NOVI SAD SE ODUŽIO VELIKOM MATEMATIČARU: Vučević otkrio bistu Bogoljubu Stankoviću! (FOTO)

Autor: Republika

Vesti

23.12.2021

13:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, zajedno sa predsednikom ogranka SANU u Novom Sadu akademikom Stevanom Pilipovićem i dekanom Prirodno-matematičkog fakulteta prof. dr Milicom Pavkov-Hrvojević, otkrio je bistu istaknutom matematičaru akademiku Bogoljubu Stankoviću.

NOVI SAD SE ODUŽIO VELIKOM MATEMATIČARU: Vučević otkrio bistu Bogoljubu Stankoviću! (FOTO)

Foto: Tanjug/J. PAP

Miloš Vučević, ministar odbrane u Vladi Republike Srbije

Bogoljub Stanković jedna je od najznačajnijih ličnosti u oblasti prirodnih nauka i matematike, osnivač je i utemeljivač moderne matematičke analize u Srbiji, kao i Univerziteta u Novom Sadu gde je proveo čitav radni vek. Izabran je za dopisnog člana SANU 1963. godine.

Događaju su prisustvovali članovi porodice Bogoljuba Stankovića, predstavnici Pokrajinske vlade, Univerziteta, studenti PMF -a, kao i autor biste umetnik Luka Kulić.

Akademik Stevan Pilipović istakao je da je Bogoljuba krasio izuzetan optimizam koji ga je vodio veoma izazovnom životnom stazom. Kako je rekao, Bogoljub je rođen u Botošu 1924. godine, gimnaziju je završio u Novom Sadu i rano se pridružio pokretu otpora. Uhapšen je 1944. godine, a u logoru Aušvic je bio podvrgnut eksperimentima, te je oslobođenje dočekao lošeg zdravstvenog stanja, međutim brzo se oporavio i postao aktivan član društva.

- Imao je najduži staž kao akademik, 55 godina je nosio to zvanje, a bio je izuzetno skroman čovek koji nas je okrenuo ka modernoj svetskoj matematici - naglasio je akademik Stevan Pilipović. Prema rečima gradonačelnika Miloša Vučevića, Skupština Grada Novog Sada donela je odluku da i jedna ulica na Telepu nosi ime velikog matematičara.

- Biografija Bogoljuba Stankovića deluje kao fantastičan scenario za film. Prepoznali smo potrebu da mu se na ovaj način odužimo za sve što je uradio za života, a to je i potrvda da se čestiti i dobri ljudi ne zaboravljaju. Ovo je legat za akademsku zajednicu u Novom Sadu i Srbiji, a neka bista bude još jedan svetionik za buduće naučnike, profesore, akademike u ovom divnom univerzitetskom kampusu - istakao je gradonačelnik Vučević.

Dr Milica Pavkov-Hrvojević izrazila je zadovoljstvo što se odaje počast voljenom profesoru i velikom naučniku koji je ispisao najvažnije stranice u istoriji PMF-a u Novom Sadu i čije ime se sa poštovanjem izgovara u celom svetu.

- Njegovo zaveštanje će u udžbenicima nauke biti upisano crvenim slovima. Iako su iskra genija i izuzetnost obeležili njegovu naučnu karijeru, on nas je učio i etici, časti i doslednosti - rekla je dr Milica Pavkov-Hrvojević.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Nedja

27.12.2021 09:56

Naučniku bista a pevaljki muzej.