PREDUZETE MERE DALE REZULTATE: Promet antibiotika u 2020. manji 20 odsto u odnosu na 2015.

Autor: Republika

Vesti

26.11.2021

10:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Zahvaljujući merama, aktivnostima i uspešno sprovedenoj kampanji Ministarstva zdravlja, promet antibiotika u 2020. je značajno manji i to za 20 odsto u odnosu na 2015. godinu", rekao je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

PREDUZETE MERE DALE REZULTATE: Promet antibiotika u 2020. manji 20 odsto u odnosu na 2015.

Foto: Republika

On je na otvaranju simpozijuma “Racionalna upotreba antibiotika i propisivačka praksa u primarnoj zdravstvenoj zaštiti” rekao da je potrošnja antibiotika na recept realizovana u apotekama u 2020. smanjena za osam odsto, u odnosu na 2019. a sa trendom kontinuiranog pada za 36 odsto u odnosu na 2015.

- Mi smo u Srbiji odlučno preduzeli takve mere. Usvojili smo Nacionalni program za kontrolu rezistencije bakterija na antibiotike, formirana je Nacionalna multisektorska koordinaciona grupa za kontrolu rezistencije na antibiotike, a u toku 2017. godine sprovedena je Četvrta nacionalna studija prevalencije bolničkih infekcija i potrošnje antibiotika, i to prvi put u okviru Evropske studije, u kojoj su učestvovale sve bolnice u Srbiji, sa ukupnim obuhvatom od 15.000 pacijenata - podsetio je ministar Lončar.

Bajčetić: Budite oprezni

Antibiotike ne treba kupovati bez recepta iako je to najčešće slučaj, posebno tokom lečenja od kovida, istakla je Milica Bajčetić, nacionalni korespondent SZO za potrošnju antibiotika.

Kazala je da dobri rezultati ne bi trebalo da dovedu do opuštanja, već da još pojačaju borbu za njihovo racionalno korišćenje.

- Ja se nadam da će građani shvatiti ovaj apel. Zahvaljujući dobroj saradnji postigli smo ovaj uspeh, a ukoliko ostanemo bez antiobiotika, rutinske operacije biće teže. Budite oprezni i shvatite da nam vreme curi sa antibioticima - zaključila je Bajčetić.

Dodao je da rezultati studije pokazuju smanjenje prevalencije bolničkih infekcija u Srbiji sa 5,3 odsto, koliko je bila 2010. godine, na 4,6 odsto.

- Važno je reći i to da je Srbija jedina zemlja izvan Evropske unije koja je zajedno sa zemljama članicama učestvovala u studiji, čime je prepoznata kao lider u regionu u ovoj oblasti - istakao je ministar.

Naveo je i da je posebna pažnja posvećena edukaciji zdravstvenih radnika, lekara raznih specijalnosti i nivoa zdravstvene zaštite, farmaceuta i drugog medicinskog osoblja, kao i edukaciji studenata medicine i farmacije, trudnica, roditelja male dece i ostalih građana.

Foto: pexels.com

 

- U okviru tih edukativnih aktivnosti održano je preko 70 edukativnih predavanja kojima je prisustvovalo skoro 20.000 učesnika. To je samo deo onoga što smo uradili, da bismo postigli ovakve rezultate - naveo je Lončar.

Promet antibiotika za sistemsku upotrebu u 2020, prvoj godini epidemije virusa korona povećan je samo 10 odsto.

- Ne moram posebno da naglašavam koliko je to značajan rezultat, imajući u vidu posebne uslove koje nosi pandemija i globalno povećanje upotrebe antibiotika. Postignuti rezultati su dokaz da zajednička akcija i primena sistemskih mera u toj oblasti daju rezultate - objasnio je.

Ivanuša: Uspešna kampanja

Uvodno obraćanje direktor kancelarije SZO u Srbiji Marijan Ivanuša započeo je podsećanjem na to da je rezistencija na antibiotike globalni problem, te da je potrebno posebno biti oprezan kod upotrebe tog leka.

Ivanuša je čestitao ministru zdravlja postignute rezultate u toj oblasti i dodao da je Srbija prethodnih godina uspešno sarađivala sa SZO kako bi se širila svest o upotrebi tih lekova.

- Danas smo više nego ikada svesni koliko je bitno racionalno koristiti lekove, posebno antibiotike jer se oni, nažalost, prepisuju i kada nema potrebe. SZO I Ministarstvo rade zajedno i Srbija može da se pohvali dobrim rezultatima u upotrebi antibiotika u 2020. uprkos svim preprekama. Čestitam ministru na dobrim rezultatima i uspešnoj kampanji - rekao je Ivanuša.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading