MEDICINSKI DEO NE ODSTUPA OD SVOJIH ZAHTEVA: Burno na sednici Kriznog štaba

Autor: Republika

Vesti

04.11.2021

15:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Vladi Srbije danas u 15.30 časova počela je sednica Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa, prva otkako su u Srbiji uvedene kovid propusnice za boravak u ugostiteljskim objektima posle 22 časa.

Republika

Foto: ST/P. DIVAC

Sednica Kriznog štaba

Očekuje se da na današnjoj sednici bude potvrđena odluka da đaci budu na raspustu od ponedeljka, 8. novembra, odnosno da s školom završe sutra, a da se u školske klupe vrate u ponedeljak, 15. novembra.

Članovi će najpre analizirati epidemiološku situaciju i oceniti kakav je efekat uvođenja digitalnog zelenog sertifikata.

Kako saznajemo u Kriznom štabu, medicinski deo će i na ovoj sednici insistirati da kovid propusnice važe 24 sata u ugostiteljskim objektima, kao i da se njihovo i radno vreme tržnih centara skrati do 17 časova.

Ministar prosvete Branko Ružić rekao je ranije danas da je resorno ministarstvo spremno da, u okviru opštih mera u borbi protiv pandemije, produži jesenji mini raspust na devet dana.

- Mi uvek slušamo stav struke i epidemiolozi kod nas kucaju na otvorenea vrata - rekao je Ružić.

Kako je u intervjuu za Telegraf.rs nakon uvođenja kovid propusnica izjavio epidemiolog Predrag Kon, oni od 5. oktobra traže da se na 10 dana prekine komunikacija i da posle 17 časova rade samo maloprodajni objekti, apoteke i pumpe.

- Naš predlog, koji je od 5. oktobra, jeste da se na 10 dana uvede jedan ozbiljan prekid komunikacije i naglo smanje kontakti a u smislu skraćenja radnog vremena do 17 časova, te da posle 17 časova bude otvoreno samo ono za hranu, lekove i gorivo. To i dalje stoji kao predlog, međutim, ako bi kovid propusnice važile 24 sata za ugostiteljske objekte to bi moglo na neki način da pomogne. To bi bila mera nakon koje bi se, eventualno, mogao videti neki rezultat - rekao je dr Kon i dodao da je jedini efektan način skraćanje komunikacije na 10 dana.

Kako je pre dva dana objasnio za medije logično je i da pored raspusta, koji će sa dva vikenda trajati 9 dana, i kovid propusnice važe 24 sata, kako se "ne bi okupljala ta ista mladež po kafićima i restoranima".

- Cilj je smanjenje kontakata i da nema prelivanja u škole i vraćanja virusa nazad u porodice. Sa druge strane to je jedna mogućnost. Mi tražimo i više od toga, da 10 dana skraćenje radnog vremena bude do 17 sati, pa onda da se krene na kovid propusnice, zato što bi se onda vidno spustila kriva i dobio bi se jedan predah koji je, s jedne strane, jako bitan za zdravstveni sistem, a sa druge strane tada treba punim kapacitetom da se sprovodi vakcinacija - rekao je Kon.

Odluka o uvođenju kovid propusnica doneta je na prošloj sednici Kriznog štaba koja je održana u sredu, 20. oktobra a one su počele da važe od subote, 23. oktobra, dok je nepoštovanje ove mere počelo da se kažnjava u ponedeljak, 25. oktobra.

Prema poslednjim podacima od juče u 15 časova, za 24 sata na korona virus je izolovan u 6.726 uzoraka od ukupno uzetih 24.149. Istovremeno je preminula 61 osoba.

U bolnicama u Srbiji trenutno je hospitalizovano 6.770 pacijenata od kojih 279 diše pomoću respiratora.

(Republika/Telegraf)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Vera

04.11.2021 18:50

Vlada ne sluša stručni medicinski deo Kriznog štaba.

Odgovori 12 0
Vladimir

05.11.2021 08:56

@Vera - Ako ne sluša vlada narod će da strada.