KO IDE RANIJE U PENZIJU, DOBIĆE MANJE PARA: Novi pravilnik od 1. januara drastično pooštrava pravila

Autor:

Vesti

12.12.2021

19:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od 1. januara, ženama će za odlazak u penziju biti potrebno dva meseca više u radnoj biografiji, odnosno, u penziju će moći tek kada napune 63 godine i četiri meseca.

KO IDE RANIJE U PENZIJU, DOBIĆE MANJE PARA: Novi pravilnik od 1. januara drastično pooštrava pravila

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Šetnja po lepom vremenu

Zbog novih pravila, sve je više onih koji u decembru podnose zahtev za penzionisanje. Oni koji su već u penziji, smatraju da uslovi za žene nikako ne bi trebalo da se menjaju.

- Mi žene radimo tri posla. Dakle, ono na poslu, radimo kod kuće, podižemo decu, brinemo o porodici i pogotovo sad u ovim godinama, mi ne brinemo samo o deci, nego i o roditeljima - rekla je za Kurir prof. dr. Snežana Šantić, predsednica Udruženja penzionera opštine Stari grad.

Novim pravilima predviđeno je da do 2032. i muškarci i žene u penziju odlaze sa 65 godina.Iako će po ovim izmenama morati skoro dve godine više da rade, deo žena pozdravio je ovu odluku.

- Tu je bio veliki paradoks u pritiscima sa jedne strane žena koje rade u javnom sektoru koje su radile u trgovini, halama, ugostiteljstvu i sa druge strane žene koje rade u javnom sektoru koje su manje bile izložene tim uticajem - kaže Zoran Mihajlović, Savez samostalnih sindikata Srbije.

Ove izmene deo su usklađivanja sa zakonima Evropske unije, kažu sagovornici.

- Nemoj da prepisujemo svaki put nešto od nekog što nije primenljivo za naše uslove, jer zaista, uslovi rada kod nas nisu bili ni nalik uslovima u Evropskoj uniji - rekla je Snežana Šantić.

Ukoliko poželite da ranije odete u penziju, budite spremni da vam penzija bude i do 20% manja, jer se za svaki mesec prevremenog odlaska, iznos umanjuje za 0,34%.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading