ŠTA SVE MOŽE DA SE UZME BEBI ZA 300.000: Pelene, odeća, zimska oprema, krevetac, kolica

Autor: Republika

Vesti

26.11.2021

09:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jedva čekate da se rodi beba, pa da joj kupujete lutkice, autiće, benkice, igračkice... Zaustavi se, kažu stariji, ne znaš ti šta je dete i kakve ćeš sve troškove odjednom imati.

ŠTA SVE MOŽE DA SE UZME BEBI ZA 300.000: Pelene, odeća, zimska oprema, krevetac, kolica

Foto: Profimedia, ST/V. Lukić

 

Za svako prvo dete u porodici država poklanja 300.000 dinara, što je sasvim dovoljno da se beba izdržava i da joj se obezbedi sve potrebno za gotovo godinu dana, piše Alo.

Naime, predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je nove demografske mere, pa će od januara porodilje za prvo dete umesto dosadašnjih 100.000 dinara dobijati 300.000, a biće povećana davanja i za drugo dete.

Ovo sve može da se kupi za ovoliko novca, a ako ulovite i neko sniženje, možete čak i da uštedite! Naravno, u ovaj proračun je sve ono što je bebi zaista potrebno.

Porodilište

Za prve sate i dane života bebe neophodno je samo nekoliko stvari, a to je 20 pelena za jednokratnu upotrebu, krema za pelensku regiju i vlažne maramice, jer u porodilištu još nema kupanja. Ceo ovaj komplet staje oko 1.500 dinara.

Prva odeća

Za godinu dana beba poraste bar šest brojeva, odnosno veličina garderobe se menja isto toliko puta. Za taj period je neophodno obezbediti od svake veličine po bar četiri ili pet kompleta od glave do pete. Tu spadaju čarapice, kapice, bodi na raskopčavanje, duks, pantalone. Prosečna cena jednog kompleta je oko 2.000 dinara, a pomnoženo sa četiri, to je 8.000 dinara. Ako se tokom godine promeni šest veličina, to je 48.000 dinara.

Zimska oprema

Tokom šetnje po zimskim danima beba se čeliči, ali i novčanici roditelja. Skafander, čizme, kapa, šal, džemper i debele pantalone su obavezni, a za njih je neophodno izdvojiti oko 20.000. Naravno, podrazumeva se da ste birali dobar odnos cene i kvaliteta, niste kupili nešto polovno, ali niste uzeli ni moderne i skupe varijante.

Krevetac

Iako većina beba tokom prvih dana spava s roditeljima, te slatke muke brzo prođu, pa dođe vreme da se osamostali i zauzme sopstvenu teritoriju. Cena ovog dela nameštaja se kreće između 10.000 i 40.000 dinara, ali roditelji koji imaju ove prve kažu da im ništa ne fali.

- Za prvo dete smo kupili najjeftiniji krevetac koji je postojao u prodavnici i vodili smo se mislima „da se raspadne do treće godine, nema veze, za drugo ćemo kupiti drugi“, ali ostao je sasvim funkcionalan i sada ga koristimo i za drugu bebu – kaže za Alo! mama Ivana M.

Kolica

Šetnja je i za roditelja i za bebu opuštajuća, a psiholozi posebno ističu da je značajna za povezivanje. Kada ide na kontrole, po vakcinu, ali i u nabavku, bebi mora da bude udobno u njenoj limuzini, a opet treba i onome ko ga vozi da bude zgodno da ga podiže, prenosi, ulazi u autobus i tako dalje. Najjeftinija kolica koja smo pronašli a da mogu da se prilagode i za bebe koje leže i za one koje već mogu da sede koštaju 11.999 dinara.

Auto-sedište

Već nekoliko godina važi zakon da dete do tri godine starosti mora da se vozi u dečjem, bezbednosnom sedištu, odnosno korpi, osim u vozilima za javni prevoz putnika (taksi, autobus itd.). Jeftinija varijanta košta oko 7.000 dinara, dok je prosečna cena 20.000 dinara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading