NEMA DILEME, U OVIM GRADOVIMA NEĆE BITI DOČEKA NOVE GODINE: A ovo je razlog zbog čega su se odrekli proslave

Autor: Republika

Vesti

08.12.2021

10:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dok u nekim gradovima još razmišljaju o tome da li će biti organizovanog dočeka Nove godine na ulicama i trgovima, u drugim dileme nema. I ove godine nastavlja se praksa ustanovljena prethodnih godina – umesto dočeka, pomažu onima kojima je podrška neophodna.

NEMA DILEME, U OVIM GRADOVIMA NEĆE BITI DOČEKA NOVE GODINE: A ovo je razlog zbog čega su se odrekli proslave

Foto: ST/V. LUKIĆ

Novogodišnja odluka iz 2016. godine i dalje je aktuelna. Bez dočeka na trgu, više je sredstava na namenskom računu za pomoć i podršku.

- Zahvaljujući ovom namenskom računu grada Vranja mi smo uspeli da spasimo slobodno mogu reći živote naših Vranjanaca - ističe dr Aleksandar Stajić, član gradskog veća Vranja.

Po 50 zahteva u proseku stiže godišnje, za terapije, bolničko lečenje. Ima i skromnijih zahteva.

- Da plate put, na primer, do Beograda za svoje dete, jer eto imamo i takve situacije, da neki dobiju uput i da se lečenje vrši o državnom trošku, a da nemaju mogućnost da u tom trenutku kupe detetu ono što je najneophodnije za to putovanje - navodi Stajić.

Grad Vranje odvaja pet miliona dinara ove godine i humani ljudi mogu da daju doprinos. Prva kutija solidarnosti je na vakcinalnom punktu. Dileme za Vranjance nema, dve su opcije – humanost i doček, jedan izbor.

- Bolje da se da nekome, puno dece ima bolesne, puno ima nezbrinutih. Pomoći ljudima je mnogo važnije, razumete, jer vremena nisu baš bogzna kakva. Najbolje bi bilo u humanitarne svrhe, za decu da se da - kažu građana Vranja.

Novi Pazar i Užice za pomoć deci

I Novi Pazar ponosi se humanitarnim radom, u gradu mladih je 40 organizacija tog opredeljenja. Prethodnih šest godina nije bilo organizivanog dočeka Nove godine, dobru praksu ni sada neće menjati.

- Nama je drago što su našim primerom, da su to prepoznale i ostale lokalne samouprave i da su i oni krenuli ovom primerom. Izuzetno mi je drago, tako da će se za ove novogodišnje praznike obradovati upravo deca bez roditeljskog staranja - poručuje Nihat Biševac, gradonačelnik Novog Pazara.

Užice se od prošle godine priključilo sve većem spisku gradova koji novac, umesto dočeka, preusmeravaju na namenske račune za lečenje dece.

- Rebalansom budžeta za ovu godinu opredelili smo od pozicije kićenja grada, tu poziciju smo preusmerili za lečenje bolesne dece na teritoriji grada Užica, a u nacrtu budžeta za 2022. godinu imamo posebnu poziciju za lečenje bolesne dece - naglasila je Jelena Raković Radivojević, gradonačelnica Užica.

Sa računa za lečenje bolesne dece u Užicu tokom godine isplaćeno je milion i dvesta hiljada, odvojeno je tri miliona dinara.

(Republika/RTS)

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading