U EVROPSKE RESTORANE SA SRPSKOM PROPUSNICOM: Veliki uspeh naše države!

Autor:

Vesti

15.11.2021

20:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

KOVID propusnice izdate u Srbiji od danas važe u zemljama Evropske unije. To praktično znači da građani Srbije neometano mogu da putuju, ali i da ulaze u restorane i prodavnice u inostranstvu zato što se naš digitalni KOVID sertifikat tretira kao ekvivalent EU zelenim propusnicama.

U EVROPSKE RESTORANE SA SRPSKOM PROPUSNICOM: Veliki uspeh naše države!

Foto: Tanjug/AP

- To znači da će putovanja biti lakša za srpske građane - rekao je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji.

ZASAD PAPIRNA VERZIJA

Kako je pojasnila ministarka za trgovinu, turizam i telekomunikacije Tatjana Matić, digitalni zeleni sertifikati iz Srbije biće priznat ne samo na granicama već i u ugostiteljskim objektima širom Evrope. Ovo je, po oceni stručnjaka u diplomatskim krugovima, još jedna velika pobeda Srbije jer će naše propusnice biti integrisane u evropski digitalni zeleni sertifikat.

Kako bi građanima olakšali dobijanje ovog dragocenog papira neophodnog za putovanja i boravak u zemljama EU, kancelarija za IT će od danas uvesti novu uslugu - digitalni zeleni sertifikat kompatibilan s EU.

Bajatoviću umro otac, majka u teškom stanju

Republika

Foto: printscreen/TV Pink

Dušan Bajatović

Otac direktora "Srbijagasa" i predsednika vojvođanskog pokrajinskog odbora SPS Dušana Bajatovića preminuo je od posledica koronavirusa, saznaje Srpski telegraf. Bajatovićev otac umro je u bolnici u ponedeljak rano ujutru oko tri sata. Osim oca, koji, nažalost, nije uspeo da se izbori s bolešću, u teškom stanju je i njegova majka, takođe zaražena koronom. Bajatovićeva majka je hospitalizovana i lekari čine sve što je u njihovoj moći da joj pomognu da se izbori s virusom.

- Tokom nedelje biće omogućena i mobilna aplikacija, što znači da će građani moći da preuzmu sertifikat preko mobilnog telefona, a od sledećeg ponedeljka na šalterima pošte moći će da se podigne papirna verzija ovog sertifikata. S ovim propusnicama naši građani će moći da uđu u ugostiteljske objekte, bioskope, restorane i prodavnice širom Evrope - rekla je ministarka Matić.

Raspitajte se o vakcinama

Što se tiče priznavanja pojedinih vrsta vakcina, Matićeva je istakla da je to bilateralna stvar i da zavisi od zemlje do zemlje, članice EU. Ona je navela da u Mađarsku može da se uđe bez potvrde o vakcinaciji, u Grčku mogu da uđu i oni vakcinisani kineskim i ruskim vakcinama, dok su u pojedinim zemljama potrebne vakcine koje su ili na listi Svetske zdravstvene organizacije ili su priznate od Evropske agencije za lekove.

- I dalje važi isto pravilo. Molim sve da pre puta u neku zemlju pogledaju koje zemlje prihvataju koje vrste vakcina pošto ne postoji ujednačen pristup EU - poručila je Matićeva.

STARI VAŽI SAMO U SRBIJI

Što se tiče starog digitalnog sertifikata, on ostaje u upotrebi u Srbiji, a s njim još uvek može da se pređe granica, ali isključivo na osnovu bilateralnih sporazuma koje naša zemlja ima s pojedinim državama.

Bekić: Pet puta manje zaražene dece

Direktor i pedijatar Doma zdravlja Savski venac i rukovodilac vakcinalnog punkta na Sajmu dr Zoran Bekić rekao je da se pet puta smanjio broj novozaražene dece u tom domu zdravlja u odnosu na period pre jesenjeg raspusta.

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

Zoran Bekić

- Ako znamo da je do raspusta broj inficiranih osoba dečjeg uzrasta bio od 15 do 25 dnevno, a tokom raspusta broj je pao na troje do petoro za 24 sata, to je pet puta manje dece, kao jedna od posledica raspusta, što je bila sjajna odluka - rekao je Bekić i dodao da se u domu zdravlja dnevno vakciniše između 20 i 30 dece.

Kao rukovodilac vakcinalnog punkta na Sajmu, on je primetio da se udvostručio broj građana koji su primili prvu dozu cepiva. Prema njegovim rečima, u julu i avgustu imunizovalo se između 1.500 i 3.000 prvim dozama, sada je taj broj između 6.000 i 6.500.

Ministarka je preporučila građanima koji nameravaju da putuju u inostranstvo da svakako uzmu sertifikat koji je kompatibilan s EU jer je sada rešen i problem ulaska u ugostiteljske objekte, muzeje, bioskope, prodavnice u evropskim zemljama.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Čekiranje kovid propusnica

- Jednostavno, ljudi će lakše funkcionisati i koristiti pogodnosti u inostranstvu s digitalnim zelenim sertifikatom kompatibilnim s EU - poručila je ona.

Podsećamo, KOVID propusnice su digitalni sertifikat koji sadrži podatke o vakcinaciji, PSR ili antigenskom testiranju ili preležanom KOVID i za putovanja i normalan boravak u evropskim zemljama važiće uz pasoš građanina.

Devojčica (16) probudila se iz kome

 

Devojčica (16) iz Užica, učenica treće godine srednje škole koja je zbog korone mesec dana bila na respiratoru, probudila se iz veštačke kome i sada je svesna. Kako je rečeno u beogradskom Institutu za majku i dete, gde je smeštena, njeno stanje i dalje je teško jer je na mehaničkoj ventilaciji, ali je konačno krenulo nabolje.

- Devojčica se osvestila, razgovara s nama, doduše teško, gotovo nečujno, ali ipak razumemo šta kaže. Tražila nam je da pije vode, pitala je kada će da ide kući. Bogami, sada sam zaista optimista iako je i dalje na mehaničkoj ventilaciji - rekao je za medije pulmolog prof. dr Predrag Minić.

U Institutu za majku i dete rekli su da je s respiratora skinuta i šestomesečna beba koja je prebačena s intenzivne nege na pedijatrijsko odeljenje i uskoro će kući.

- Šestomesečna beba je pred otpustom, a i prevremeno rođena bebica, koja je kod kuće dobila KOVID, takođe je pred prevođenjem s intenzivne nege na odeljenje. Ona je, takođe, bila na respiratoru i uspeli smo da je ekstubiramo i skinemo s mehaničke ventilacije, sada je na kanilicama za kiseonik. Takođe, devojčica od sedam godina, koja ima i nefrološko oboljenje, dobro je i planiramo da je skinemo s kiseonika - rekao je prof. Minić.

Priznavanje srpskih sertifikata došlo je u trenutku kada Srbija beleži znatan pad novozaraženih na dnevnom nivou u odnosu na zemlje u okruženju, posebno na Bugarsku i Rumuniju, gde korona bukvalno divlja.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading