REPUBLIKA U KONTROLI SA KOMUNALNOM MILICIJOM: Evo kako izgleda situacija sa KOVID propusnicama nakon 20 časova (FOTO/VIDEO)

Autor: Republika

Vesti

08.11.2021

20:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ekipa portala Republika.rs večeras je sa Komunalnom policijom obišla jedan prestonički restoran, gde smo zabeležili kako izgleda kontrola objekta nakon 20h kada je na snagu stipila odluka Kriznog štaba da u ugostiteljskim objektima, kladionicama i kockarnicama mogu biti osobe sa kovid propusnicama.

Republika

Foto: Republika

Ekipa Republike sa Komunalnim milicajcima u kontroli objekata

Ranko Šekularac načelnik sektora za unutrašnju kontrolu, za Republiku.rs ističe da se građani kao i sami ugostitelji pridržavaju odluke Kriznog štaba.

- Bili ste večeras svedoci jedne od kontrola Komunalne milicije, i videli kako to izgleda. Ukoliko kovid redar nije prijavio da u objektu ima lice koje ne želi da se legitimiše, ili kod sebe nema odgovarajući sertifikat i on je povlačio odgovornost i biva kažnjen sa 30.000 dinara, ali ne samo on već i pravno lice kod kojeg je zaposlen čija kazna iznosi 300.000 dinara, ali u nekom zbiru pravno lice može biti kažnjeno i do 380.000 dinara za ovaj prekršaj. Apelujem na sve građane da se vakcinišu, da se ugostitelji prilagode novim uredbama i merama Vlade republike Srbije jer to je jedan cilj i stav kako da se izborimo sa kovidom - rekao je Šekularac

On ističe da do sada nisu imali nikakve loše situacije na terenu kada im ugostitelji prijavi da u lokalu ima gosta bez zelenog sertifikata.

- To su situacije koje su za ugostitelje nerešive. Kada imaju nesarađivog gosta koji neće da napustri lokal i insistira da ostrane unutra, za koje redar nema ovlašćenje da ga udalji iz objekta, niti ima ovlašćenje da ga legitimiše. U tim situacijama, oni nas pozivaju, mi izlazimo na teren i vršimo kontrolu. Do sada smo imali situacije da su sva lica koja nisu posedovala zeleni srtifikat bila za saradnju - zaključio je Šekularac

Podsetimo od danas kovid propusnice za boravak u ugostiteljskim objektima, kladionicama, kockarnicama važe od 20 sati, dok su odlukom Kriznog štaba đaci na pruženom jesenjem raspustu od 8. do 12. novembra.

Za đake je produžen jesenji raspust, pa je prvi radni dan 15. novembar.

Kovid sertifikati su ustvari digitalni zeleni sertifikati, koji svaki građanin dobije kada se vakciniše protiv koronavirusa ili kada dobije rezultate kovid testa.

Digitalni zeleni sertifikat se može dobiti na i-mejl adresu preko eUprave, što je lakši način, a takođe se može izvaditi i u najbližoj poslovnici Pošte Srbije.

Digitalni zeleni sertifikat mora da sadrži najmanje jedno od navedenog, a to su dokaz o primljenoj drugoj, odnosno trećoj dozi vakcine protiv zarazne bolesti kovid-19 kojim se potvrđuje da vakcinacija nije starija od 210 dana, ili negativan PCR test ne stariji od 72 sata, ili negativan antigenski test ne stariji od 48 sati.

Takođe, u sertifikatu moraju biti podaci o dokazu o preležanom kovidu u proteklih sedam meseci, koji se potvrđuje pozitivnim PCR ili antigen testom ili pozitivan test na antitela (IgG), ne stariji od tri meseca, urađen u državnoj laboratoriji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Mlk

08.11.2021 20:41

Da li je neko pomislio da je to licni podatak svakog pojedinca i da spada i zdravstveni karton,ciji uvid moze da se dobije iskljucivo sudskim putem i sa nalogom sud az asvakog pojedinca licno.Gospodo sveznalice ovo je krsenje ustava i privatnosti.!!