KON IMA OPTIMISTIČNE PROGNOZE: Epidemiolog pretpostavlja da treća doza štiti od omikrona, a od jednog zahteva ne odustaje

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

11.12.2021

08:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da se pretpostavlja da će buster doza vakcine protiv korona virusa štititi i od omikron soja.

KON IMA OPTIMISTIČNE PROGNOZE: Epidemiolog pretpostavlja da treća doza štiti od omikrona, a od jednog zahteva ne odustaje

Foto: TV Pink/printscreen

Kon je za RTS rekao da se situacija u Srbiji poboljšava i da krajem sledeće nedelje može da se očekuje da broj novozaraženih padne na manje od 1.000.

Ukazao je da je najznačajnije što je situacija u školama stabilna, a da jedino brine činjenica da se omikron varijanta sve više otkriva.

- Omikron pokazuje veliki potencijal, ali se to oboljenje dosad nije pokazalo kao invazivno - rekao je Kon, napomenuvši da je to, ipak, sve teoretisanje jer stvarnih pokazatelja još nemamo.

Kon je podsetio da se očekuje veliki upliv stanovništva iz dijaspore za novogodišnje i božićne praznike i ukazao da će neki od njih doći i iz zemalja u kojima je epidemiološka situacija gora nego kod nas.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Naveo je da je stav medicinskog dela Kriznog štaba i dalje da bi kovid propusnica trebalo da važi 24 sata.

- Propusnica je najpovoljnije rešenje i omogućuje kontrolu situacije na skijalištima i u svim drugim prostorima, osim prodavnica hrane, goriva i lekova, gde se sa maskom ulazi. Postoji, međutim, i stav "što dirati nešto što se vidi da funkcioniše". Imaćemo konsultacije, a očekujem i sednicu kriznog štaba pre značajnijih događaja - rekao je Kon.

Istakao je da je buster doza vakcine posebno značajna i da dovodi do naglog povećanja zaštite koja će, kako se pretpostavlja, uspešno štititi i od omikron soja.

Kon je ukazao da je problem to što nikako da se dostigne željeni obuhvat vakcinacije.

- Lestvicu smo podigli na 80 odsto, a nismo ni 60 odsto vakcinisanih dostigli - istakao je epidemiolog.

Prema mišljenju Kona, kada je reč o pandemiji korona virusa, biće lakše sledeće godine, što ne znači da neće biti kovida 19.

- On ima snagu da se menja, ali neće biti ista bolest, već sada je to jasno sa pojavom omikrona, ali će ostati masovnost, naročito među nevakcinisanima i pitanje je koliko će prirodni imunitet da štiti - zaključio je Kon.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading