PORAŽAVAJUĆE: Stanjem u pravosuđu nezadovoljno 80 odsto sudija i tužilaca

Autor: blic.rs, Republika

Vesti

22.12.2017

18:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Lične veze i nepotizam su odlučujući prilikom izbora i napredovanja sudija i tužilaca", smatra skoro 80 odsto nosioca ovih funkcija, pokazalo je istraživanje "Alumi kluba" Pravosudne akademije.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Istraživanje je pokazalo i da većina sudija i tužilaca smatra da su postupci za napredovanje i prvi izbor neobjektivni i netransparetni, kao i da ih treba menjati, da je sistem vrednovanja njihovog rada loš, da su opterećeni poslom, što loše utiče na kvalitet rada, da im plate ne obezbeđuju sigurnost...

- Ovo je najveće istraživanje do sada urađeno u Srbiji o izboru i napredovanju sudija i tužilaca. Nažalost, ono pokazuje veliki problem sa nezavisnošću pravosuđa. Dobro je što su sudije i tužioci bili iskreni jer sada imamo pravu sliku. Sudstvo bi moralo da bude nezavisna grana vlasti, nezavisno pre svega od politike, ali i svakog drugog uticaja - kaže za "Blic" predsednik "Alumi kluba" Siniša Trifunović, kome je u istraživanju pomogao potpredsednik Bojan Petković.

Porazan je rezultat za srpsko društvo i što 84 odsto sudija i 85 odsto tužioca smatra da se izbori na funkcije i napredovanje ne odvija po objektivnim kriterijumima. U slučaju napredovanja čak 79 odsto sudija i 80 odsto tužilaca misli da postoji "lična veza i nepotizam", a 78 odsto sudija i 79 odsto tužilaca misli da isti problemi postoje i kod prvog izbora na funkciju. Dalje, 75 odsto sudija i 71 odsto tužilaca smatra da je izborni proces netransparentan.

Trifunović navodi da rezultati ankete nedvosmisleno pokazuju da su potrebne ozbiljne reforme.

- Moramo da usvojimo princip EU da izbor ne bude zasnovan na privilegijama, kako je sada, već na zaslugama. U Srbiji ne postoje objektivni kriterijumi dolaska na ove važne funkcije i ključno je da se oni uvedu. Ključne su i procedure prilikom izbora i napredovanja, gde je ostavljen veliki prostor za nedozvoljene uticaje - napominje Trifunović.

Zabrinjava i što sudije i tužioci smatraju da su veoma opterećeni količinom posla - čak 74,2 odsto sudija i 82,8 odsto tužilaca smatra da je preopterećeno, dok 77 odsto sudija i 78 odsto tužilaca misli da to utiče na kvalitet njihovog rada. Obe strane su nezadovoljene i platom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading