GDE ĆE IM DUŠA? VEZUJU BAKE I DEKE U DOMU: Porodica tvrdi da u smeštaju za stare u Borči zlostavljaju njihove najbliže

Autor:

Vesti

13.01.2022

13:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dom za stare u Borči "Nada" nema licencu za rad, ali je uprkos tome otvoren i prima nove korisnike.

GDE ĆE IM DUŠA? VEZUJU BAKE I DEKE U DOMU: Porodica tvrdi da u smeštaju za stare u Borči zlostavljaju njihove najbliže

Foto: pixabay.com

Tragom priče jedne porodice, koja se anonimno obratila za pomoć, sa pričom o tome kako je njihov član porodice neljudski tretiran u domu za stare otkrivena je šokantna istina, piše Telegraf.

- Naš deka bio je smešten u ovom domu. Počeli smo da sumnjamo da on ne dobija pravovremenu terapiju, da nema negu kakvu zaslužuje i za koju smo platili uslugu. Deka je posle boravka u domu izgledao užasno, dezorijentisano, nismo mogli da ga prepoznamo. Saznali smo da u domu ima više korisnika nego što je to dozvoljeno, da spavaju čak i u bračnim krevetima, da ih vezuju i zapostavljaju. Dobili smo i fotografije kako to sve izgleda unutra i, verujte, bilo nam je loše samo kada gledamo to - ispričali su.

S obzirom na to da je reč o osetljivom pitanju, kao i da su u domu smeštene osobe koje su u teškom stanju demencije, kao i da su, nažalost, tužne slike nekada realnost, a ne samo posledica nemara, pre kontaktiranja doma odlučili su da provere da li je bilo prijava inspekciji socijalnog rada.

Foto: Printscreen

Reklama za doma za stare "Nada"

 

Međutim, kako piše portal, dom koji se uredno reklamira na internetu i radi, izgubio je licencu još u martu mesecu!

- Ovo ministarstvo je izdalo zabranu rada Domu za smeštaj odraslih i starijih lica "Nada" u Borči dana 18. marta 2021. godine. Dom nema licencu za pružanje usluge domskog smeštaja odraslima i starijima. Od zabrane rada nije bilo prijave građana - kratak je odgovor Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

U odgovoru se ne navode razlozi zatvaranja doma. Slutnje porodice da je njihova bliska osoba loše tretirana u domu dovele su samo do saznanja da je dom izgubio licencu.

Kada su pozvali mobilni telefon i pitali da li primaju korisnike, dobili su potvrdan odgovor.

Zatražili su da im pošalju licencu za svoj rad, što ih je zbunilo, ali su rekli da će to učiniti putem mejla, koji, međutim, nije stigao.

U međuvremenu, ponovo su kontaktirali Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i zatražili da hitno provere njihove navode da dom, uprkos zabrani, radi.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading