CENE POLOVNJAKA SKOČILE U NEBO I RAŠĆE JOŠ VIŠE: Kupci ŠOKIRANI, poskupljenje u proseku od 800 do 2.000 evra

Autor: Republika

Vesti

25.11.2021

11:36

U Srbiju se uvozi manji broj polovnjaka, a srednja klasa ovih vozila je za poslednjih šest meseci poskupela u proseku od 800 do 2.000 evra.

CENE POLOVNJAKA SKOČILE U NEBO I RAŠĆE JOŠ VIŠE: Kupci ŠOKIRANI, poskupljenje u proseku od 800 do 2.000 evra

youtube.com/printscreen

 

Stručnjaci ocenjuju da će se rast cena i korišćenih i novih automobila nastaviti i sledeće godine, jer na globalnom tržištu ostaju isti problemi. Poremećeni tokovi snabdevanja, nestašica čipova, poskupljenje sirovina i transporta produžiće se i tokom 2022. To uslovljava nedostatak i novih i polovnih vozila u ponudi što dovodi do skoka njihove cene, pišu Novosti.

Čini nam se da polovnjaci poskupljuju bukvalno iz dana u dan – kaže Nebojša Ivanović iz jedne poznate auto-kuće. – Njihova cena je porasla u inostranstvu i nema dovoljno ni korišćenih ni novih vozila. Za poslednjih pola godine srednja klasa polovnih automobila, kao što su “golf”, “opel astra”. “sitroen C4”, “ford focus”, u zavisnosti od modela, u proseku je viša od 800 do 2.000 evra.

Jeftinija registracija od sledeće godine za automobile čija je zapremina motora iznad 2.000 kubika, starosti od pet do 20 godina, pokrenula je pitanje u javnosti da li će ova mera podstaći uvoz starijih vozila koja su veći zagađivači. Ivanović ističe da se u Srbiju trenutno uvozi mnogo više vozila koja su manje kubikaže od ove za koju će važiti olakšice.

- Najveća kočnica za kupovinu tih automobila je bila skupa registracija – objašnjava Ivanović. - Kada to od januara bude pojeftinilo, može se očekivati da se poveća uvoz vozilla veće kubikaže.

Petar Živković iz Asocijacija automobilskih novinara Srbije smatra da novi režim registracije ne predstavlja konkurenciju za uvoz novih vozila.

- Ko je planirao da kupi novi automobil, kupiće ga, ali šta da rade građani koji nemaju novca za to – kaže Živković. - To je, pre svega, olakšica za vlasnike koji imaju taj auto, da ga zadrže i da imaju šta da voze. Ljudi 11 godina “papreno” plaćaju porez. Sada će imati značajnu uštedu.

On ukazuje da će jeftinija registracija, kao i druga izmena propisa za porez na prenos apsolutnih prava prilikom prodaje polovnjaka među građanima, koja pojednostavljuje proceduru, uticati na bolji promet korišćenih vozila i oživljavanje tog tržišta. Međutim, neće biti velikog rasta potražnje.

(Republika/Novosti)

Bonus video

Komentari (0)

Loading