SABOTAŽA RAVNE GORE! Reditelj Radoš Bajić prvi put otkriva: DRAGAN BJELOGRLIĆ RUŠIO SERIJU ČIJI JE BIO DEO!

Autor: Republika

Vesti

13.11.2021

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Slavni srpski reditelj Radoš Bajić suočio se sa čitavim nizom opstrukcija tokom snimanja kultne serije "Ravna Gora", a da skandal bude veći u svemu tome učestvovale su i njegove kolege kao i delovi tadašnjeg državnog aparata!

Republika

Foto: Republika

Radoš Bajić

O tome kako je izgledalo "ubijanje" serije Ravna Gora, ko, zašto i zbog čega je sabotirao ovu seriju koja je imala rekordnu gledanost, Bajić je progovorio u autobiografiji "Moj život, moja priča", koju će uskoro objaviti Službeni glasnik, a čije delove u formi feljtona objavljuje Blic.

Kolike su bile razmere otpora snimanju i emitovanju ove serije koja se bavi Ravnogorskim pokretom i njegovim liderom Dragoljubom Dražom Mihailovićem, Bajić je između ostalog ilustrovao i izjavama koje je glumac Dragan Bjelogrlić, koji u seriji igra Josipa Broza Tita, dao za beogradske medije par dana nakon završetka emitovanja serije.

Bjelogrićev intervju

- Neki od kolega otišli i korak dalje. Davali su izjave protiv projekta u kojem su igrali velike i važne uloge. Što je nezabeleženo u istoriji i u profesionalnim običajima naše branše? Da se ruši i minimizira serija ili film - čiji si deo? Da li im je i to bilo sugerirano? Čije naloge su krotko izvršavali? Kolega Dragan Bjelogrlić koji je u „Ravnoj Gori“ briljantno odigrao lik Josipa Broza Tita, par dana posle završetka emitovanja serije, u svom velikom intervju na pet strana u uglednom časopisu „Nedeljnik“ -  jedan mali antrfile je posvetio „Ravnoj Gori“. I to tako što je na pitanje novinara „šta misli o seriji u kojoj je odigrao veliku i izuzetno važnu ulogu“, izjavio: „Nažalost, očigledno je da „Ravna Gora“ nije ispunila očekivanja…“ Samo to i ni reč više - piše Bajić.

Službe protiv serije

Bajić je u svojoj autobiografiji otkrio i jedan detalj koji je nepoznat javnosti.

- Tri godine kasnije, snimali smo tv seriju „Psi laju vetar nosi“ potpuno slučajno – sreo sam visokog oficira iz bezbednosnih struktura vojske Srbije koji je u civilu stao ispred mene i rekao mi: „Gospodine Bajiću, savest mi nalaže da vam se izvinim. Da vam kažem da sam mimo svoje volje bio imenovan za člana mešovite komisije koju su činili eksperti svih naših tajnih službi, koja je bila formirana po nalogu državnog vrha odmah posle emitovanja prve epizode, sa zadatkom da se po svaku cenu ruši „Ravna Gora“. Jer je bila ozbiljna smetnja Srbiji na evropskom putu, a i Hrvati su se pobunili… Molim vas – primite moje izvinjenje“. Nikada nisam saznao ime čoveka koga sam video samo jednom u životu – koji mi se izvinjavao zbog „Ravne Gore“. Znam kako izgleda i znam mesto gde smo se slučajno sreli. Da li slučajno? Nisam siguran… Ljudi su ipak ljudi…Nekom učinjena nepravda peče više od svake laži - naveo je Bajić.

Osim Bjelogrlića, Bajić je bez uvijanja apostrofirao druge učesnike zavere protiv "Ravne Gore".

Republika

Foto: Republika

Bajić dobio orden od princa Aleksandra Karađorđevića

- U ubijanju „Ravne Gore“ koja je nakon emitovanja prvih 10 epizoda bila zabranjena, sramnu ulogu su odigrali političari čijih imena se za jednu deceniju više niko neće ni sećati. Pre svih bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić, ali i njegovi politički saborci koji su došli na vlast na lažnoj platformi očuvanja nacionalnih vrednosti, istorije, tradicije, baštine i kulture srpskog naroda… - piše Bajić i dodaje: 

Kao bos po trnju

U svojoj autobiografiji Bajić otkriva i kako je došlo do snimanja serije "Ravna Gora"-

- Tako je počela nova etapa u mom ličnom i profesionalnom života. Sa velikim iskušenjima, nadama, radostima, uzbuđenjima i razočarenjima – zaronio sam u svet knjiga, memoarske građe, istorijskih fakata, epohe i vremena koje je bilo duboko zaliveno lažima, jednoumljem i ideološkom blokadom istine o događajima u Srbiji i Jugoslaviji na početku Drugog svetskog rata. Krenuo sam u istraživanja i rad na scenariju za projekat „Ravna Gora“ – koji mi umalo nije došao glave… U profesionalnom smislu to je jedan od najturbolentnijih  perioda mog života – u kojem sam ponovo stavio na kocku egzistenciju porodice, budućnost moje dece, opstanak naše produkcije CONTRAST STUDIOS i sopstveno zdravlje. U periodu od godinu dana tri puta sam bio prinuđen da zbog iscrpljenosti, poremećaja rada štitne žlezde i srčane aritmije – ležim u bolnici. Nakon izbora u maju 2012. godine koji su doneli krucijalne političke promene u Srbiji, sa nedovoljno obezbeđenim budžetom i uz prazna obećanja nove političke elite da će projekat imati potrebnu podršku, 24.jula iste godine na šarganskoj osmici na Tari – počelo je snimanje tv serije „Ravna Gora“. Bila je to avantura i visoko rizična pustolovina u kojoj ću proći kao bos po trnju... - piše Bajić.

 

- Uprkos činjenici što je u premijernom emitovanju bila ubedljivo najgledanija, što je izazvala ogromno interesovanje publike i celokupne eks jugoslovenske javnosti, što je bila jedinstveni medijski i društveni događaj - prljavi zadatak skidanja serije sa programa obavio je čovek koji se decenijama licemerno predstavljao da mi je prijatelj. Njegovo ime je Nikola Mirkov - kojeg će iznenadna smrt Aleksandra Tijanića dovesti na mesto vršioca dužnosti generalnog direktora RTS. Kao višedecenijski poslušnik i aparatčik  vlasti, a na osnovu zakulisnih naloga tajnih službi koje su od državnog vrha dobile zadatak da se serija o Draži po svaku cenu skine sa programa, Mirkov je izvršio pritisak na članove kolegijuma RTS, koji će mi se u godinama koje su sledile pokajnički izvinjavati - i „Ravnu Goru“  poslao u bunker - konstatuje Bajić.

Muk i ćutanje

U svojoj autobiografiji Bajić zapitao se i kako je došlo do toga da za vreme emitovanja serije - dakle za deset nedelja - niko od kolega glumaca koji su bili nosioci  glavnih uloga, u medijima, u novinama i časopisima nije dao ni jedan veliki intervju.

- Samo muk? Samo ćutnja i tišina. Kako je to moguće? Đenerala Mihailovića je briljantno tumačio ultra talentovani glumac i umetnik, prerano počivši Nebojša Glogovac – koji se od uzbuđenja kao dete rasplakao kada sam ga pozvao i saopštio mu da sam doneo odluku da on igra Dražu. Zar je moguće – da ni on nije imao šta da kaže? Zar je moguće da niko od njega nije zatražio izjavu i dostojan intervju u kojem bi govorio o ulozi pukovnika Mihailovića? Ni od njega, ni od drugih kolega koji su igrali  glavne i velike uloge u seriji? Da li je neko zvao kolege glumce koji su igrali glavne i velike uloge i upozoravao ih da to ne čine? Ili je zvao medije i kanalisao negativnu kampanju protiv serije i mene kao autora? Da li je to bio jedan od zadataka i zaverenička misija komisije o kojoj mi je govorio zagonetni lik koga sam slučajno sreo u „Zastava filmu“? - piše Bajić.

Ko je branio Bajića?

Republika

Foto: Republika

 

U svojoj autobiografiji "Moj život, moja priča", koju će uskoro objaviti Službeni glasnik, Bajić je napisao i da je od pojedinaca dobio i podršku, ali da su oni bili malobrojni.

- Prestolonaslednik princ Aleksandar me je odlikovao Ordenom Jugoslovenske krune, sem akademika Duška Kovačevića i Matije Bećkovića malo ko me je branio - a sve drugo je bilo ružno - naveo je Bajić.

"Svi su hteli moju glavu"

Reditelj konstatuje i da su ga, posle pola veka od komunističke vladavije u Srbiji, zbog serije napali svi.

- Skočili su svi. I antifašisti, komunisti, intelektualna elita, ultra desničari i frontmeni sa krajnje levice, domaći i oni u Zagrebu, u Sarajevu, u Briselu, i u evropskom parlamentu u Salzburu…Svi su hteli moju glavu, optužujući me za istorijografski revizionizam, za afirmaciju „domaćih izdajnika“, za negiranje tekovina antifasitičke borbe, za povampirenje četništava i za šta sve ne…Čuvari komunizma okupljeni oko SUBNORA – organizovali su ispred Javnog servisa RTS demonstracije protiv mene tražeći da se serija „Ravna Gora“ skine sa repertoara - što je jedinstven slučaj u svetu - kaže Bajić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (7)

Loading
Mickey

13.11.2021 09:12

Može se zaključiti ko je vladao Srbijom, zato nam je ovako lepo.

Jovan

13.11.2021 09:17

Tačno je da je u medijima bila propaganda protiv serije i filma. Zato nisam ni gledao sve epizode. Voleo bih da se ponovo prikažu film i serija.

Odgovori 17 2
MJ

13.11.2021 11:22

Izlapeo Rados.. Serija je bila bezveze i Bjelogrlic je samo bio iskren.. Pozz

Odgovori 12 25
Kajtez Mihajlo

09.03.2023 20:37

@MJ - Ма ти си луд комуњаро. Једина легална војска на почетку другог светског рста је била краљева гарда тј. Четнуци.