SRBIJO, PALI ALARME: 575 slučajeva malih boginja

Autor: Tanjug

Vesti

20.12.2017

23:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od oktobra do danas zabeleženo je ukupno 575 slučajeva malih boginja u Srbiji, od kojih je 179 laboratorijski potvrđeno u Institutu Torlak, navodi se u saopštenju Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Foto: Ilustracija

Najmlađa obolela osoba uzrasta je dva meseca, najstarija 60 godina, a 90 odsto obolelih je nevakcinisano, nepotpuno vakcinisano ili je nepoznatog vakcinalnog statusa, navodi se u saopštenju "Batuta".

Hospitalizovana je trećina obolelih ili je hospitalizacija u toku, a teže komplikacije malih boginja u vidu upale pluća registrovana je kod 65 obolelih osoba.

Epidemija malih boginja na teritoriji Kosova i Metohije sa većinskim srpskim i nealbanskim stanovništvom pijavljena je 23. oktobra, a do 20. decembra, registrovano je 248 obolelih osoba, saopštava "Batut".

Od početka novembra prijavljene su epidemije malih boginja na teritorijama gradova Beograda, Kraljeva, Niša i u opštini Bujanovac, dok je u decembru prijavljena epidemija u Smederevskoj Palanci i u opštinama Velika Plana i Bojnik.


U Tutinu je prijavljena porodična epidemija malih boginja.

Laboratorijski potvrđeni slučajevi registrovani su u i u Subotici, Preševu, Vranju, Novom Sadu, Kruševcu, Čačku, Užicu, Boru i Leskovcu.

U saopštenju na sajtu instituta se dodaje da se sprovodi vakcinacija svih nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih osoba uzrasta od 12 meseci do 14 godina.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading