Novi dom za dvoje mališana i samohranog oca iz Brusa (FOTO)

Autor:

Vesti

05.11.2021

16:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Anđela (4) I Aleksandar Anđelković (5) iz Botunje kod Brusa, zahvaljujući uspešnoj akciji Srce za decu koja je okupila ljude velikog srca, odrastanje bez majke u kući načetoj zubom vremena, zameniće toplim porodičnim gnezdom u kojem će provesti bezbrižnije detinjstvo.

Republika

Foto: RAS/Zoran Ilić

Anđela i Aleksandar Anđelković

Na proplanku, u selu Botunja, u kojem je sve više napuštenih domaćinstava, dvoje dece, brat i sestra, Aleksandar (5) i Anđela (4) živeli su svoje, nažalost veoma teško odrastanje sa tatom. I nakon što se saznalo za priču o njihovim snovima o toplom domu, suvih I čistih zidova obojenih u razne boje, ali I frižideru punom hrane, kupatilu koje nije napolju I kadi punoj vode, Blic fondacija pokrenula je još jednu humanitarnu akciju Srce za decu.

Vrlo brzo su se javili dobrotvori sa željom da pomognu i zahvaljujući Bratislavu Gašiću i donatorima koje je on okupio na čelu sa građevinskim izvođačem radova Mladenom Jovanovićem, kuća čija je gradnja davno započeta dok su baba I deda mališana bili živi, za samo pet meseci stavljena je pod krov. Kompanija Matis opremila je novi dom mališana nameštajem, Blic fondacija belom tehnikom, a za Anđelu I Aleksandra počeo je - novi život.

Ključeve od nove porodične oaze Lazarevića, u petak je porodici predao donator Bratislav Gašić koji je sa svojim prijateljima omogućio renoviranje porodične kuće.

- Krajem oktobra kuća je završena i useljena. Ispunjeno je obećanje. U ime opštine Brus, zavaljujem se Bratislavu Gašiću, “Blic fondaciji”, i svima koji su pomogli da se kuća sagradi. Hvala u ime svih Brusjana zbog plemenitog dela za ovu divnu decu i poroicu - rekla je Valentina Milosavljević, predsednica opštine Brus.

Stara udžerica, sagrađena od blata, trske i drveta, ostaće kao sećanje na neka prošla vremena. Zajedno sa šporetom pocrnelim u decenijama u kojima je generacije grejao, izlizanim šerpama koje su mnoga gladna usta nahranile, starim stolicama na kojima su sedeli i oljušćenim kredencima u kojima su stvari čuvali.  A, sećanje na kupanje u hladnom kupatilu bez vode u kojem su morali da donose ugrejanu vodu, Lazarevići bi da što pre zaborave.

Svesni da Anđeli i Aleksandru ne možemo nadomestiti ideal porodice na okupu, učinili smo ono što je u našoj moći – da im obezbedimo topao i komforan dom, kao osnovni uslov za bezbrižnije i srećnije detinjstvo. Zahvaljujući donatorima i svim ljudima velikog srca koji su odvojili novčana sredstva ili slali SMS-ove, i ova akcija je uspešno završena. Svi koji žele ubuduće da doprinesu boljitku socijalno najugroženije dece u Srbiji, dobro su došli da se priključe akciji Srce za decu i pruže podršku onima kojima je to najpotrebnije, izjavila je Ljiljana Knežević, izvršna direktorka Blic fondacije.

Inače, kuća Lazarevića čijoj primopredaji je prisustvovala i Jelena Drakulić Petrović, direktorka Blic fondacije i Ringier Axel Springera, četvrta je koju je fondacija obezbedila ove godine i na taj način omogućila bolje uslove za 14 dece, prikupila 1.000.000 dinara za decu iz Zvečanske na humanitarnoj aukciji artikala srpskih olimpijaca, obezbedila knjige za srpsku biblioteku u Kopru u Sloveniji, a do kraja godine u planu je i akcija za pomoć deci iz Svratišta.

Da novi dom Lazarevića bude udobniji pobrinula se i kompanija Matis, koja je donirala nameštaj i obradovala Acu i Anđelu sobama u bojama kavim su oni želeli.

Kao društveno odgovorna kompanija dugi niz godina se trudimo da izađemo u susret velikom broju zahteva, a opremanje doma porodici Lazarević je već treći projekat koji je rađen u saradnji sa Blic fondacijom. Apelovala bih na sva mala i velika preduzeća, kompanije i pojedince koji su u prilici da se priključe ovakvim akcijama jer naše malo nekome znači sve, kaže Vesna Kodžopeljić, direktorka marketinga kompanije Matis.

Otac Milivoje priznaje da nije verovao da postoje humani ljudi, koji će njegovoj porodici život koji je bio na rubu egzistencije podići na životnu lestvicu koja je Lazarevićima bila daleka kao vasiona.

- Kada su deca srećna onda sam ja još srećniji. Puno mi je srce. Nisam nmogao ni da pomislim da bi ovako nešto moglo da nam se dogodi. Nemam reči da se zahvalim. Hvala svima od srca, najviše Blic fondaciji koja je pokrenula celu priču oko pomoći - rekao nam je ovaj samohrani otac, dok su deca radosno otvarala kese sa igračkama i slatkišima koje su im poslali Dexi.co i Bambi.

Republika

Foto: RAS/Zoran Ilić

 

Kako da podržite Srce za decu i pomognete?

Ako želite da se pridružite Blic fondaciji i pomognete mališanima iz socijalno ugroženih porodica možete da:

pošaljete SMS na humanitarni broj 2552 (cena poruke 100 dinara, važi za sve mreže)
uplatite sredstva na račun Blic fondacije:

u dinarima na: 325- 9500500148315-93
u evrima na: 9601500148316 70
u švajcarskim francima na: 9604500148318 49
u dolarima na: 9602500148317 62

(OTP BANKA SRBIJA A.D. NOVI SAD.).

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading