NOVA ISPORUKA SINOFARM VAKCINA: U Srbiju stigao kontingent od 306.000 doza

Autor:

Vesti

05.11.2021

13:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Srbiju je danas stigla nova isporuka vakcina protiv kovida-19, koje su nabavljene kroz Kovaks mehanizam.

Republika

Foto: Tanjug

Ilustracija

U Srbiju je stiglo 306.000 doza kineske vakcine Sinofarm, saopštio je Unicef, koji je posrednik u Kovaks mehanizmu.

Kako se navodi, nova isporuka stigla je u trenutku u kojem je u Srbiji epidemiološka situacija nepovoljna, sa visokim brojem novozaraženih na dnevnom nivou, dok je obuhvat vakcinacije u ukupnoj populaciji ispod evropskog proseka.

Podseća se da vakcinacija, uz poštovanje preventivnih mera - nošenja maski, pranja ruku i fizičku distancu, štiti od korona virusa i utiče da se tok pandemije u kolektivu zaustavi, spreči mutiranje i dalje razmnožavanje virusa.

Dodaje se da Unicef u Srbiji posebno radi na dodatnom osnaživanju prosvetnih radnika i svih koji rade u obrazovnom sistemu u borbi sa pandemijom kovidom 19.

U Srbiju je do sada kroz Kovaks mehanizam dopremljeno više od pola miliona doza vakcina protiv korona virusa - 295.200 doza AstraZeneka vakcina i 306.000 doza Sinofarm vakcina.

Vlada Srbije finansirala je nabavku ovih vakcina, dok je Unicef kao posrednik u Kovaks mehanizmu, obezbedio nabavku, transport i dostavu u Srbiju.

Kovaks inicijativu vode GAVI - Alijansa za vakcine, Svetska zdravstvena organizacija i CEPI - Koalicija za inovacije i epidemiološku spremnost.

Cilj inicijative je da obezbedi da sve zemlje imaju pravičan i pristupačan pristup bezbednim i efikasnim vakcinama protiv kovid 19, bez obzira na stepen razvijenosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading