NAJNOVIJA VREMENSKA PROGNOZA ZA DECEMBAR DONOSI ŠOKANTNE TEMPERATURE: Pogledajte kada stižu LEDENI DANI ovog meseca!

Autor: Republika

Vesti

06.12.2021

13:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najnovija vremenska prognoza profesora geografije Marka Čubrila pokazuje da će početkom nedelje biti hladno uz povremene padavine.

NAJNOVIJA VREMENSKA PROGNOZA ZA DECEMBAR DONOSI ŠOKANTNE TEMPERATURE: Pogledajte kada stižu LEDENI DANI ovog meseca!

Foto: Tanjug/J. PAP

Čubrilo naglašava da će snega biti uglavnom u predelima preko 600 metara nadmorske visine, ali je nakratko moguć i niže.

Oko 9. decembra kratkotrajno otopljenje, a zatim novo zahlađenje uz padavine. Do oko 15. u mesecu biće umereno hladno, zatim je moguće manje otopljenje.

Prema 20. decembru ima signala koji vode ka jačem zahlađenju.

Danas nad većim delom regiona pretežno oblačno i hladno, nad središnjim, a posebno južnim i jugoistočnim predelim regiona povremene padavine, sneg uglavnom preko 600 mnv. Na zapadu suvo, ponegde uz sunčane intervale.

U toku noći ka utorku padavinska zona bi se mogla proširiti još malo na sever i zahvatiti veći deo Srbije (osim najvećeg dela Vojvodine), severoistok BiH i možda istok Hrvatske, ali će padavine nad tim delom regiona biti slabe i u koliko se sneg i javi neće dolaziti do akumulacije, barem ne ispod 500mnv. Vetar severozapadni, umeren, povremeno i jak, duž Jadrana bura. Dnevni maksimum danas i sutra od 0 do +6 stepeni Celzijusa, ističe Čubrilo.

Republika

Foto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

Mraz se očekuje u noći između utorka i srede

Stiže i mraz

U utorak posle podne razvedravanje, te će noć ka sredi biti dosta hladna, ponegde uz maglu, a nad najvećim delom regiona treba očekivati mraz do -1 do -6 stepeni Celzijusa. Na planinama, posebno tamo gde će snega biti na tlu, lokalno i ispod -10 stepeni Celzijusa. U sredu tokom dana suvo i hladno uz okretanje vetra na južni smer.

U četvrtak sledi nova promena vremena, ispred novog frontalnog poremećaja će se ka nama i to posebno ka istočnim i središnjim predelima regiona pokrenuti topliji vazduh, te će ovde uz jak vetar južnog kvadranta makismum ponegde biti i oko +8 stepeni Celzijusa, dok će prema zapadu biti hladnije uz maksimum oko +3 stepena Celzijusa. Naoblačenje će već u četvrtak ujutro zahvatiti zapadne, jugozapadne i južne predele donoseći kišu, Jadranu ponegde i grmljavinu, dok će nad Gorskim Kotarom i većim delom Slovenije biti snega, pokazuje vremenska prognoza.

U toku dana pogoršanje će zahvatiti i ostale predele, a kako hladan front bude napredovao na istok uz okretanje vetra na severozapadni smer uslediće zahlađenje, te je posle podne i u noći ka petku prolazna pojava snega moguća i u nizijama regiona. U petak tokom dana hladnije, ali uglavnom suvo uz maksimum od 0 do +5 stepeni Celzijusa.

 

 

Od 11. 12. do 13. 12. sledi razvijanje ciklona nad Jadranom i od njegovog tačnog položaja će zavisiti i temperatura vazduha i oblik padavina.

Republika

Foto: pixabay.com

Prave zimske temperature od 18. decembra

Nagli pad temperature

Posle 15. 12. bi nakratko usledila stabilizacija, a zatim postoje signali da bi moglo doći do pomeranje sinoptike u pravcu koji bi oko 18. 12. mogao voditi ka jačem zahlađenju, uz prave zimske temperature i u nizijama. Ovako nešto bi bilo u skladu sa dugoročnim trendom, ali tek za tri do četiri dana ćemo nešto više znati o mogućem razvoju sinoptike posle 15. 12, kaže Čubrilo.

Naredni dani donose tipično rano decembarsko vreme, sa laganim spuštanjem snežne granice ispod 300 mnv.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading