RODITELJI, OVO JE VEOMA VAŽNO: Radnje sa detetom do TREĆE godine za neometan razvitak mozga

Autor:

Vesti

16.01.2022

15:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vi treba da budete prisutni maksimalno u životu deteta do njegove treće godine

RODITELJI, OVO JE VEOMA VAŽNO: Radnje sa detetom do TREĆE godine za neometan razvitak mozga

Foto: pixabay.com

 

Prve tri godine života deteta, od velike su važnosti za njegov dalji rast i razvoj.

Pored toga što u tom periodu nauči da obavlja sve funkcije koje će mu u životu biti neophodne, poput govora, emocionalnog izražavanja i hodanja, u ovom periodu se razvija i kapacitet za njegova buduća dostignuće.

Drugim rečima, tada se kod njih razvija i znatiželja za upoznavanjem sveta oko sebe, želja za dodatnim učenjem i novim iskustvima.

U ovom periodu, razvija se i njihova kreativnost.

Alison Gopnik, svetski poznati razvojni psiholog, objasnila je da novorođenče oponaša izraze lica koje vidi.

U mozgu se u prve tri godine razvijaju milione moždanih ćelija i trilione veza ili sinapsi između tih ćelija, pa sam mozak raste.

U ranom periodu se javlja sposobnost učenja jezika koji beba čuje, pa samim tim se razvija i sposobnost komunikacije i razmišljanja. U bebi se tada javljaju i prve emocije.
Alison Gopnik tvrdi da se sposobnost razumevanja i upotrebe jezika, putem predviđanja glasova koji treba da slede i koji su bebi poznati, razvija već u osmom mesecu života.

Republika

Foto: pixabay.com

 

Uloga roditelja je ključna u periodu ranog razvoja, kada je dete bespomoćno i nezaštićeno.

Složena mešavina genetike i uticaja okruženja određuje koeficijent inteligencije vašeg deteta, ali i kvalitet njegove ili njene brige. Osećaj ljubavi koju dobija od roditelja i nega, ključni su ra razvoj inteligencije.

Dakle, vaša uloga je ovde veoma važna. Vi treba da budete prisutni maksimalno u životu deteta do njegove treće godine, a evo šta možete da radite za to vreme, kako biste mu pomogli da se razvija i bude inteligentnije.

Odojče (od rođenja do prve godine)

– Pričajte sa bebom jer će vaše reči da ga umiruju. Učite ga da govori i ohrabrite ga da ponavlja zvukove koje koristite.

Razgovor je najefikasniji način da dete nauči svoj maternji jezik.

– Čitajte, pevajte i pričajte priče zajedno! Sve ove aktivnosti izgrađuju vezu između bebe i vas i povećavaju broj reči koje beba čuje svaki dan

– Držite bebu, nosajte je i mazite. Ne postoji previše dodira i kontakta u ovom periodu.

Takođe, budite veoma nežni sa ovim malim stvorenjem. Govorite pored nje tiho i kroz šapat, kakon bi vaš glas kod nje izazvao osećaj sigurnosti i mira.

Deca (1 do 2 godine)

– Razgovarajte sa detetom što više. U nekim slučajevima vam neće odgovoriti, ali važno je da vas čuje, kako bi oponašalo zvukove i trudilo se da govori poput vas. Postavite im pitanje ili opišite šta radite da biste ih podsticali da pričaju sve više i što češće.

– Pustite ih da sami pokušaju da reše probleme. Osim što je za njih korisno da otkriju kako stvari funkcionišu, to im je i zabavno.

Republika

Foto: pixabay.com

 

Deca su po prirodi znatiželjna, a ako vaša deca sama pokazuja interesovanje za nešto, uvek ih pustite. Pustite ih da zakopčaju jaknu, sastave igračku, otvore paketić. Podržite njihove pokušaje, čak i one bez uspeha, prenosi miss7.

– Podstičite njihovu radoznalost i skrećite im pažnju na uobičajene predmete, boje i pojave dok šetate. Pitajte ih koja je koja boja ili životinja.

Starija deca (2 do 3 godine)

– Čitajte im priče i bajke svaki dan. Pevajte pesmice i recitujte.

– Igrajte se sa njima što više možete. Pokušajte da ih kroz igru nečemu i naučite. Nisu vam potrebne skupe igračke, šta više, bolje će poslužiti jednostavne stvari koje imate kod kuće, poput posuđa, tepiha, odeće ili starih igračaka.

– Učite ih jednostavnim pesmama, recitacijama, zagonetkama i brojalicama

Bes i nervozu deca iskazuju na veoma eksplozivan način. Učite ih kako da se bore sa burnim emocijama.

– Pitajte o stvarima koje vole. Ako vole Nindža kornjače, pitajte ko ih iritira i zašto.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading