JOVANOVIĆU TREBA 2,5 MILIONA ZA KUĆU: Republika i Srpski telegraf podržali akciju solidarnosti

Autor:

Vesti

29.12.2021

21:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Radna grupa za bezbednost i zaštitu novinara odlučila je da podrži inicijativu da se organizuje akcija solidarnosti u kojoj će se prikupiti neophodnih 2,5 miliona dinara za obnovu spaljene kuće novinara Milana Jovanovića.

JOVANOVIĆU TREBA 2,5 MILIONA ZA KUĆU: Republika i Srpski telegraf podržali akciju solidarnosti

Foto: youtube.com/RTV Marš HD Valjevo

Članovi radne grupe su pre dva dana imali onlajn sastanak na kome se, između ostalog, razgovaralo i o načinima konkretne pomoći Jovanoviću.

Jovanović kaže da je iznenađen odlukom.

- Da budem iskren, jesam se iznenadio. Nisam očekivao jer nisu reagovali ni kada mi je kuća bila zapaljena, pre više od tri godine. Tu mislim na Vladu Srbije, opštinu Grocku, Beograd i samu mesnu zajednicu. Jedini koji su mi dosad pritekli u pomoć bili su novinari i građani - navodi Jovanović u razgovoru za Srpski telegraf.

Republika

Foto: youtube.com/Al Jazeera Balkans/Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Milan Jovanović i Dragoljub Simonović

 

Na pitanje da li će ga najavljena pomoć makar malo umiriti, navodi:

- Kako me neće umiriti, ali razočaran sam u našu vladu da oni ta sredstva ne mogu da izdvoje iz budžeta, nego opet molimo građane za solidarnost i milost. Svakodnevno čujemo da se daju neke beznačajne donacije, a ovde nisu mogli da mi pomognu da živim pristojnim životom.

Jovanović, novinar portala Žig info, pošto mu je zapaljena kuća, živeo je privatno, kao podstanar, a onda je ušao u dugove da bi koliko-toliko sanirao kuću.

- Zadužio sam se, imam kredite, a sve da bih mogao malo da saniram kuću. Još mnogo toga ima da se radi, ja sam te noći ostao samo u pidžami - ističe Jovanović.

Podsetimo, Jovanoviću je zapaljena kuća dok su on i supruga bili unutra, a prvostepenom presudom, kao naručilac ovog zločina, osuđen je Dragoljub Simonović, nekadašnji predsednik opštine Grocka. Apelacioni sud je ukinuo presudu i naložio ponovno suđenje.

Matić: Potrebno da se priključe i institucije

Republika

Foto: Medija centar Beograd

Veran Matić

 

Veran Matić, član Radne grupe za bezbednost novinara, u razgovoru za Srpski telegraf ističe da je važno da se svi priključimo u akciju prikupljanja 2,5 miliona dinara za obnovu Jovanovićeve kuće.

- Samo suđenje traje predugo, a sigurno je da će sada, posle odluke Apelacionog suda, trajati dok se ne dođe do momenta naplate štete koja je učinjena. Zato je važno da im se omogući da normalno funkcionišu. Do sada smo imali solidarnost građana i novinara, sada je važno da se priključe i institucije da bi se prikupio potreban novac - poručio je Matić.

Ovo su računi za pomoć

Novinaru Milanu Jovanoviću može se uplatiti novac na dva računa - dinarski i devizni. Svaka pomoć je značajna, pa redakcija Srpskog telegrafa poziva sve ljude i udruženja koja su u mogućnosti da pomognu Jovanoviću. Sredstva za pomoć mogu se uplatiti na žiro račune:

- Za dinarska sredstva 265-1100310006448-08

- Za devizna sredstva 265-1000000017731-14

 

Hronologija

- Jovanovićeva kuća u Grockoj zapaljena je u noći 12. decembra 2018, kada su na garažu (u sastavu kuće) bačeni Molotovljevi kokteli

- Jovanović i njegova supruga uspeli su da izađu iz kuće, ali im je sva imovina uništena

- Dragoljub Simonović, tadašnji predsednik opštine Grocka, optužen je kao nalogodavac paljenja Jovanovićeve kuće i to zbog tekstova o njegovom radu na čelu opštine

- Simonović je uhapšen u januaru 2019, a pušten je na slobodu posle 40 dana. U martu 2019. podneo je ostavku na sve funkcije

- Presudom u prvostepenom postupku osuđen je na četiri godine i tri meseca zatvora zbog podstrekivanja na paljenje Jovanovićeve kuće

- Na istu kaznu osuđen je i Aleksandar Marinković, koji je je bio izvršilac, a nalazi se u bekstvu, dok je Vladimir Mihailović, koji je bio posrednik, dobio četiri godine

- Apelacioni sud ukinuo je presudu i predmet vratio u prvostepeni sud

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading