LEPA VEST ZA PROSVETARE: Od drugog polugodišta plate učitelja u boravku biće uvećane

Autor:

Vesti

12.01.2022

16:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Učiteljicama i učiteljima koji rade u produženom boravku će, od drugog polugodišta, plata biti uvećana za skoro 50 odsto, potvrđeno je u Sekretarijatu za obrazovanje i dečiju zaštitu.

LEPA VEST ZA PROSVETARE: Od drugog polugodišta plate učitelja u boravku biće uvećane

Foto: pixabay.com

Učionica u školi

Ovo je drugo pevećanje zarada za ovu grupu prosvetara. Tako će "iznos" na računu, umesto sadašnjeg minimalca iznositi oko 50.000 dinara, pišu Novosti.

Grad, trenutno, finansira zarade za 195 nastavnika u produženom boravku u 84 škole i 101 učitelja za prvi i drugi razred u 60 škola, a iz kase Sekretarijata se za ove namene izdvaja više od 150 miliona dinara u školskoj godini. U odnosu na lane, broj nastavnika na "platnom spisku" je povećan sa 285 na 296.

Broj prosvetnih radnika koji rade sa učenicima nižih razreda pre ili posle nastave u poslednje tri godine se povećava. Ovo je drugo povećanje zarada za ovu grupu prosvetara.

Njima je, na predlog Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu, pre dve godine dupliran iznos dnevnice, koja je iznosila 833 dinara.

- Našli smo način za povećanje plata učitelja zaposlenih u produženom boravku po modelu zaposlenih u gradskoj upravi, koji rade po ugovorima o delu - kaže Slavko Gak, sekretar za obrazovanje.

Republika

Foto: pixabay.com

 

- Dnevnica će biti povećana sa sadašnjih 1.666 dinara na oko 2.300 dinara, što je značajno uvećanje. Inicirali smo povećanje, jer smatramo da je opravdano i neophodno.

Nakon vrtića, najmlađi još ne mogu da ostaju sami kod kuće i za decu tog uzrasta je omogućavanje produženog boravka u školama od ogromnog značaja. Zaista imamo razumevanja za to i želimo da učiteljima u boravku poboljšamo uslove, rada jer su veoma važan deo procesa obrazovanja.

Grad finansira plate učiteljica i učitelja, koji rade u produženom boravku za treći i četvrti razred, a delom i za prvi i drugi. Sa decom u boravku rade profesori razredne nastave, učitelji koje angažuju škole, a zainteresovani roditelji se prijavljuju početkom septembra. Interesovanje za ovaj oblik nastave je ogromno jer značajno olakšava roditeljima, ali zbog ograničenih mogućnosti, nisu sve škole u mogućnosti da izađu u susret mamama i tatama.

Roditelji plaćaju užinu i ručak

Da bi jedna škola pružila uslugu produženog boravka dece, potrebno je da za to ima adekvatan prostor, opremu i nastavna sredstava. Inicijativu pokreće Savet roditelja, a neophodno je da "zeleno svetlo" da Nastavničko veće, a konačnu odluku donosi školski odbor.

Broj dece u boravku se povećava iz godine u godinu. U prošloj školskoj godini, u školama koje su imale potrebu za ovim vidom nastave boravilo je između 7.000 i 8.000 dece u 295 grupa. Ako se tome pridoda i broj dece čije učitelje u boravku finansira Ministarstvo, ukupan broj je veći.

Produženi boravak je besplatan, a roditelji plaćaju užinu i ručak, u zavisnosti od toga kako je ishrana organizovana u školi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading