SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O LEKOVIMA ZA KORONU U SRBIJI: Istraživanje Republike - KOME SE DAJE, KAD, KAKO I ZAŠTO?

Autor: Republika

Vesti

18.11.2021

10:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon što je direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić otkrila da novi lek protiv koronavirusa - molnupiravir - stiže u Srbiju već u decembru, u javnosti se nanano otvorilo pitanje o efikasnosti lekova u borbi sa opakom infekcijom.

SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O LEKOVIMA ZA KORONU U SRBIJI: Istraživanje Republike - KOME SE DAJE, KAD, KAKO I ZAŠTO?

Foto: Tanjug/AP/Pexels

Iako je zvanični stav vodećih svetskih ali i srpskih stručnjaka da je vakcinacija osnovno oružje za prevenciju težih oblika bolesti od kovida 19, u Srbiji su na raspolaganju i brojni lekovi koji mogu pomoći u lečenju.

Kineski lek za koronu - Favipiravir

Naziv "kineksi" lek favipiravir je u ovdašnjoj javnosti dobio jer se pre svega koristi na istoku - u Rusiji, Japanu i naročito u Kini, gde je uglavnom korišćen za lečenje od klasičnog gripa.

Republika

Foto: Republika

Lek Favipiravir

U Srbiji je ovaj lek predviđen nacionalnim protokolom i spada u grupu takozvanih antiviralnih lekova koji su namenjeni i borbi protiv korona virusa. Međutim, kod nas ga nema u slobodnoj prodaji, već se iskljičo daje na osnovu odluke lekara.

Uglavnom se korisni u ranoj fazi infekcije.

Kao što je Republika već pisala, lek je u Rusiji dobio je stalnu registraciju.

Foto: Tanjug/AP

Foto: Ilustacija

Remdesivir

Nakon što je prošao sve provere, ovaj lek je u zvaničnoj upotrebi u Srbiji od 12. oktobra 2020. godine, kada je počela i njegova distribucija.

Takođe je reč o anitiviralnom leku, što znači da utiče na sposobnost korona virusa da se razvije unutar tela.

Antibiotici "ne" na svoju ruku

Tokom gotovo dve pune godine postojanja globalne pandemije koronavirusa, mnogi građani na svoju ruku su koristici hemomicin i druge antibiotike u lečenju kovida, što stručnjaci nikako ne preporučuju.

Kada je reč o suplementima i vitaminu D, iako je primećeno da su pacijenti sa teškom kliničkom slikom imali nizak nivo tog vitamina u krvi, to nikako ne znači da bi svi trebalo da potrčimo u apoteke i kupujemo vitamin D.

To je za beogradske medije svojevremeno objasnio Radan Stojanović, profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu.

- Ljudski organizam funkcioniše kao precizna mašina i da je za građane najvažnije da se adekvatno hrane, spavaju i imaju fizičku aktivnost, a da ne treba očekivati čuda od suplemenata - kazao je on.

Radi po principu zbunjivanja virusa jer ima sličan hemijski sastav kao neke sirovine koje su kovidu 19 neophodne da bi se razmnožavao.

- Studije su pokazale da kod srednje teških i teških pacijenata dovodi do smanjenja dužine bolesti, kao i da smanjuje težinu prelaska u ozbiljniju fazu - rekao je nedavno Srđan Pešić, klinički farmakolog i profesor Medicinskog fakulteta u Nišu.

Ono što je problem u vezi sa ovim lekom je to što je izuzetno skup i prepisuje se samo uz odluku lekarskog konzilijuma.

Foto: AP/Jane Burlow

Foto: Ilustacija

 

Bamlanivimab

Još jedan od lekova koji je dostupan u Srbiji, a koji je namenjen pacijentima koji su se tek razboleli, a koji su kritični po određenim kriterijumima da dobiju teške oblike kovida.

Koristi se pre svega kod starijih od 65 godina, koji imaju pridružene bolesti, kardiovaskularne probleme, hipertenziju, bolesne bubrege i probleme sa plućima.

Ovaj lek zapravo predstavlja gotova anitela napravljena u laboratoriji, a deluje već u prvoj fazi sprčevajući virus da se dalje množi i proširi kroz celo telo.

Foto: Tanjug/AP

Foto: Ilustacija

 

Molnupiravir

Kada je reč o molnupiraviru, leku koji u decembru, u 50.000 doza stiže u Srbiju, stručnjaci se nadaju da bio mogao da promeni tok pandemije koja već gotovo pune dve godine pustoši ceo svet.

To je antivirusni lek, koji zaustavlja replikacuju virusa u organizmu, a koristi se kod blagih i umerenih slučajeva zaraze koji mogu da prerastu u teške, uključujući hospitalizaciju i smrt.

- Obezbeđivanje „molnupiravira“ i drugog novog antivirusnog leka „pakslovida“ dodatno je oružje za lečenje infekcije koronavirusom. Očekujemo da brzim i pravovremenim uvođenjem ove nove terapije rasteretimo bolničke kapacitete i smanjimo broj životno ugrozenih pacijenata - objasnila je Sanja Radojević Škodrić, direktorka RFZO.

Foto: TANJUG/AP/S.RADOVANOVIĆ/Pixabay

Foto: Ilustacija

Deksametazon

Na listi lekova dostupnih pacijentima u Srbiji je i deksametazon, lek koji sprečava upale i smanjuje smrtnost ljudi koji su priključeni na respirator, a bolesni su duže od sedam dana.

Dakle, deksametazon ne bi trebalo da se primenjuje kod osoba sa blagim simptomima i ne treba da se daje prebrzo.

Prvi rezultati istraživanja pokazali su da on smanjuje rizik od smrti kod trećine pacijenata na respiratorima i petine onih koji su na kiseoniku.

Ovaj lek deluje tako što prigušuje imuni sistem tela.

Infekcija korona virusom stvara upalu, pa telo pokušava da se bori.

Ali imuni sistem se ponekad preoptereti i takva reakcija često može da bude fatalna, jer reakcija koja treba da napadne infekciju počne da napada ćelije koje samo telo proizvodi.

Deksametazon smiruje ovaj efekat.

Slučaj Ivermektin

Foto: Printskrin, Pixabay

 

Republika i Srpski telegraf u više navrata pisali su i o leku Ivermektinu, naročito nakon što je u javnosti obelodanjeno postajanje Vajber grupe u kojoj su i poznati lekari, koji su zagovarali upotrebu ovog leka za lečenje kovida, iako on nije zvanično odobren.

Reč je o poznatom leku koji se koristi za lečenje zaraznih bolesti, ali za koga ne postoje dokazi da može pomoći i pri lečenju kovida-19.

Pakslovid

Eksperimentalni lek za lečenje korona virusa, koji je razvila američka kompanije Fajzer. 

Ovaj lek blokira enzim koji je potreban korona virusu da bi se umnožavao, a kao rezultat toga - smanjuju se smrtnost i hospitalizacija.

- Mi smo treća zemlja u svetu koja je potpisala ugovor, dogovorila se sa Fajzerom i prvi ćemo imati taj lek koji ima 89 procenata uspešnosti za izbegavanje bolničkog lečenja i težih komplikacija - naveo je nedavno ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Foto: Tanjug/AP

 

Actemra

Lek za reumatiodni artritis tocilizumab kompanije Roš smanjuje rizik od smrti kod pacijenata hospitalizovanih usled teškog oblika kovida-19, skraćuje vreme oporavka i smanjuje potrebu za mehaničkom ventilacijom, pokazali su rezultati ispitivanja Univerziteta Oksford koje se sprovodi poslednjiih godinu dana.

- Sada znamo da je tocilizumab koristan za sve kovid pacijente sa niskom zasićenošću kiseonikom i ozbiljnom upalom -  rekao je Piter Horbi, profesor na odseku za nove zarazne bolesti Univerziteta Oksford i glavni naučnik na projektu ispitivanja lekova za moguću primenu kod obolelih od kovida-19.

Tocilizumab, koji se prodaje pod nazivom Actemra, je protivupalno monoklonalno antitelo koje se primenjuje intravenozno u lečenju reumatoidnog artritisa, a deluje tako da smanjuje nivo proteina interleukina-6 (IL-6) kog pacijenti sa reumatoidnim artritisom i nekim drugim autoimunim bolestima imaju previše, što prouzrokuje upalu.

Lek blokira taj protein i tako se upala smiruje, pa se smatra da bi mogao da spreči i prekomernu reakciju imunološkog sistema kod nekih pacijenata sa koronavirusom.

Reč je o citokinskoj oluji zbog koje upalni molekuli otežavaju disanje, odnosno virus onemogućava normalan rad pluća i dotok kiseonika.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading