TAMARA VUČIĆ: Da deca rastu zdrava i srećna

Autor:

Vesti

27.11.2021

07:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija će već 2023. godine dobiti Nacionalni centar za rani razvoj dece i inkluziju, na inicijativu supruge predsednika Tamare Vučić, koja ističe da joj je želja da svaki roditelj ima istu priliku za odgajanje potomstva, nezavisno da li živi u Beogradu ili drugom mestu.

TAMARA VUČIĆ: Da deca rastu zdrava i srećna

Foto: ST/V. LUKIĆ

Tamara Vučić kaže da bi ideja o Nacionalnom centru "Ukras sveta" ostala samo na papiru da je nisu prepoznali struka, domaći eksperti, predstavnici roditelja sa razvojnim teškoćama i relevantna ministarstva.

- Kažu da čovek iz sopstvenog iskustva najbolje može da prepozna potrebe drugih. Kada se naš sin Vukan rodio, kao svi brižni roditelji i mi smo prolazili kroz razne nedoumice, pitanja, oslanjali se na informacije dobijene od prijatelja, sa interneta. Srećom, svaku tu informaciju ili savet mogli smo da proverimo u direktnoj komunikaciji sa doktorima, što nam je, posebno u prvih godinu dana, umnogome olakšalo roditeljski posao - rekla je Vučić u intervjuu za list “Vesti”.

Ona je objasnila da joj se deja o Nacionalnom centru za rani razvoj dece i inkluziju rodila iz zahvalnosti što joj se pruža takva mogućnost, ali i iz želje da se obezbedi ista prilika za svakog roditelja kao i zbog prepoznavanja važnosti osetljivog perioda u životu svakog deteta i svakog roditelja ili staratelja.

Vučić je ukazala da, prema većini istraživanja, prvih tri, odnosno pet godina života čini osnovu za kreiranje i određivanje čak do 70 odsto kasnijeg razvoja deteta.

Objašnjava i da je ideja da se fokus stavi na porodicu, jer je, kako ističe, jedini ispravan način da se zaista pomogne deci, da se osnaže i ohrabre oni kojima deca najviše veruju i sa kojima provode najviše vremena, a to su njihovi roditelji i staratelji.

Prema njenim rečima, Centar je zamišljen kao jedinstvena ustanova koja ima sveobuhvatan pristup ranom razvoju dece.

- To će biti dom za sve kojima pomoć treba, bilo da su u pitanju deca sa razvojnim kašnjenjima, zaostajanjima u razvoju ili deca potpuno redovnog razvoja - rekla je Vučić.

Posebna želja je, kako kaže, usredsređivanje na ranu detekciju i ranu intervenciju, kako bi se predupredile ozbiljne posledice, a životi dece produžili i olakšali.

U tom smislu, poseban pravac delovanja biće naučno-istraživački centar, kako bi se obezbedio prostor za naučno usavršavanje, razmenu iskustava i dobrih praksi.

- To je jedini način da, kroz zajedničko delovanje, načinimo ozbiljnu promenu - uverena je Tamara Vučić.

Ona je dodala i da Centar neće biti od posebne koristi ukoliko se ne prepozna značaj same teme, ne podigne svest o ranom razvoju dece, a “medijska svetla” ustupe ljudima koji su izučavanju tog perioda u životu deteta posvetili celo svoje obrazovanje.

Takođe, kaže da su započete edukacije za primenu programa ranih intervencija kroz obuku stručnjaka iz oblasti zdravlja, socijalne zaštite i predškolskog vaspitanja i obrazovanja, a cilj je da se unaprede usluge razvojnih savetovališta u celoj Srbiji, kao mreža podrške radu budućeg Centra.

Na pitanje da li je realno očekivati da deca sa sličnim problemima iz regiona i šire dobiju pomoć u Srbiji, Vučić kaže da je ambicija članova Radne grupe, i njena lična želja, da Centar bude regionalni “hab”.

- Za to svakako imamo potencijala, odličnih stručnjaka, posvećenih i radnih. Nije tajna da već sada imamo veliku posetu iz susednih zemalja kada je ova tema u pitanju. Našim ekspertima se veruje, jedini problem je što ih nema dovoljno. Ono što je važno istaći jeste da se planski pristupa rešavanju i ovog problema - rekla je Vučić.

Upitana da li Srbija, uz ovu ustanovu, staje rame uz rame sa razvijenim zemljama u oblasti medicinske pomoći, Vučić je istakla da je naša zemlja stručnost i veštinu pokazali kroz upravljanje krizom izazvanom kovidom 19, posebno u prvom naletu, kada se ni bogatije i naizgled organizovanije zemlje od nas, nisu dobro snašle.

- Srbija ima dobar zdravstveni sistem i divne medicinske radnike koji rade danonoćno kako bi sačuvali ljudske živote. Centar je način da sistemski i strateški pristupimo jednoj od najvažnijih tema. U izgradnji zdrave nacije treba krenuti od početka - poručila je Tamara Vučić.

Na pitanje da li budući Centar, jedini takvog obima u Evropi, znači i mogućnost da se pomogne našim ljudima u dijaspori koji imaju decu sa problemima u razvoju, Vučić je odgovorila da će to svakako biti slučaj, jer su to naši ljudi, državljani naše zemlje, ma gde da trenutno žive.

- Imam dosta poznanika i prijatelja koje je život, sticajem okolnosti, odveo daleko od domovine. Svi do jednog žele da se, pre ili kasnije, vrate u Srbiju, a neki su to već učinili. Mi danas gradimo takvu Srbiju, u koju žele ljudi da se vrate - rekla je ona.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (5)

Loading
Nevena

27.11.2021 08:34

Podrška ovoj ideji i predlogu da se otvori Nacionalni centar za rani razvoj dece i inkluzije, biće odlična podrška svim roditeljima !

Joca

27.11.2021 09:12

Mnogo je važan projekat za budućnost naše zemlje i drago nam je što idemo ka tome.Mnogi će se vratiti u svoje domove a to je cilj

Jana

27.11.2021 09:13

Mnogo je važan projekat za budućnost naše zemlje i drago nam je što idemo ka tome.Mnogi će se vratiti u svoje domove a to je cilj

Jovana

27.11.2021 09:26

Budućnost naše dece je najbitnije.