DRŽAVNI PRAZNIK U ČETVRTAK: Ove godine imamo 13 NERADNIH DANA, a evo kad sve ODMARAMO!

Autor:

Vesti

09.11.2021

09:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U četvrtak 11. novembra obeležava se državni praznik - Dan primirja u Prvom svetskom ratu, što je ujedno i poslednji državni praznik na koji se ne radi u ovoj godini.

Republika

Foto: Photo by Alexandra Gorn on Unsplash

Devojka u krevetu, ilustracija

Pre 2012. godine, ovaj datum se obeležavao samo na prvim časovima u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji i to počev od 2005. godine.

U Srbiji, ali i mnogim zemljama širom sveta, 11. novembar slavi se kao Dan primirja u Prvom svetskom ratu, čijim su potpisivanjem, u 11 sati u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša u šumi Kompjenj u Francuskoj, sile Antante i Nemačka okončale sukob pre tačno 100 godina. Nakon toga pregovori o uslovima mira su nastavljeni, a potom i dogovoreni, ali tek Versajskim mirom 28. juna 1919. godine, čime je Prvi svetski rat i zvanično okončan.

Ove kalendarske godine, gledajući Zakon o radu, u našoj zemlji se odmaralo ukupno 13 puta. Počeli smo sa 1. i 2. januarom povodom dočeka Nove godine, a zatim 7. januarom kada smo proslavili Božić i nastavili u februaru kada se obeležavao Dan državnosti. Za Vaskrs smo imali četiri neradna dana. U čevrtak, 11 novembra je i poslednji praznik, odnsobno neradan dan u ovoj godini.

  • Nova godina – 1. i 2. januar
  • Prvi dan Božića, verski praznik – 7. januar
  • Sretenje - Dan državnosti Srbije – 15. i 16. februar
  • Vaskršnji praznici počev od Velikog petka zaključno sa drugim danom Vaskrsa
  • Praznik rada – 1. i 2. maj
  • Dan primirja u Prvom svetskom ratu – 11. novembar

Prema Zakonu o radu, zaposleni koji radi na dan praznika koji je po zakonu neradan dan ima pravo na uvećanu zaradu u visini utvrđenoj opštim aktom i ugovorom o radu, a najmanje 110 odsto od osnovice.

Neki odmaraju i po 25 dana godišnje

Pored slobodnog vikenda, kada se ukupnom broju doda i dan za proslavu krsne slave, reklo bi se da je mnogo slobodnih dana. Međutim, situacija je drugačija ako se poredimo sa nekim drugim zemljama gde se praznuje čak i do 25 dana.

Tako recimo Šri lanka svojim radnicima dopušta da praznuju 25 dana, a recimo Kambodža je prošle godine prednjačila sa ukupno 28 dana, dok je za 2020. godinu smanjila taj broj pa je tako sada imala "svega" 22 neradna dana.

Prema podacima portala "Office Holidays" može se zaključiti da ni građanima Kipra nije malo odmora jer godišnje imaju 15 neradnih dana. Interesantno je i što Španija ima svega osam neradnih dana koji važe za celu državu, ali se mnogo praznika obeležava po regionima i gradovima posebno.

Kada se govori o našem regionu, ponovo smo u sredini. U Hrvatskoj će u 2020. godini biti 11 neradnih dana, a Crna Gora redovno prednjači sa 14 neradnih dana, prenosi Blic.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading