Farmaceut Branislava Daskalović iz Hemofarma savetuje: Uzimajte probiotike u prevenciji i lečenju Covida

Autor: Republika

Vesti

09.12.2021

08:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Brojna svetska istraživanja nedvosmisleno ukazuju da su probiotici korisni u borbi protiv virusnih infekcija te da mogu doprineti umanjenju ozbiljnosti oboljevanja i smrtnosti od Covida 19.

Farmaceut Branislava Daskalović iz Hemofarma savetuje: Uzimajte probiotike u prevenciji i lečenju Covida

Foto: Promo/Hemofarm

Očigledno je da ljudi sa dobrim prirodnim imunitetom uspešno prevazilaze infekciju virusom COVID-19. Čak  70 odsto snage našeg imunog sistema nalazi se u crevima u kojima boravi aktivan živi svet korisnih mikroorganizama koji nazivamo crevna mikrobiota. I upravo su te prijateljske, probiotske bakterije prva linija odbrane kada razni izazivači bolesti, "loše" bakterije, virusi, gljivice ,dospeju u naš organizam.

- Crevna mikrobiota je temelj snage imunog sistema doprinosi i dobrom varenju, sintezi vitamina K, vitamina B kompleksa, resorpciji korisnih materija iz ishrane, dakle zdravlju celog organizma.. Ali kada se balans poremeti nastupaju problemi Rezultati nekih kliničkih studija jasno ukazuju na vezu poremećaja crevne mikrobiote sa nastankom gojaznosti, šećerne bolesti, metaboličkog sindroma, zatim bolesti organa za varenje, kao i nekih malignih oboljenja poput raka debelog creva – upozorava magistar farmacije Branislava Daskalović, direktor CHC prodaje za Zapadni Balkan.iz Hemofarma

Republika

Foto: Promo/Hemofarm

Mr. pharm Branislava Daskalović

U toku su brojna klinička ispitivanja širom sveta kako bi se što preciznije objasnila korisna uloga probiotika u prevenciji i lečenju virusnih infekcija i COVID-19.

- Probioticima koji deluju na homeostazu u crevima mora se posvetiti posebna pažnja. Naime medicinski podaci ukazuju da pacijenti sa Covidom imaju značajno narušenu crevnu mikrobiotu, posebno na štetu laktobacilusa i bifidobakterija. Otuda francuski, italijanski, kineski naučnici ističu preporuku primene odgovarajućih sojeva probiotika kod Covida19, u cilju  stabilizacije i održavanja crevne mikrobiote, ali i da bi se sprečile sekundarne bakterijske infekcije. Od februara 2020. Kineska nacionalna komisija za zdravstvo  izdala je zvaničnu preporuku upotrebe probiotika kod pacijenata sa Covidom 19. - kaže naša sagovornica.

Sprovedene kliničke studije ukazuju da probiotski suplementi mogu smanjiti ozbiljnost oboljevanja i smrtnosti od COVID-19.

- Takođe, probiotici mogu da inhibiraju citokinsku oluju istovremeno jačajući urođeni imunitet i sprečavajući preterani odgovor adaptivnog imuniteta, koji je sposoban da brzo reaguje na napad virusa. Isto tako specifična uloga probiotika u poboljšanju funkcije prirodnih ćelija ubica, stimulaciji IgA antitela i kontroli upale mukozne barijere podstakla je interesovanje za probiotike nove generacije za jačanje imuniteta i lečenje virusa COVID-19. Prema tome, suplementacija probiotika kod visokorizičnih pacijenata, zatim zdravstvenih radnika na prvoj liniji i svakako i kod teško bolesnih pacijenata može biti veoma korisna - ističe Branislava Daskalović.

Koji probiotik izabrati?

Na tržištu se nalaze brojni probiotski preparati ali postoje značajne razlike u sastavu, količini probiotskih bakterija, tehnologiji izrade, efikasnosti.

- Za kvalitet probiotika jako je važno da proizvođači imaju dokumentovane i registrovane probiotske sojeve. To radi samo nekoliko proizvođača u svetu, poput francuskog instituta Lallemand Rosell koji se skoro 9 decenija bavi proučavanjem  i proizvodnjom probiotskih sojeva i svi su dokumentovani u Pasterovom Institutu u Parizu. Kompanija Hemofarm jedina u Srbiji saraĐuje sa pomenutim institutom i insistira na najvišim standardima kontole kvaliteta u proizvodnji probiotika što daje veliku sigurnost i lekaru i pacijentu - poručuje mr. pharm Branislava Daskalović iz Hemofarma.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading