INSTAGRAM POD LUPOM! DA LI JE APLIKACIJA ŠTETNA ZA DECU? Nakon curenja skandaloznih podataka pokrenuta hitna istraga

Autor:

Vesti

19.11.2021

07:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Fejsbuk, u čijem vlasništvu su i Instagram i WhatsApp, promenio je ime u Meta prošlog meseca nakon niza skandala.

INSTAGRAM POD LUPOM! DA LI JE APLIKACIJA ŠTETNA ZA DECU? Nakon curenja skandaloznih podataka pokrenuta hitna istraga

Foto: pixabay.com


Nekoliko američkih saveznih država istražuje kako Instagram utiče na decu, zbog toga što predstavlja potencijalni rizik za njih, piše BBC.

Grupa koju čine i demokratske i republikanske države – istražuje Instagram i Fejsbukovu matičnu kompaniju Meta kako bi utvrdila da li su zakoni o zaštiti potrošača prekršeni. To dolazi nakon što je uzbunjivač kompanije svedočio u SAD da je kompanija znala da njeni proizvodi mogu naškoditi deci.

Portparol Mete je u četvrtak negirao da su njihove platforme štetne. Državna tužiteljka Masačusetsa Maura Hili, demokrata koja je prva najavila istragu, napisala je na Tviteru:

- Fejsbuk, ili Meta, zna da je Instagram povezan sa depresijom, poremećajima u ishrani i samoubistvom među mladim ljudima. Identifikovaćemo da li su neki zakoni prekršeni i prekinućemo zloupotrebu zauvek - napisala je.

Državni tužilac Nebraske Dag Peterson, republikanac, rekao je da kompanije "tretiraju našu decu kao običnu robu kojom manipulišu radi dužeg angažovanja pred ekranom i izvlačenja podataka".

- Ove platforme društvenih medija su izuzetno opasne i dokazano je da nanose i fizičku i psihičku štetu mladim ljudima - dodala je njujorška državna tužiteljka Letitia James.

Fejsbuk, koji poseduje Instagram i WhatsApp, promenio je ime u Meta prošlog meseca nakon niza skandala.

Portparol kompanije Meta demantovao je navode protiv kompanije..

- Ove optužbe su lažne i pokazuju duboko nerazumevanje činjenica - rekao je portparol u saopštenju.

- Dok izazovi u zaštiti mladih ljudi na mreži utiču na celu industriju, mi smo vodili industriju u borbi protiv maltretiranja i podrške ljudima koji se bore sa samoubilačkim mislima, samopovređivanjem i poremećajima u ishrani - dodao je on.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Vlasnik kompanije Meta Mark Zakerberg

Ovo saopštenje dolazi nakon serije eksplozivnih izveštaja zasnovanih na dokumentima koje je procurila bivša uposlenica Fejsbuka Frensis Haugen. Svedočeći zakonodavcima u SAD, ona je rekla da je kompanija svesno gurnula svoje platforme maloj deci uprkos tome što je znala da mogu izazvati zdravstvene probleme.

U septembru je platforma odustala od planova za aplikaciju usmerenu na decu nakon što je grupa od preko 40 državnih tužilaca napisala i pozvala ih da je otkažu. Instagram, kao i druge platforme, zahteva od korisnika da imaju više od 13 godina, ali kompanija je priznala da zna da su neki korisnici mlađi.

Kada je izvršni direktor Mete Mark Zakerberg odgovorio na curenje informacija Fransis Haugen rekao je nešto intrigantno.

- Ako napadnemo organizacije koje se trude da prouče svoj uticaj na svet, mi zapravo šaljemo poruku da je bezbednije uopšte ne gledati, u slučaju da nađete nešto što bi moglo biti protiv vas - rekao je on.

Ono što je Zakerberg u suštini rekao je da ako kompanije budu napadnute zbog sprovođenja istraživanja efekata svojih proizvoda - one uopšte neće sprovoditi istraživanje.

Važno je jer Instagram nikako nije jedina platforma društvenih medija koju tinejdžeri koriste. TikTok, na primer, ima ogroman broj tinejdžera, kao i Snapchat. Kako utiču na mentalno zdravlje tinejdžera? Pa, ne znamo, jer ako su sproveli ovo istraživanje, nisu ga objavili. To je Meta-ina velika zamerka – što se suočava sa posledicama truda da razume uticaj svojih proizvoda. 

Priroda Instagrama, njegov algoritamski pritisak koji promoviše lepotu, stil, uspeh - razlikuje se od drugih aplikacija. Bilo bi daleko bolje kada bi Fejsbuk dao svoje podatke nezavisnim analitičarima kako bi mogli da istraže štetne efekte. Ali bilo bi mnogo gore da kompanija jednostavno prestane da traži ispod haube, u slučaju da pronađe nešto što joj se ne dopada.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading