UDRUŽENJE SUDIJA I TUŽILACA UPOZORAVA: Demonstrantima preti krivicna ili prekršajna odgovornost!

Autor: Republika

Vesti

02.12.2021

10:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Povodom okupljanja za blokade auto-puta, magistralnih pravaca i saobraćajnica, najavljenih za subotu, 4. decembar, Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) pozvalo je danas nevladine organizacije koje se načelno zalažu za vladavinu prava, da zainteresovanim građanima približe krivično pravnu i prekršajnu regulativu, odnosno njihova prava i obaveze ukoliko uzmu učešće u najavljenim skupovima.

UDRUŽENJE SUDIJA I TUŽILACA UPOZORAVA: Demonstrantima preti krivicna ili prekršajna odgovornost!

Foto: Udruženje sudija i tužilaca Srbije

UST je u saopštenju pozvala organizatore ovih okupljanja da ih prijave u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju i preuzmu svu odgovornost za njihovu organizaciju i eventualne propuste, u skladu sa Zakonom.

Ovo strukovno udruženje ukazuje da su službenici Ministarstva unutrašnjih poslova u skladu sa pomenutim Zakonom ovlašćeni da spreče ili prekinu okupljanje kada, između ostalog, postoji ugrožavanje bezbednosti ljudi ili imovine, kada nastupi opasnost od nasilja, uništavanja imovine ili drugih oblika narušavanja javnog reda u većem obimu, ukoliko su ciljevi okupljanja usmereni na kršenje ljudskih sloboda i prava drugih, kao i ukoliko je javno okupljanje organizovano suprotno odredbama zakona,

U tom slučaju, su organizatori i učesnici okupljanja dužni da se mirno raziđu, a ukoliko to odbiju, pripadnici MUP-a su ovlašćeni da preduzmu zakonske i proporcijalne mere radi razilaska učesnika i uspostavljanja javnog reda i mira, ukazalo je UST.

Posebno je upozorilo da se blokadom autoputa i zaustavljanjem vozila u vidu protesta, učesnici mogu izložiti i krivičnoj odgovornosti ukoliko se ispune zakonska obeležja krivičnih dela protiv bezbednosti javnog saobraćaja propisanih Krivičnim zakonikom, koju će snositi isključivo i lično učesnici javnog okupljanja, a ne i organizatori skupa, odnosno lica koja ih pozivaju da postupaju suprotno zakonu.

- UST podržava pravo na slobodu okupljanja u skladu sa zakonom i napominje da organizatori skupa ili lica koja putem društvenih mreža pozivaju na određenu vrstu protivpravnog ponašanja, pritom ne ukazujući na zakonske odredbe i uslove pod kojima je javno okupljanje dozvoljeno, krajnje neodgovorno i svesno učesnike okupljanja izlažu različitim vidovima pravne odgovornosti - navodi se u saopštenju.

Zbog toga je važno, kaže UST, da se građani sami obaveste o tome na koji način slobodno i bez ikakve odgovornosti mogu da u okviru javnog okupljanja izraze, ostvare ili promovišu državna, politička, socijalna i nacionalna uverenja i ciljeve, te druge slobode i prava.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Komentari (0)

Loading