SUDAR KORONE I GRIPA! Građani u panici, vakcina jedino rešenje: EVO DA LI OBA CEPIVA SMETE DA PRIMITE U ISTO VREME!

Autor: Republika

Vesti

17.12.2021

12:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Srbiji je zvanično potvrđen prvi slučaj gripa, a reč je o infekciji virusom gripa tipa A (H3) koja je pronađena kod pacijenta u Beogradu, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

SUDAR KORONE I GRIPA! Građani u panici, vakcina jedino rešenje: EVO DA LI OBA CEPIVA SMETE DA PRIMITE U ISTO VREME!

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Epidemiolozi ne kriju zabrinutost kada je reč o sudaru grupa i koronavirusa, a dodatne brige stvara i moguće pojavljivanje novog omikron soja u Srbiji. 

Specijalista za plućne bolesti prim. dr Tatjana Radosavljević ističe da sezonski grip koji se pojavljuje u zimskom periodu ima veoma slične simptome koji se javljaju usled zaraze kovidom, te je jedini siguran način da se uspostavi dijagnoza  - test na kovid.

Republika

Foto: pixabay.com

 

Simptomi gripa

-  povišena temperatura, umor, glavobolja, bolovi u mišićima i zglobovima.

- zapušen nos, bolovi u grlu i suvi kašalj.

- mučnina, gubitak apetita, povraćanje, dijareja.

Pacijenti se često žale na veliki umor i bol u mišićima, a pojedini čak ne mogu ni iz kreveta da ustanu.

Tegobe izazvane gripom mogu trajati i nekoliko nedelja. 

Iako je vakcinacija u oba slučaja veoma važna, stručnjaci apleluju da se građani vakcinišu u što većem broju, kako protiv gripa, tako i protiv korone.

Zbog vakcinacije protiv kovida koja je u toku, mnogi građani su izrazili zabrinutost da li se i vakcina protiv gripa može primiti u isto vreme.

Prema rečima dr Verica Jovanović, direktorke Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" vakcine se mogu primiti istovremeno u različite ruke.

- Vakcine se mogu primiti istog dana, u različite ruke, u jednoj ruci vakcina protiv gripa, u drugu protiv kovida - istakla je dr Jovanović i dodala da je vakcinacija veoma važna s obzirom na komplikacije koje se mogu javiti ako se udruženo jave virus gripa i kovida.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Simptomi korone

- temperatura česta i izrazito visoka

- umor i bolovi u celom telu

- kratak dah i otežano disanje

- dugotrajan suv kašalj

- česta upala pluća i dodatne komplikacije

- gubitak čula ukusa i mirisa

- bolno grlo, glavobolja 

Inkubacija može trajati i do 14 dana

Republika

Foto: Tanjug/AP

Vakcinacija protiv sezonskog gripa u toku, ilustracija

Ko treba da se vakciniše protiv gripa

Sve osobe koje su u posebnom riziku, imaju hronična oboljenja, osobe koje su na terapiji malignih bolesti i koje imaju bilo koje druge hronične zdravstvene tegobe, trebalo bi da prime vakcinu protiv sezonskog gripa.

Vakcinacija se preporučuje trudnicama, onima koji imaju hronične poremećaje plućnog i kardiovaskularnog sistema, metaboličke poremećaje kao i osobama smeštenim i zaposlenim u gerontološkim centrima, socijalno-zdravstvenim ustanovama i zdravstvenim radnicima.

Građani koji žele da prime vakcinu protiv sezonskog gripa treba da se obrate svom Domu zdravlje, a velike doze cepiva su na raspolaganju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading