NOVO ORUŽJE ZA BORBU SA KORONOM! Farmakolog iz Niša o leku koji će "promeniti igricu": VELIKI NAPREDAK!

Autor: Republika

Vesti

05.11.2021

08:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Velika Britanija postala je prva zemlja na svetu koja je odobrila upotrebu leka protiv korone u obliku pilule "molnupiravir".

Foto: printscreen

Srđan Pešić, farmakolog

Farmakolog prof. dr Srđan Pešić ovog jutra u „Uranku“ na televiziji K1 kazao je da je ovo prvi lek koji je kreiran specijalno za lečenje infekcije virusom SARS-CoV-2.

- Lek "molnupiravir" se teorijski ne razlikuje mnogo od drugih antivirusnih lekova, ali je prvi i jedini kreiran specijalno za lečenje kovida. On predstavlja novi put, početak nove terapije i verujem da će biti „game changer“, odnosno da će „promeniti igricu“, što bi rekli mladi. To je veliki napredak u antivirusnoj terapiji lečenja kovida. Ovaj lek je prvi je za 20 meseci ove pandemije koji je delotvoran terapijski agens ciljano protiv kovida - kazao je na K1 dr Pešić.

On je objasnio i da se lek daje na početku bolesti, odnosno u prvih pet dana bolesti.

- Početak bolesti, odnosno „nulti“ dan, u medicinskom smislu je onaj kada su se pojavili prvi simptomi. Rezultati treće faze kliničke studije pokazali su da "molnupiravir" za 50 odsto smanjuje rizik od hospitalizacije i smrtnosti. Cena leka je visoka i iznosi 700 dolara. Lek se daje pacijentima koji imaju blagu do umereno tešku kliničku sliku, osobama starijim od 65 godina, kao i gojaznima, osobama koje pate od dijabetesa, opstruktivne bolesti pluća, bolesti bubrega, kardiovaskularnih bolesti - kazao je dr Pešić.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Pacijenti oboleli od kovida, foto: Ilustracija

- Moramo naglasiti da čarobnog leka nema i da vakcinacija nema alternativu. Ovaj lek ne može se koristiti u prevenciji, jer se daje bolesnima. Lek je skupa igračka da bi se koristio u prevenciji, vakcina je jedina preventiva - kaže on.

Farmakolog je kazao da veruje da će do kraja godine lek dobiti dozvolu od Američke agencije za hranu i lekove (FDA) i Evropske medicinske agencije (EMA).

- Kompanija „Merk“ obećala je da će do kraja 2022. godine proizvesti i distributirati 20 miliona kutija ovog leka. Do kraja godine Sjedinjene Američke Države očekuju 1.700.000 doza leka, a Velika Britanija 500.000. Da bi lek bio dostupan u Srbiji i bio uvršten u protokol lečenja potrebno je da ALIMS izda dozvolu i da RFZO uveze lek - objasnio je dr Pešić u „Uranku“.

Kada je reč o leku „remdesivir“ koji je već u protokolu lečenja, prof. dr Pešić kazao je:

- Ovaj lek se koristi kod pacijenata sa teškom kliničkom slikom, koji su na terapiji kiseonikom i na respiratoru. U protokolima lečenja je od juna prošle godine i nije se pokazao uspešnim u smanjivanju smrtnosti. On se daje isključivo u jedinicama intenzivne nege, intravenski, i veoma je skup - rekao je.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Živojin

05.11.2021 10:47

Korona je virus koji ne može brzo da se otkrije jer prvih nekoliko dana nema simptoma.