SPREMITE SE ZA POTOP! Poznati meteorolog objavio ZABRINJAVAJUĆU prognozu: Očekuju se kiša i drastičan pad temperature!

Autor:

Vesti

04.11.2021

18:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Domaći meteorolog Đorđe Đurić objavio je najnoviju vremensku prognozu za predstojeći period.

Republika

Foto: e-stock/D. MILOVANOV

Foto: Ilustracija

Preko Panonske nizije prostiraće se hladni front, koji će razdvajati dve vazdušne mase (hladnu sa severa i veoma toplu sa juga) u četvrtak uveče, u noći između četvrtka i petka i u petak, stoji u prognozi.

Na potezu od Hercegovine preko centralne i severoistočne Bosne i preko Podrinja i Kolubarskog okruga do Srema i Banata očekuju se veoma obilne padavine. U Hercegovini i u delovima Dalmacije očekuje se da narednih dana padne lokalno i preko 300-400 milimetara kiše po kvadratnom metru i to usled efekta juga i orografije, uz poplave i bujice i uz jake grmljavinske oluje.

Obilne padavine, ali u daleko manjoj količinu u odnosu na Jadran i Hercegovinu zahvatiće i područje Podrinja, Kolubarskog okruga i Vojvodine, pri čemu bi četvrtak i petak doneli ovim predelima od 30 do 50 mm kiše po kvadratnom metru, lokalno i do 70 mm, što su količine koje u proseku padnu i za mesec dana, a najobilnija količina padavina očekuje se u četvrtak uveče i tokom noći ka petku, predviđa Đurić.

Veoma obilne padavine u četvrtak uveče i tokom noći doneće Beogradu i preko 30 mm kiše po kvadratnom metru, lokalno i više. Na području Vojvodine, severne i zapadne Srbije i Beograda biće uslova i za pljuskove sa grmljavinom, naročito duž prostiranja fronta, duž kojeg će se i dešavati najburniji atmosferski procesi. U ostalim predelima Srbije biće suvo ili tek uz veoma malu i zanemrljivu količinu padavina.

Osim veoma tople vazdušne mase, snažno južno visinsko strujanje donosi do i preko našeg područja i veoma velike količine čestice peska iz Sahare, pa se u predelima sa kišom očekuje kiša sa česticama pustinjskog peska iz Sahare, što će najviše biti vidljivo na vozilima.

 

 

Reč je o potpunoj prirodnoj pojavi, koja se javlja pri aktuelnoj sinoptičkoj situaciji i nema mesti panaci kada pada obojena ili prljva kiša, a da li će biti crvena ili žuta zavisi i iz kog područja Sahare stižu čestice peska.

U petak na severu i zapadu Srbije osetno svežije, uz umeren severozaopani vetar i uz prodor osetno svežije vazdušne mase, a na jugu i jugoistoku i dalje suvo i veoma toplo, uz južni vetar. Maksimalna temperatura biće od 10 na severozapadu do 24 stepena na jugoistoku Srbije.
U subotu u svim predelima svežije, ponegde sa kišom i uz temperaturu od 10 do 16 stepeni.

U nedelju suvo i toplije, a novi uticaj ciklona sa centralnog Mediterana doneće i nove padavine već početkom sledeće sedmice.

S obzirom na to da je prosek maksimalne temperature za prvu dekadu novembra od 11 do 15 stepeni, ona će u čevrtak i u petak u delovima Srbije biti viša i za 10 stepeni od proseka, ali će već u petak na severu i zapadu, a u subotu i u ostalim predelima Srbije usled osetnijeg pada, da se tempetrature vrate na prosečne vrednosti za ovo doba godine.

Sve do petka nas usled očekivanih vremenskih (ne)prilika očekuje veoma neugodna biometerološka situacija. Negativan uticaj veoma toplog vremena, veoma toplog i jakog južnog vetra i sniženog vazdušnog pritiska osetiće mnogi, naročito osobe sa hroničnim, srčanim i psihičkim bolestima, a osećaj razdražljivosti i nervoze biće prisutan kod mnogih. Već u petak na severu i zapadu Srbije očekuje se značajno poboljšanje biometerološke situacije i to zahvaljujući severnom vetru i zahlađenju, dok se u subotu poboljšanje očekuje i u ostalim predelima Srbije.

Pre toga i nagli pad temperature delovaće veoma nepovoljno, jer se očekuje pad za 10 stepeni, a potom potpuno dobra biometerološka situacija, što će u prilog tokom vikenda ići svima na ruku, pa i osobama sa zdrastvenim problemima.

Dobra vest je da će uticaj ciklona, veoma vetrovitog i toplog vremena sa padavinama uslovljvati da vazduh u narednom periodu bude znatno čistijeg i boljeg kvaliteta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading