HIV PRESEK U SRBIJI: 120 novozarazenih, 7 preminulo od side

Autor:

Vesti

01.12.2021

10:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", od početka ove godine prijavljeno je 120 osoba inficiranih HIV-om, što je dvostruko više nego u istom periodu prošle godine, ili za 31 odsto manje u odnosu na isti period u 2019. godini.

HIV PRESEK U SRBIJI: 120 novozarazenih, 7 preminulo od side

Foto: pexels.com

U istom periodu, sida je prvi put dijagnostifikovana kod 34 osobe, a od AIDS-a je umrlo sedam lica. Tri osobe zaražene HIV-om umrle su od bolesti koje nisu povezane sa AIDS-om, rečeno je na konferenciji posvećenoj obeležavanju Svetskog dana borbe protiv HIV.

Konferencija pod nazivom "Nejednakost, AIDS, pandemije - Da stavimo tačku" održana je danas, a tim povodom predstavnici sedam opština u Srbiji - Subotica, Novi Sad, Šabac, Novi Pazar, Niš, Zaječar i beogradski Stari grad, potpisali su Parisku deklaraciju kojom se obavezuju da pruže podršku u borbi protiv HIV.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja prof. dr Ferenc Vicko saopštio je da je u borbi protiv HIV važan multidisciplinarni pristup i da je zbog pandemije kovida-19 smanjen obuhvat testiranja na HIV i da je u 2020. godini testirano 45 odsto manje dijagnostikovanih nego prethodne, kao i da se procenjuje da 1.200 osoba u ovom trenutku HIV pozitivno, ali da ne zna svoj status.

Uprkos svemu, naveo je Vicko, situacija sa kovidom-19 nije imala uticaja na kvalitet lečenja osoba sa HIV.

Prim. dr Danijela Simić iz Instituta "Batut" rekla je da su za infekciju dominanti seksualni odnosi, i to u čak 97 posto slučajeva, a da posebno zabrinjava podatak da je među inficiranima i jedna petnaestomesečna beba koju je zarazila majka ne znajući za svoj HIV status.

Republika

Foto: pixabay.com

 

 


Dušanka Golubović, državna sekretarka u Ministarstvu za rad, boračka i socijalna pitanja, izjavila je su u borbi protiv HIV važna zajednička saradnja socijalne i zdravstvene zaštite, ali i podrška organizacija civilnog drzštva, jer je socijalni uticaj HIV na pojedince i zajednicu ogroman.

Ona je navela da Zakon o socijalnoj zaštiti daje mogućnost i da se u zajednici osnuju i inovativne usluge prilagođene specifičnim potrebama.

Nina Mitić, pomoćnica u Ministarstvu za ljudska prava i društveni dijalog, navela je da je zdravlje osnovno ljudsko pravo i da je tokom pandemije kovida-19 došlo do otežane komunikacije pacijenata sa zdravstvenim radnicima.

Ona je dodala da će se pred Vladom Srbije uskoro naći strategija zabrane diskriminacije i da je veliki broj organizacija pozvan da se uključi u izradu dvogodišnjeg akcionog plana.

Goran Radisavljević, direktor TOC, organizacije koja se bavi razvojem lokalnih zajednica i organizator skupa, naveo je da je Srbija jedna od zemalja koja je globalno prednjačila u borbi protiv HIV i da je pre 30 godina u Beogradu osnovana prvo udruženje koje se bavilo borbom protiv HIV.

On je izrazio veliko zadovoljstvo što je samo u jednom danu sedam opština potpisalo Parisku deklaraciju i time pokazalo razumevanje za ulogu lokalne samouprave i zajednice u borbi protiv HIV.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Tagovi

Komentari (0)

Loading