NA SRPSKU NOVU GODINU USTAŠE SU 1942. GODINE POČINILE TEŽAK ZLOČIN! Održana komemoracija u znak sećanja na 261 žrtvu!

Autor: Republika

Vesti

14.01.2022

21:05

U organizaciji Veća srpske nacionalne manjine Virovitičko-podravske županije i Voćina u petak je održan komemorativni skup u znak sećanja na 261 meštana sela Kometnik, Dobrić i Sekulinaci koje su 13. i 14. januara 1942. godine pogubile ustaše.

NA SRPSKU NOVU GODINU USTAŠE SU 1942. GODINE POČINILE TEŽAK ZLOČIN! Održana komemoracija u znak sećanja na 261 žrtvu!

Printskrin

Bio je to jedan od najvećih ustaških zločina tokom Drugog svetskog rata na Papuku koje su ustaše počinile u znak odmazde zbog gubitaka u okršaju s partizanskim jedinicama.

- Ovo je samo jedna i nizu velikih tragedija i zločina koji su zadesili srpski narod za vreme Drugog svetskog rata. Osim izrazite mržnje za ovako nešto ne može postojati nikakav razlog. U to vreme bilo je dovoljno samo biti pravoslavne vere i da se tako ubije cela jedna generacija. Posebno nas užasava što je zločin počinjen na Srpsku novu godinu i na Svetog Vasilija. Svaki relikt ustaškog terora u nama izaziva najveću jezu i ledi nam se krv u žilama. Ipak, danas s ovakvog mesta šaljemo poruke mira i blagostanja - rekla je zamenica predsednika Srpskog narodnog veća (SNV) i saborska zastupnica Dragana Jeckov.

Episkop pakračko-slavonski, vladika Jovan Ćulibrk napomenuo je kako nije slučajno da se zločin dogodio 14. januara na praznik sela Kometnik.

- U Drugom svetskom ratu najviše se ubijalo na praznike, na seoske slave i radosti jer je trebalo radosti pretvoriti u tugu. Trebalo je pre svega ljubav pretvoriti u mržnju jer su se nadali da će mržnja zavladati i kod koji će preživeti i da će postati jednake zveri kao što su oni sami - rekao je vladika Jovan.

O okolnostima zločina i istraživanjima koje je proveo u radu na popisu žrtava govorio je istoričar Milan Radanović.

- U dva dana u dva mesta ubijeno je 259 stanovnika, a u narednim danima ubijene su još dve stanovnice. Reč je o jedinstvenom istorijskom događaju zbog toga što je struktura žrtve i struktura počinitelja jedinstvena. Žrtve su pre ubistva strijeljanjem i klanjem bile ponižavane i prebijane, a tom svirepošću ustaše su celom kraju želele poručiti da se ne isplati bilo kakvo podržavanje partizanskih ustanika - rekao je Radanović.

Komentari (0)

Loading