OVO SU NAJČEŠĆE NEŽELJENE REAKCIJE NA VAKCINU PROTIV KORONE! Obično ih prijavljuju žene!

Autor:

Vesti

21.11.2021

15:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najdrastičnije reakcije koje su zabeležene na vakcine protiv korone u Srbiji su jedan slučaj miokarditisa, dva slučaja perikarditisa, nekoliko sumnji na trombozu i nekoliko alergijskih reakcija, dok istovremeno nije zabeležen nijedan anafilaktički šok, rekli su RTS iz Agencije za ekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS).

OVO SU NAJČEŠĆE NEŽELJENE REAKCIJE NA VAKCINU PROTIV KORONE! Obično ih prijavljuju žene!

Foto: Tanjug/AP

I najmlađi će primati treću dozu vakcine

Predstavnica ALIMS Jelena Mitrašinović rekla je da je na sedam miliona doza primenjenih vakcina protiv kovida 19 u Agenciji registrovano 1.169 slučajeva neželjenih reakcija.

- Imamo podatak da na približno 7.000 datih doza vakcina imamo jednu prijavu neželjene reakcije na vakcinu. To je zaista jedan ohrabrujući podatak za sve naše građane koji su i dalje nevakcinisani i ja bih volela da tim podatkom ohrabrimo sve one koji se do sada nisu vakcinisali - poručila je Mitrašinović.

Neželjene reakcije na vakcinu se najčešće manifestuju neposredno nakon imunizacije, u roku od dan ili dva posle primljene vakcine.

- Najčešće neželjene reakcije ispoljavaju se u vidu lokalnih reakcija, poput bola, otoka, crvenila i osetljivosti na mestu primene - rekla je Mitrašinović.

Osim tih, dešavaju se i takozvane sistemske neželjene reakcije u vidu povišene temperature, bolova u mišićima, bolova u zglobovima, jeze, drhtavice, malaksalosti ili sindroma sličnog gripu.

Neželjene reakcije na vakcine, prema rečima Jelene Mitrašinović, prijavljuju najčešće žene - u čak 65 odsto slučajeva, a najviše ih je u dobi između 18 i 44 godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Kulipar

02.01.2022 15:17

Ma otkazala se Rusije da izvede malariju molitvon Makedonija je bila otvorena za razgovor otkazala se cekamo do sad diagramu oko socialnih slojeva..