SLEDEĆA NEDELJA ĆE BITI LEDENA, OČEKUJE NAS DEBELI MINUS: Meteorolog prognozira kad nas očekuje prava zima

Autor:

Vesti

04.12.2021

11:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tokom dana će u Beogradu biti oblačno sa sunčanim intervalima i prohladno uz slab do umeren južni i jugoistočni vetar koji će krajem dana biti u pojačanju.

SLEDEĆA NEDELJA ĆE BITI LEDENA, OČEKUJE NAS DEBELI MINUS: Meteorolog prognozira kad nas očekuje prava zima

Foto: AP Photo/Tony Gutierrez

- Tokom dana promenjljivo oblačno i uglavnom suvo ali hladno uz dnevni maksimum od 0 do +6 stepeni Celzijusa. Vetar severni, posle podne jugoistočni - najavio je u najnovijoj prognozi meteorolog Marko Čubrilo, koji svakodnevno obaveštava građane Srbije kakvo vreme je pred nama.

U nedelju sledi novo pogoršanje uz padavine, na zapadu regiona će biti najhladnije uz maksimum oko +3 stepena Celzijusa i tamo će se snežna granica nalaziti a oko500mnv. Nad središnjim, a posebno jugoistočnim predelima malo toplije uz maksimum i do oko +8 stepeni Celzijusa ponegde. Vetar na kratko južni i jugistočni.

Sledeće sedmice hladno uz povremene padavine

Početkom sledeće nedelje hladno uz povremene padavine, snežna granica će biti u daljem padu tako da bi oko 07. decembra uslova za sneg moglo biti i u nizijama, posebno na jugoistoku regiona, ali sve će još zavisiti od tačne snage i položaja ciklona čije se formiranje očekuje nad Jadranom oko 06. decembra.

Sredinom sledeće nedelje suvo uz vrlo hladna jutra sa mrazevima koji ponegde nad snegom pokrivenim planinama mogu biti i ispod minus 10 stepeni Celzijusa, dok će u nizijama uglavnom biti do minus 6 stepeni Celzijusa. Tokom dana hladno uz maksimum od 0 do +6 stepeni Celzijusa.

Trenutno je sve izvesnije da će posle 10. decembra uslediti duža dominacija anticiklona uz suvo i stabilno vreme i moguću pojavu magle, dok bi serija jakih ciklona zahvatila zapadne i severozapdne predele Evrope i u takvom odnosu baričkih sistema Skandinavski anticiklon nema šansi da se održi.

Tek tamo negde posle 15. ili čak bliže 20. decembra modeli počinju davati signal za izmenu sinoptike koja bi vodila ka hladnijem trendu vremena za naš deo Evrope. Posle 16. decembra dugoročni ECMWF ima signal za postepeno izmeštanje anticiklona nad središnju,a zatim i zapadnu Evopu i u koliko bi se tako nešto i ostvarilo posle 20. decembra bi nad naš deo Evrooe mogla doći prava zima.

To je jako dalek period i izmena će sigurno biti, a naredni dani će nas barem koliko-toliko podsetiti na zimu, ali mislim da će nizijski deo regiona na neki konkretniji sneg čekati još nekoliko nedelja, istakao je Marko u svojoj detaljnoj dugoročnoj prognozi, prenosi Informer.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading