NEVAKCINISANI IDU POD KLJUČ! Šta drastično pooštravanje mera u Evropi znači za nas

Autor:

Vesti

25.11.2021

20:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sertifikati širom Starog kontinenta postaju uslov za kretanje, pa čak i odlazak na posao

NEVAKCINISANI IDU POD KLJUČ! Šta drastično pooštravanje mera u Evropi znači za nas

Foto: Tanjug/AP

KOVID propusnice su tek početak mera koje će zadati glavobolju nevakcinisanima jer, ako evropska praksa dođe i kod nas, njihovo kretanje bi moglo da bude ograničeno na relaciju kuća-posao. U nekim zemljama nema čak ni toga...

Naime, mnoge države EU su za necepljene već uvele ili najavljuju najstrože restrikcije. Dozvoljeno im je idu u prehrambene radnje, kod lekara, u apoteku. I to je to.

GORE OD GOREG

Italija je, na primer, od srede pooštrila mere, pa bez potvrde uopšte više ne možete u barove, restorane ili na javne događaje ni u koje doba dana. Ova mera obuhvata čak i javni prevoz. Dat je i rok do 15. decembra da se zaposleni u zdravstvu, školama, policajci, vojnici, spasioci vakcinišu ili neće moći da rade. I Slovačka je od ove nedelje zabranila nevakcinisanima odlazak u sve trgovinske centre i prodavnice, osim prehrambenih, kao i odlazak na sva javna dešavanja, a da bi išli na posao, naloženo im je obavezno testiranje dva puta sedmično. Cenu nevakcinisanja, međutim, u ovoj zemlji bi mogli da plate i oni koji su primili cepivo jer se razmatra uvođenje dvonedeljnog lokdauna.

Republika

Foto: Republika

Provera kovid sertifikata

 

S druge strane, Austrija je već sve zatvorila i za vakcinisane i nevakcinisane građane do 12. decembra, a mera će, za ove druge, ostati na snazi i posle tog datuma, najverovatnije sve do februara, kada će stupiti na snagu obavezna vakcinacija.

Srbija se po nekim merama ugledala na evropske zemlje, a po nekima nije. Jasno je, međutim, da ćemo i mi u nekom trenutku morati da posegnemo za dodatnim restrikcijama ukoliko KOVID-19 ponovo bude divljao. To svakako neće biti potpuni lokdaun, ali nije nemoguće da se vreme važenja KOVID sertifikata postepeno širi i da na kraju obuhvati 24 sata.

TEŽAK IZAZOV

Sagovornik Srpskog telegrafa iz kriznog štaba kaže da će sve direktno zavisiti od stope vakcinisanih jer je to, očigledno, jedini način obuzdavanja epidemije.

- Trenutno brojke padaju, ali ući ćemo sigurno ponovo u neki teži period. Ako nas tada bude 70 ili više odsto vakcinisanih, izbeći ćemo restrikcije koje su prisutne u mnogim drugim državama. U suprotnom, ko zna... - objašnjava naš izvor.

 

Ovako je u nekim zemljama

Italija - nevakcinisani ne mogu u barove, restorane, prevoz...

Slovačka - razmatra se lokdaun u trajanju od 14 dana

Austrija - do 12. decembra potpuni lokdaun za sve građane, a posle ostaje za nevakcinisane

Grčka - nevakcinisanima zabranjen pristup zatvorenim prostorima, kao što su restorani, bioskopi, teretane...

Češka - nevakcinisani ne mogu u kafiće, restorane, hotele, javne ustanove...

Nemačka - najavila uvođenje lokdauna za nevakcinisane

 

Kon: Raspust pre Svetog Nikole

Epidemiolog Predrag Kon upozorio je da bi đaci trebalo da odu na raspust pre nego što se za praznike naši građani vrate iz inostranstva, gde divlja delta soj.

- Mi iz medicinskog dela štaba mislimo da je korisno da raspust počne ranije. Naši građani zbog katoličkog Božića se već oko Svetog Nikole vraćaju kući. Realno je da deca ne idu u školu u tom periodu - rekao je Kon.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading