PRAVOSNAŽNA PRESUDA PROTIV ŠOLAKOVOG VODITELJA: Ivan Ivanović krivično osuđen zbog vređanja Saše Milovanovića

Autor:

Vesti

12.11.2021

18:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Voditelj Ivan Ivanović krivično je osuđen po pravosnažnoj odluci Višeg suda u Beogradu zbog vređanja direktora Srpskog telegrafa Saše Milovanovića.

Republika

Foto: TV Pink/printscreen/youtube.com/printscreen

Ivan Ivanović krivično osuđen zbog vređanja Saše Milovanovića

Ovaj sud time je potvrdio presudu Osnovnog suda, kojom se, između ostalog, Ivanović, zaposlenik Dragana Šolaka, obavezuje da državi isplati 75.000 dinara i još 10.000 na ime troškova postupka. Milovanović je upućen da na osnovu ove presude u parnici istakne odštetni zahtev protiv Ivanovića, a kako objašnjavaju pravni stručnjaci, to je posle krivične osude praktično samo formalnost.

Prvo Osnovni, a zatim i Viši sud osudili su Ivanovića zbog uvreda koje je izneo na račun Milovanovića na društvenoj mreži Tviter (17. maj. 2020) i u svojoj emisiji "Četiri i po muškarca sa Ivanom Ivanovićem" (18. maj 2020). Osnovni sud presudu je doneo 10. marta ove godine, a Viši sud je potvrdio 14. septembra.

Činjenice

- Ivanović osuđen zbog dva krivična dela uvrede

- Uvredio Milovanovića na Tviteru (17. maj 2020)
- Uvredio je Milovanovića u emisiji "Četiri i po muškarca sa Ivanom Ivanovićem" (18. maj 2020)
- Viši sud potvrdio presudu Prvog osnovnog suda
- Ivanović dužan da plati državi 75.000 dinara i troškove postupka
- Milovanović na osnovu presude može da pokrene parnicu protiv Ivanovića sa odštetnim zahtevom, a čim postoji krivična osuda, samo je formalnost da je i dobije. Jedina nepoznanica je iznos koji će biti presuđen da mu Ivanović plati 
- Ivanoviću krivična presuda ulazi u dosije

PLAĆA TROŠKOVE

- Presudom Prvog osnovnog suda u Beogradu okrivljeni Ivan Ivanović proglašen je krivim zbog izvršenja krivičnog dela uvreda iz člana 170 stav 2 u vezi sa stavom 1 Krivičnog zakonika u vezi sa članom 61 Krivičnog zakonika, pa ga je sud primenom napred navedenih zakonskih propisa i članova 50 stav 1 i 3, 51 stav 1, 54, 56 i 57 Krivičnog zakonika osudio na novčanu kaznu u iznosu od 75.000 dinara, koju je dužan da plati u roku od tri meseca od pravosnažnosti presude - stoji u sudskoj odluci, u kojoj se navodi i da će sud, ukoliko okrivljeni ne plati novčanu kaznu, novčanu kaznu zameniti kaznom zatvora, tako što će za svakih započetih 1.000 dinara odrediti jedan dan kazne zatvora.

Republika

Foto: printscreen/TVPink

Direktor Srpskog telegrafa Saša Milovanović

Poznati voditelj nije na sudu mogao da negira da je počinio krivično delo s obzirom na to da je uvrede javno objavio. Branio se, međutim, time da je i on često na meti napada. 

Za razliku od medija koji su vlasništvu Dragana Šolaka, za koje radi i sam Ivanović, Srpski telegraf nije požurio da sudsku presudu objavi pre nego što je postala pravosnažna. Kod njih je to, s druge strane, uobičajena praksa. 

Parnica je samo formalnost

 

Prema rečima pravnih stručnjaka, s obzirom na to da je krivični postupak završen osuđujućom presudom protiv Ivanovića, izvestan je i ishod parnice. U toj parnici, koja se, prema pravilu, u ovakvim slučajevima završava na jednom ročištu, odlučivaće se jedino o visini naknade koju voditelj treba da isplati Saši Milovanoviću.  

 

MRLJA OSTAJE

Prema rečima advokata Dragomira Mrdalja, Ivanoviću će se naći u dosijeu to da je krivično osuđivan.

- Svaka krivična presuda ulazi u dosije, s tim što se presude posle nekog vremena mogu brisati. To je rehabilitacija lica pod zakonom propisanim uslovima. Na primer, ako bi Ivanović podnosio zahtev da traži posao, kod nekih poslodavaca potrebno je da se izvadi potvrda da je neosuđivan, a to je sada evidentirano. To ostaje kao mrlja na neki vremenski period, a koliki, to zavisi od dela za koje je osuđen - navodi Mrdalj za naš list.
antrfile 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (7)

Loading
Milica

12.11.2021 19:22

Bravo Srbijo:)) Ovo je tek pocetak pravedne osude za malog Ivana.Na kraju Nikome nije gorela do zore pa nece ni ovom necoveku:((

Odgovori 56 39
Mladen

13.11.2021 01:56

@Milica - Konačo se srbija probudila..

Odgovori 41 14
BaraVenecija26

13.11.2021 08:10

@Milica - Milice,Milice IQ ti je veliko pitanje.

Odgovori 20 41
shilton

13.11.2021 11:20

@Milica - PreCednik

Odgovori 9 34