TRBUŠNI PLES, VITEZOVI I ZMAJEVI! Nestorović osniva ŠOK pokret

Autor: Republika

Vesti

20.12.2021

15:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dr Branimir Nestorović je osoba od koje malo šta može da nas iznenadi, ali ovog puta je ipak uspeo

TRBUŠNI PLES, VITEZOVI I ZMAJEVI! Nestorović osniva ŠOK pokret

Foto: Tanjug/Tara. Radovanvoić, Pixabay

Penzionisani lekar, koji je u poslednje vreme najzapaženiji po kontroverznim i mahom neistinitim tvrdnjama, odlučio je da osnuje pokret "Vitezovi reda zmaja". Da li sa ovim pokretom Nestorović ima političke ambicije znaće se već u sredu, za kada je zakazano javno predstavljanje.

Prema agendi koju su objavili sami Nestorovićevi "vitezovi", pokret će se, između ostalog, baviti i "unapređenjem položaja dece". Potpredsednik pokreta biće Saša Borojević, poznat po homofobiji i drugim nazadnim stavovima, dok je kao govornica na osnivačkoj konferenciji za novinare najavljena Aleksandra Politopulos Anđan, predstavljena kao prvakinja srednjevekovnog mačevanja i instruktorka "kraljevske škole orijentalnog plesa", piše Blic.

Da li bi osnivanje pokreta trebalo da vas zabrine?

Svakako.

Nestorović sad pokušava da proširi fokus svog interesovanja i na decu, a podsetimo da ga je početkom godine čak 28 odsto građana Srbije označilo kao javnu ličnost koja im uliva poverenje, a da se ne bavi politikom.

Kao formalni korak u politiku moglo bi da posluži osnivanje osnivanje ovog pokreta, odnosno "viteškog reda", a kada vidite ko sve sedi za tim okruglim stolom jasno je da je ceo koncept daleko od Kamelota.

Republika

Foto: youtube.com/Moje Dobro

 

Primera radi, Nestorovićev potpredsednik Borojević je u ranijem intervjuu na jednom jutjub kanalu već pominjao plan za "revoluciju u odnosu prema deci". U seriji primitivnih, homofobičnih i ksenofobičnih izjava bio je zgranut predavanjima o toleranciji u osnovim školama u Srbiji i naveo da je "normalno da se dečaci uče da vrate nasilje nasiljem, jer je to deo viteškog kodeksa kod Srba".

Kako će ovaj duo štititi decu - i da li je decu zapravo potrebno zaštiti od njih dvojice - ostaje da vidimo.

Jedna Srbija - mnogo zmajeva

Drevni, srednjevekovni viteški red zmaja bio je poznat kao Societas Draconistrarum i bio je zadužen za čuvanje porodice ugarskog kralja Žigmunda. Po ugledu na ovaj red njegov ogranak se proširio i do Srbije, pa je jedan član bio i despot Stefan Lazarević. Članovi reda nazivali su se drakonima, a u pojedinim tekstovima zvali su se zmajonosci.

U Srbiji već postoji Suvereni vojni viteški red zmaja, osnovan 28. juna 2011. godine od strane kneza Aleksandra Karađorđevića, "na predlog gospode Srđana Stanišića i Dejana Damnjanovića", kako se tvrdi na sajtu ovog reda.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (4)

Loading
Горан NS

20.12.2021 18:42

... Српска децо што множити знате Из овога поуку имате: У Србији прилике су таке Бабе славе, презиру јунаке Зато и ви не мучите се џабе Српска децо постаните бабе.

Ellite

20.12.2021 21:55

Nađite njegov intervju, lepi je objasnio... i zašto u nazivu Zmaj. Po Jovi Jovanoviću Zmaju koji je bio lekar...

Odgovori 11 0
Caslav Stojiljkov

21.12.2021 09:59

Bio mi je simpatičan kada se pojavio. Vremenom je uspeo da sada mislim o njemu dijametralno suprotno..... to ne može svako. i za to treba talenta...

Odgovori 2 24
Biljana

22.12.2021 21:21

Kome smeta borba za boljitak dece?