(VIDEO) SAHRANA MUAMERA ZUKORLIĆA: Novopazarci se oprostili od muftije, počivaće u rodnom selu

Autor:

Vesti

07.11.2021

10:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Potpredsednik Narodne Skupštine Srbije i predsednik Stranke pravde i pomirena Muamer Zukorlić biće sahranjen danas u svom rodnom selu Orlju kod Tutina.

Republika

Foto: Sandžak TV/Facebook/screenshot

Sahrana Muamera Zukorlića

Hiljade ljudi u centru Novog Pazara je došlo da se oprosti od Zukorlića, a saučešće je primao otac Mehdija.

 

Dženaza je klanjane na Trgu Gazi Isa-bega u Novom Pazaru. Očekuje se da se nakon molitve okupljeni građani okupe u dva reda kako bi preko svojih ruku prenosili telo do vozila kojim će biti prevežen na groblje, što je inače običaj na muslimanskim sahranama. Takođe, žene ne prisustvuju dženazama (sahranama).

13.14 - Građani Novog Pazara se oprostili od Zukorlića, a zatim se uputili na ukop u selo Orlje

Reis ulema je prisutnima zatražio "halal" (oprost) od prisutnih, što je običaj na dženazama, nakon čega je su prisutni obavešteni da se ide u Zukorlićevo selo kod Tutina gde će biti sahranjen.

12.30 - Kolege i prijatelji preminulog se obraćaju prisutnima

12.00 - Počela molitva koja odzvanja gradom

Nekoliko hiljada muškaraca učestvovalo je u tradicionalnoj muslimanskoj molitvi koja se obavlja pred sahranu.

11.30 -  Iznet je tabut (sanduk) u centar Novog Pazara

Grad Novi Pazar doneo je odluku da 7. novembar proglasi Danom žalosti povodom smrti Zukorlića. Opština Sjenica proglasila je trodnevnu žalost, a dani žalosti u ovoj opštini su nedelja, ponedeljak i utorak, od 7. do 9. novembra.

Republika

Foto: instagram.com/printscreen

 

Podsetimo, Muamer Zukorlić preminuo je iznenada u 51. godini života kada mu je pozlilo dok je držao govor studentima. Prevezen je u bolnicu, gde je preminuo.

Za sobom ostavio 2 žene i 8 dece

Zukorlić je rođen je 15. 2. 1970. u selu Orlje kod Tutina, gde je i odrastao sa roditeljima i dva mlađa brata.

Osnovnu školu završio je u rodnom mestu, srednju školu u Sarajevu. Jednogodišnji vojni rok odslužio je u Gospiću i na Svetom roku u Hrvatskoj. Studije filozofije šerijatskog prava završio je na islamskom univerzitetu u Konstantini u Alžiru, a postdiplomske studije u Tripoliju u Libanu.

Tečno je govorio i pisao arapski jezik. Govorio je turski jezik. Služio se engleskim jezikom.

Bio je predsednik Mešihata Islamske zajednice Sandžaka od njegovog osnivanja 1993. do 2007. Muftija sandžački od 1993. Glavni muftija i predsednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji od njenog objedinjenja 2007.

Redovni je član Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti (BANU). Akademik Zukorlić autor je pet knjiga i više desetina naučnih radova iz oblasti filozofije, epistemiologije, kulturne istorije, islamskih nauka, prava i niza srodnih teoretskih disciplina. 

Imao je dve supruge, koje žive odvojeno sa svojom decom - Umeja u stanu, a Elma u kući u centru Novog Pazara. Za sobom je ostavio osmoro dece i sedmoro unučadi.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Јанко

07.11.2021 14:39

Пусто турско.

Neno

10.11.2021 10:34

Kako je on mogao biti član banu ako je on iz Srbije. Mogao je biti samo počasni član. I mogao je biti muftija Raške oblasti jer sandžak ne postoji.