MALARIJA, TROPSKA GROZNICA, EBOLA! Upozorenje beogradskog klimatologa: Srbiji prete OVE BOLESTI zbog klimatskih promena!

Autor:

Vesti

06.01.2022

08:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Klimatolog Vladimir Đurđević upozorio je da bi u Srbiji, zbog klimatskih promena, u bliskoj budućnosti mogli da se pojave slučajevi autohtone malarije i drugih tropskih bolesti i groznice, piše RTS.

MALARIJA, TROPSKA GROZNICA, EBOLA! Upozorenje beogradskog klimatologa: Srbiji prete OVE BOLESTI zbog klimatskih promena!

Foto: Tanjug/AP

Polarni medvedi mogli bi da budu gotovo istrebljeni do kraja veka ukoliko ljudi nešto ne preduzmu povodom klimatskih promena, upozoravaju naučnici. Oni ističu da je život polarnih medveda već sveden na preživljavanje zbog toga što se led na Arktičkom moru topi.

Led u tom delu sveta se topi velikom brzinom. Od kada je 70-ih uvedeno satelitsko praćenje, na svakih 10 godina količina leda koji se zadržava duže od godinu dana smanji se za 13 odsto. O globalnim uticajima ovakvih dešavanja na ljudske živote, biljni i životinjski svet, ali i pojavu novih bolesti, za Magazin na Prvom Radio-Beograda 1 govorio je klimatolog Vladimir Đurđević.

Republika

Foto: pixabay.com

 

Ono na šta upozoravaju stručnjaci, a ističe klimatolog Vladimir Đurđević, jeste promena staništa mnogih životinja, naročito insekata, što je posledica globalnog otopljavanja.

Tražeći sredinu koja im više odgovara, zbog sve viših temperatura u njihovim prirodnim staništima, komarci i drugi insekti poslednjih godina nastanjuju mnoge delove sveta u kojima ih ranije nije bilo.

- U narednim decenijama možemo govoriti i o našoj, autohtonoj malariji, ne samo uvezenoj, koju smo dobili u tropskim krajevima, već i onoj koja je nastala u našoj sredini. Budućnost, dakle, zbog pomeranja klimatskih zona i time uzrokovanih migracija životinja, može doneti potpuno nove bolesti za pojedine krajeve - navodi Đurđević.

Republika

Foto: pixabay.com

 

Opasnost postoji i od hemoralgičkih groznica koje su zapravo importovani slučajevi. Tu su ebola, lasa groznica, marbo i žuta groznica. Sve su to neke realne opasnosti i u našoj zemlji, a i zbog velikog broja putovanja u tropske, odnosno suptropske krajeve.

I mada su pomenuti polarni medvedi postali „ogledalo za ružno lice klimatskih promena“, kako kaže dr Peter Molnar sa Univerziteta u Torontu, naš sagovornik smatra da još uvek nismo prešli „crvenu liniju“, i da, ukoliko se u načelu svi ključni dogovori dosadašnjih klimatskih sporazuma budu poštovali, nećemo preći dogovoren limit povećanja temperatura.

- To bi omogućilo da se klimatske promene uspore i da taj proces bude prihvatljiv za život na planeti - zaključio je Đurđević.

(Republika, Blic)

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading