U OVOM DELU SRBIJE ĆE PASTI NAJVIŠE SNEGA, A EVO I KAD DOLAZI TOPLIJE VREME: Srpski meteorolog objavio prognozu za naredne dane

Autor:

Vesti

10.01.2022

16:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Meteorolog Marko Čubrilo objavio je novu prognozu na svom Fejsbuk profilu koja predviđa velike količine snega i pojačano zahlađenje.

U OVOM DELU SRBIJE ĆE PASTI NAJVIŠE SNEGA, A EVO I KAD DOLAZI TOPLIJE VREME: Srpski meteorolog objavio prognozu za naredne dane

Foto: Tanjug/T. RADOVANOVIĆ

- Pod uticajem ciklona koji će se u narednih 48 sati iz Tirenskog premeštati ka Jonskom moru nad većim delom Srbije, Crne Gore, istočne i središnje BiH i dela istočne Hrvatske sneg, ponegde i vrlo obilan. Na zapadu regiona sneg ponegde sutra, od srede nekoliko suvih, ali veoma hladnih dana, posebno nad snegom pokrivenim delom regiona. Oko 15. umereno otopljenje i otapanje snega u nižim predelima. Oko 20. bi moglo biti potencijala za novo, jače, zahlađenje - napisao je on:

- Već u toku noći nove padavine (uglavnom sneg) se zahvatile jugoistočne, istočne i središnje predele Srbije kao i veći deo Crne Gore. Nad ovim predelima se tokom dana očekuje obilan sneg uz formiranje većeg snežnog pokrivača, često i preko 15 cm. Na krajnjem istoku i jugoistoku Srbije sredinom dana i posle podne sneg bi mogao prelaziti u susnežicu ili kišu jer bi dolazilo do prodora toplijeg vazduha u višim slojevima atmosfere. U drugom delu dana, a posebno predveče snežne padavine bi se širile nad istočnu i deo središnje BiH, južne i jugoistočne delove Vojvodine u Srbiji i možda na krajnji jugoistok Slavonije u Hrvatskoj.

On navodi i da će duvati umeren severni vetar, duž Jadrana bura u jačanju, dok će do posle podne na istoku Srbije vetar biti uglavnom istočni.

- Dnevni maksimum od -1 do +5 stepeni Celzijusa. U noći ka utorku i u utorak tokom dana nad najvećim delom Srbije, istočne i središnje BiH, a kasnije i delom zapadne BiH, Crnom Gorom, a posle podne i nad zapadom i jugozapadom Hrvatske oblačno uz sneg promenjljovog intenziteta tako da se očekuje povećanje snežnog pokrivača. Najmanje snega ili bez njega na severu i severozapadu Hrvatske, severozapadu i zapadu Vojvodine, a manje će ga biti i na krajnjem jugoistoku Srbije gde će se on prvo mešati sa kišom, a od sredine dana kada zahladi padaće sneg - napisao je Čubrilo:

- Najviše akumuliranog snega do utorka uveče treba da očekuju središnji predeli Srbije, istočni i središnji predeli BiH gde će ponegde biti blizu 20 cm snega, a na planinama severne Crne Gore ponegde i oko 30cm. Ostali deo Srbije (osim najvećeg dela Vojvodine) uglavnom od osam do 14 cm snega, dok bi južni deo Vojvodine Srem, jugoistok i jug Banata i Bačke) dobio od 4 cm do 7 cm, a Fruška Gora i Vršački Breg možda do 10 cm. Ostali deo Vajvodine znatno manje, od 0 do 3 cm.

Nad severom i severozapadom BiH od 4 cm do 12 cm, dok Gorski Kotar u hrvatskoj može akumulirari od 7 cm do 14 cm. Prestanak padavina u sredu pre podne. Do srede maksimumi između -1 i +1 predelima gde će biti snežnih padavina, a nad istokom Srbije danas do +3, a na zapadu regiona do oko +4 stepena Celzijusa. Moram naglasiti da su količine snega za predele severno od Save i Dunava vrlo upitne i da će tu odlučivati detalji koji modeli ne mogu predvideti te se jako lako može desiti da snega bude manje ili više nego što to modeli trenutno predviđaju - naveo je on.

Kako je meteorolog najavio, od petka bi trebalo da usledi blaže otopljenje, prvo na zapadu regiona gde bi počeo osećati uticaj Atlantika uz jačanje zapadnog vetra i prolazno naoblačenje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading