KORONA UBIJA DECU I POSLE MESEC DANA: Roditelji, obratite pažnju na post-kovid sindrome

Autor:

Vesti

20.11.2021

05:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od početka epidemije više od 60 mališana imalo je kobni multisistemski inflamatorni odgovor, navodi doktorka Olivera Ostojić

KORONA UBIJA DECU I POSLE MESEC DANA: Roditelji, obratite pažnju na post-kovid sindrome

Foto: www.profimedia.rs

Korona može da ubije dete i četiri nedelje nakon preležane bolesti, čak i ako je klinička slika bila asimptomatska ili sasvim blaga. Razlog je multisistemski inflamatorni odgovor (MIS-C), preterani imunološki odgovor organizma koji se može javiti i mesec, čak i dva kasnije, zbog čega deca u tom periodu moraju strogo da miruju.

Ovog vikenda je na bolničkom lečenju u Tiršovoj devet mališana, što je veliki uspeh u odnosu na prethodni, kada je bilo preko 30. Sudeći po pedijatrijskoj populaciji, epidemija je došla u mirnije tokove, kaže dr Olivera Ostojić, načelnica pedijatrijskog odeljenja dečje klinike. Međutim, iako se situacija smiruje, kako kod odraslih tako i kod dece, javlja se post-KOVID sindrom, na šta roditelji treba da obrate posebnu pažnju.

TIHI I OPASNI

Prema rečima doktorke Ostojić, najčešće je to onaj tihi sindrom, pad koncentracije, zamor, malaksalost, nedostatak fizičke kondicije i on dugo traje. Mnogo ozbiljniji je multisistemski inflamatorni odgovor (MIS-C), koji može da se javi i mesec ili dva nakon preležanog KOVID. Podsetimo, krajem oktobra 13-godišnji dečak iz Sombora Stevan R. umro je od plućne tromboembolije mesec dana posle preležane korone, a kao uzrok se navodi upravo MIS-C.

- To je teško oboljenje koje se mora lečiti u tercijalnim ustanovama. Recimo da smo od početka epidemije imali između 60 i 70 mališana koji su imali taj sindrom. On se javlja između četiri, šest i osam nedelja bolesti koja je bila blago simptomatska, asimptomatska i zato savetujemo da sva deca koja su preležala KOVID budu minimum četiri nedelje na poštedi od ozbiljnih treninga, miruju i, naravno, da nastave vitaminsku terapiju, a posle toga se postepeno vrate fizičkim aktivnostima - kaže dr Ostojić.

Republika

Foto: www.profimedia.com

Testiranje dece

 

SPUŠTEN PRAG

I profesor Vladislav Vukomanović, pedijatar i direktor Instituta za majku i dete, nedavno je pričao na temu MIS-C, te da se on pomera ka mlađoj populaciji.

- Ranije to nije bio neki veliki problem, međutim, sve češće, čak i ona deca koja su imala asimptomatski slučaj, pokazuju smetnje u spavanju, nesanice, kognitivne smetnje, nedostatak koncentracije, bolove u grudima, preskakanje srca i veoma jako zamaranje posle četiri-pet stepenika. To pokazuje da bolest menja ćud, delta soj ima neke svoje osobenosti, najteža bolest je do sada bila multisistemski inflamatorni sindrom, gde je bilo i smrtnih ishoda, međutim, to se sada pomera ka populaciji adolescenata i mladih, a tu je, eto, najmanji procenat vakcinacije - upozorio je on.

 

Post-KOVID ambulanta

Doktorka Olivera Ostojić je navela i da postoji namera da pri dečjoj klinici naprave post-KOVID ambulantu, gde će deca dolaziti na ispitivanja.

- U planu nam je da se ta deca koja su preležala KOVID prate i da nemaju neke komplikacije. Tu će se sigurno raditi ispitivanje plućne funkcije, kardiološke pretrage - dodaje ona.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
MB

23.11.2021 08:40

Virus mutacijom slabi i ne postoji nikakva delta plus mutacija, Posyoje samo korumpirani kriminalci.