerne konstatacije".

- Dakle, celokupna rečenica iz scenarija glasi: "Arsa: 'Arnauti više nisu s nama. Šta je moglo, pobeglo je sa turskim življem, a ostali... znaš već i sam. Mi sad gledamo da popunimo sve te prazne kuće, radnje...' Marko mu ništa ne odgovara, samo ga pogleda upitno. Arsa: 'A tvoj pobratim se zavukao ko u mišju rupu, ja ti tu ne mogu ništa...'" Što implicira da se Markov pobratim Ahmet sakrio ili sklonio, kao i većina Arnauta. Ne implicira da se bilo kakav zločin desio. "Nečista krv" je serija u kojoj se bratime Srbin i Albanac i prikazuje povezanost između dva naroda, koja se na kraju zavšava časno, tako što Marko predaje život svom pobratimu zbog bese koju mu je dao. Zlonamerne insinuacije dotičnog gospodina nemamo nameru da komentarišemo - naveo je Stanković.

Na opasku da je upravo o toj prvoj rečenici i pisao Anđelković Stanković je naveo da nam je napisao kontekst rečenice i na šta se ona odnosi. Na pitanje da li je ovo deo originalnog scenarija ili ne nije odgovorio.

- Kao istoričar, znam podatke vranjske oblasti, s područja Topolice - Albanci su činili strašna nedela nad srpskim stanovništvom još dok su Turci bili pri kraju. Turci su plaćali srpske glave koje su donošene na Ćele-kulu, a najviše glava su doneli Albanci. Priče da su Srbi njima naneli neki genocid ili pokolj, to uopšte nije istina - kaže Kljajević, a na pitanje da li o ovakvim stvarima mora da se vodi računa jer nas pola sveta optužuje za genocid u Srebrenici on je naveo:

- Pristalica sam da se vodi računa i podržavao sam glumce i režisere koji su nastojali da prikažu pravu istinu.

Radojević, RTS: Niste shvatili kontekst

Saša Radojević, urednik serije "Nečista krv" na RTS, kaže da je primedba navedena u Anđelkovićevom tekstu proistekla iz, s njegove strane, nedovoljno elaboriranog dramskog konteksta.

- U devetoj epizodi serije "Nečista krv", u pomenutoj sceni, eksplicitno se kaže da je Arnaut o kojem se raspituje gazda Marko u istoj kući u kojoj je bio i pre rata. U sceni svadbe sina gazda Marka i Sofke, u istoj epizodi, jedan Albanac puca na gazda Marka. Gazda Marko mu oprašta to što je učinio i pušta ga da ode. U završnici devete epizode gazda Marko ide kod pobratima Ahmeta, u čijoj su kući - u kojoj je i ranije živeo, naoružani Albanci - i Ahmet ubija gazda Marka. Iz ovakvog sleda događaja i dramskog prisustva Albanaca nema adekvatnih argumenata da se zaključi da su Srbi izvršili genocid nad njima - navodi Radojević i dodaje:

- Serija "Nečista krv", naprotiv, kao ekranizacija scenarija Vojislava Nanovića (rađenog prema literaturi Bore Stankovića) i kao prvi ovdašnji igrano-filmski sadržaj koji je uvršten u ponudu Netfliksa, nesumnjivo je doprinela afirmaciji srpske kulture.

Istoričar Dejan Ristić, na pitanje da li je ikad bilo genocida na tom području kaže da nije.

- Jedini genocid koji je dosad počinjen na teritoriji Balkanskog poluostrva jeste onaj nad srpskim stanovništvom na celokupnoj teritoriji NDH u periodu od 1941. do 1945. - kazao je Ristić.

Bonus video:

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Jole

16.01.2022 22:50

Kamo srece da jesmo sada mozda nebi imali problem sa kosvom i metohijom nebi imali bombardovanje... Mozda i mi zaista treba vise da pocinimo neki genocid pa da znamo za sta nas optuzuju . U ostalom svi oko nas koji su pocinili genocid nad nama dobro se kotiraju mozda i mi dobro prodjemo posle jednog pocinjenog ali onako pravog kako valja.

miša

17.01.2022 20:18

Krajnje je vreme da sadašnja vlast otera žuti ološ sa RTS-a.Neverovatno je da žuti Bujke i dan danas generalni direktor.Za njega izgleda da ne važe penziski zakoni.