NEĆE IMATI KO DA NAS LEČI: Kovid ambulante desetkovane, KORONA UDARA U SRCE ZDRAVSTVENOG SISTEMA!

Autor: Republika

Vesti

11.01.2022

08:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novi talas pandemije koronavirusa izbacuje iz stroja i sve više zdravstvenih radnika, a to najveće probleme pravi u organizaciji posla u kovid-ambulantama.

NEĆE IMATI KO DA NAS LEČI: Kovid ambulante desetkovane, KORONA UDARA U SRCE ZDRAVSTVENOG SISTEMA!

Foto: Tanjug/AP

Domovi zdravlja nikad do sada nisu imali ovoliko punktova za prijem, ali ni ovaj broj pacijenata sa sumnjom na infekciju koronom.

U proseku moraju da organizuju po 10 kovid-timova dnevno. To je iz dana u dan sve teže, jer je među inficiranima i sve više zdravstvenih radnika.

Zasad, kako je "Novostima" u ponedeljak potvrđeno u više zdravstvenih ustanova, preraspodelom kadra uspevaju da organizuju posao, ali su preopterećeni.

Svaki lekar sa svojom ekipom u kovid-ambulanti u smeni pregleda između 30 i gotovo 50 pacijenata.

Republika

Foto: Republika

Pacijenti u čekaonici

U domovima zdravlja tvrde da su na prvoj liniji odbrane od kovida, na koju je sada u ovom, petom talasu epidemije i najveći pritisak, zbrinjavanje pacijenata sa simptomima infekcije koronom organizovali onako kako je to Ministarstvo zdravlja tražilo - sa povećanim kapacitetom i maksimalnim brojem ekipa.

Kao što su u prethodnim talasima sa povećanjem potreba za hospitalizacijom bolnice prelazile u kovid-režim rada, tako sada u domovima zdravlja prioritet imaju pacijenti sa koronom.

- Možda je preuveličano reći da smo desetkovani, ali svakako nam je kadar znatno smanjen zbog inficiranja - kaže za "Novosti" dr Zoran Bekić, direktor Doma zdravlja Savski venac i koordinator vakcinalnog punkta na Beogradskom sajmu.

- U procesu imunizacije to se ne oseća mnogo, jer je i vakcinacija odavno usporena, ali u kovid-ambulantama postaje problem. Sada imamo pet kovid-ambulanti za odrasle i dve na pedijatriji, što je ukupno 14 ekipa za dan. Toliko nikada ranije nismo imali, ali i brojevi pregleda su rekordni - 400 do 450 dnevno.

Republika

Foto: printscreen/TV Prva

Aleksandar Stojanović

Doktor Aleksandar Stojanović, direktor Doma zdravlja Palilula, kaže da među zaposlenima ima inficiranih koronom, ali da je taj broj mali i da ne remeti organizaciju rada.

- Povećava se broj pacijenta sa simptomima omikron soja. Pre isteka prve smene u ponedeljak je bilo oko 300 pregleda. U većini su to mladi, uglavnom nevakcinisani - kaže dr Stojanović.

Rapidan porast broja inficiranih, srećom, ne prati i povećanje potreba za hospitalizacijom, pa je i u bolnicama, s obzirom na odsustvovanja zaposlenih zbog infekcije kovidom, manji pritisak nego što bi bio da se one pune brzinom kojom su popunjavane u prethodnom talasu.

- Imamo inficiranih zdravstvenih radnika koji su zbog toga odsutni sa posla, ali zasad nemamo većih problema u organizaciji posla - kaže za "Novosti" dr Slobodan Milisavljević, direktor UKC u Kragujevcu.

Republika

Foto: TV Pink/printscreen

Milika Ašanin

- Mi smo u bolnici u nedelju imali 64 pacijenta sa kovidom, u ponedeljak 69. To nije znatno povećanje, kakvo smo imali u prethodnim talasima epidemije. Videćemo da li će tako i ostati, ali zasad se manje pacijenata sa kovidom hospitalizuje nego što je to bio slučaj sa delta varijantom virusa, ali ima više inficiranih jer se omikron brže širi.

I dr Milika Ašanin, direktor UKC Srbije, potvrđuje da je relativno mali broj prijema u bolnice s obzirom na veliki broj novoobolelih.

- Spremamo se i za slučaj da dođe do povećanja broja hospitalizovanih. U Kovid-bolnici Batajnica trenutno je na lečenju 339 pacijenata, od kojih je 50 na intenzivnoj nezi. To je upola manji broj hospitalizovanih u odnosu na septembar i oktobar prošle godine, ali na Infektivnoj klinici imamo enormni porast broja pregleda - 200 do 250 u toku dana. Veliki broj lekara, medicinskih sestara, tehničara i drugog osoblja zaražen je kovidom, što preti da ugrozi proces rada u zdravstvenim ustanovama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading